Tryggheten med förstklassiga nautiska tjänster

Kvaliteten på de nautiska tjänsterna för reparation och underhåll av båtar är en av anledningarna till att Kanarieöarna varje år besöks av hundratals båtar som förbereder sig för att korsa Atlanten på sin väg mot Amerika. Öarna har utvecklat en viktig industri med företag och yrkesverksamma som specialiserar sig på nautiskt arbete.

Contenido

Kanarieöarna är kända som ett av de bästa seglingsområdena i världen på grund av sina seglingsförhållanden och sitt varma och stabila klimat året runt. Öarnas strategiska läge i Atlanten har dessutom gjort dem till en av de mest väletablerade navigationsrutterna mellan Europa och Amerika, tack vare passadvindarna som förbinder de två kontinenterna.

Imagen
Contenido

Öarna är en naturlig anlöpningshamn både för reparationer och för proviantering på väg mot andra destinationer. Många väljer också att tillbringa långa perioder ombord på sina båtar, och att njuta av fantastiska seglatser mellan de åtta öarna. De seglare som besöker Kanarieöarna känner sig trygga i vetskapen om att de kan hitta allt som behövs här för sina seglatser.

Contenido

I åratal har sektorn för nautiska tjänster och reparationer på Kanarieöarna professionaliserats för att kunna möta den växande efterfrågan som finns på öarna. Av denna anledning kan öarna skryta med att ha ett stort antal prestigefyllda marinor, som erbjuder förstklassiga nautiska tjänster och specialister. Hamnarnas respektive webbplatser beskriver exakt vilka typer av tjänster som finns, samt hur man kontaktar dem för att anlita en tjänst redan innan man anländer till hamnen.

Det är vanligt att marinor erbjuder riggning (reparation av rigg) samt segel-, elektronik-, el-, mekanik- och dockarbeten (med alla behandlingar för båtskrov). Det som mest efterfrågas av besökare är dock reparationer av rigg och segel, som är de delar av båten som är mest utsatta under seglingen. Dessutom finns det officiella servicerepresentanter för de viktigaste märkena av motorer, elektronik och nautiska produkter på öarna. Stora företag och varv vet att Kanarieöarna är en naturlig anlöpningshamn och en världsreferens när det gäller nautiska tjänster, och därför finns de representerade på öarna genom officiella distributörer.

Contenido

Gran Canaria, Lanzarote och Teneriffa är de öar som har det mest kompletta utbudet när det gäller nautiska tjänster och reparationer. De två förstnämnda har de största torrdockorna och allt annat som behövs för att docka längre och tyngre båtar. Las Palmas-marinan är den hamn som har det största antalet båtplatser av alla öar. Det är även den marina som erbjuder de mest kompletta tjänsterna genom torrdockan som sköts av företaget Rolnautic intill Las Alcaravaneras-stranden. Det geografiska läget i hjärtat av staden Las Palmas på Gran Canaria och med en stor hamn som ekonomisk motor, har varit avgörande för denna utveckling. Hamnen i Las Palmas erbjuder andra kompletterande tjänster till marinan, till exempel nautiska verkstäder där man kan tillverka specifika delar av rostfritt stål eller utföra hydrauliska arbeten.

Men om det är något som gör Kanarieöarna till ett konkurrenskraftigt resmål är det hur lätt det är att förflytta sig mellan öarna. Om en marina eller ett företag inte kan tillhandahålla en tjänst, kan ett team av specialister ta sig dit från någon av de andra öarna, snabbt och till rimlig kostnad, för att utföra det arbete som behövs. De specialiserade företagen hjälper varandra och erbjuder ett nätverk av anslutna anläggningar och tjänster.

Contenido

Lanzarote har under de senaste två decennierna genomgått en stor utveckling av marinor med stor kapacitet, både när det gäller antalet båtplatser och antalet tjänster som erbjuds. Rubicón-marinan, Calero-hamnen och Lanzarote-marinan erbjuder tre strategiska punkter, fördelade över öns ostkust, vilket gör det möjligt att ta emot ett stort antal besökande båtar under hela året.

Lanzarote-marinan i Arrecife är för närvarande den största torrdockan i skärgården med 15 000 kvadratmeter yta där man bland annat utför rengöring, antifouling och målning, osmosbehandling och svetsarbeten. Men det som mest utmärker sig i denna hamn är att den har den största dockkranen på Kanarieöarna, på 820 ton och med kapacitet att lyfta flerskrovsbåtar och superyachter.

Contenido

Kanarieöarna har under många år upplevt en kontinuerlig tillväxt av den här sektorn, för att möta den krävande efterfrågan. Två nya projekt är redan på gång, som kommer att komplettera det breda utbudet av marinor och båtreparationstjänster ytterligare.
 
Jandía-marinan kommer att ge Fuerteventura en marina som har efterfrågats i åratal för att dra största möjliga nytta av öns potential för nautisk turism. Projektet finns i Morro Jable, på öns södra del, där man har en stor fisketradition. Läget är perfekt för att stanna till vid seglatser mellan öarna. Den nya hamnen kommer att öka antalet båtplatser avsevärt, både för småbåtar och för yachter på upp till 50 meter. Ett hamnområde med moderna faciliteter för fritid, handel och mat och dryck kommer att komplettera hamnen.

Det andra projektet håller på att utvecklas på Gran Canaria, närmare bestämt inne i Las Palmas hamn. På en tomt på 20 000 m2 får Las Palmas på Gran Canaria en ny torrdocka med kapacitet för superyachter och katamaraner, som kan jämställas den som finns i Lanzarote-marinan. Här kommer man att ha två dockkranar, en på 850 ton och en på 120, förutom två mycket breda gropar som har projekterats med tanke på katamaranmarknaden.