Semester utan meddelanden – är det möjligt att stänga av?

Hur lägger du undan mobilen under dina lediga dagar? Det första du måste göra är att verkligen gå in för det och sedan följa dessa steg.

Contenido

Många har som mål när de åker på semester att koppla bort mobilen så mycket som möjligt. Det är inte alltid lätt, för det är inte bara svårt att hålla sig borta från sådant som händer på jobbet medan vi är på stranden, utan många dokumenterar varenda liten detalj om sin resa på sociala nätverk och känner sig praktiskt taget tvungna att följa likes och kommentarer under semestern. Vi vill egentligen koppla bort, och det kommer faktiskt till en punkt då det blir mer en nödvändighet än en önskan, och ändå är det just på semestern som vissa är mer uppkopplade än någonsin. Hur lägger du undan mobilen under dina lediga dagar?

Contenido

Psykologen Alberto Álamo från Sexología y emoción påpekar att tvärtemot vad många tror är semestern ett optimalt tillfälle att glömma mobiltelefonen. ”Förändringar av rutiner är idealiska för att skapa nya rutiner där telefonen inte finns med, och så snart vi har upprepat rutinerna några gånger kommer vi inte ens ihåg att mobilen finns.” Om vi är vana vid att äta frukost samtidigt som vi tittar på Facebook, att gå in på nätet efter middagen eller att kolla e-post innan vi går och lägger oss, så ändrar vi våra scheman, vanor och rutiner under semestern. Om vi inte inkluderar mobilen i de här rutinerna kommer vi med andra ord inte att sakna den.

Contenido

Många sover bredvid sin telefon med ursäkten att de använder den som väckarklocka. ”Det är tillrådligt att lämna den i ett annat rum under natten och att få in i huvudet att sängen inte är kompatibel med telefonen”, rekommenderar psykologen. Han varnar för att ett överdrivet beroende av teknik, särskilt bland de yngre generationerna, ”ger upphov till vissa brister när det gäller sociala färdigheter, eftersom det virtuella hjälper oss att överkomma vissa hinder som vi var tvungna att konfronteras med innan mobiltelefonerna fanns”.

Contenido

Alberto Álamo anser att det är viktigt att undvika att demonisera tekniken, eftersom den onekligen har gett upphov till nya sätt att umgås och arbeta som kan förbättra våra liv om de hanteras på ett klokt sätt. ”Verktyg som WhatsApp har hjälpt många att lättare och oftare kunna ha kontakt, och de har också gett oss nya sätt att sköta våra jobb utan att behöva vara på kontoret”, säger psykologen. Det är därför viktigt att var och en är medveten om sin grad av beroende av telefonen och bedömer hur mobilen kan underlätta deras liv och vad som bara är slöseri med tid. ”Semestern är ett bra tillfälle att reflektera över hur vi använder våra mobiltelefoner, vad vi använder dem till, hur mycket vi använder dem och sedan fatta beslut.”

Contenido

Varför lägga upp fem semesterbilder per dag när vi kan lägga upp en? Var och en känner till sina egna behov, och beroende på dem är det intressant att skära ned på dem för att bli friare och i stället njuta till fullo av varje ögonblick av semestern. ”Det skulle vara intressant om alla de som känner behov av att dokumentera sina liv på sociala nätverk skulle rannsaka sig själva för att se varifrån detta behov att visa upp så mycket personligt kommer. Kanske det fyller något slags tomrum? Det är en komplicerad, men samtidigt mycket intressant övning, som kan leda till att vi ser att vi behöver sätta upp någon form av gräns när det gäller sociala nätverk”, förklarar Alberto Álamo.

Contenido

Alla som åker på semester med ett spirande förhållande på hemmaplan brukar undra hur man ska hantera kommunikationen under semestern. ”Den spända väntan som uppstår under uppvaktningen är mänsklig och till och med vacker, och knappast något nytt sedan mobiltelefonerna kom”, säger Alberto Álamo. ”Det är viktigt att inte bli otålig och bombardera den andra personen med meddelanden, utan att ge den andra personen tid att svara. Psykologen lyfter fram ett nytt fenomen som inte funnits tidigare och som skapar stor oro hos många i början av ett förhållande: ”När vi träffar någon måste vi vara medvetna om att det finns en möjlighet att de kan bete sig på ett sätt i verkligheten och på ett annat i den virtuella världen. Det är viktigt att inte dra förhastade och överdrivna slutsatser när man ställs inför det spel av närvaro och frånvaro som uppstår i den virtuella världen.”