Santa Cruz de La Palma: en historisk huvudstad

En guide till fem århundraden av historia i epicentrum för Isla Bonita (den vackra ön).

Huvudstaden på La Palma har en legendarisk historia, värdig en roman. På kullerstensgatorna, i de ståtliga herrgårdarna och kyrkorna kan besökarna följa spåren efter pirater, korsfarare och familjer från Flandern och Irland, som under 500 år utvecklade staden till ett det spanska imperiets viktigaste handelscentrum. Ett förflutet som fortfarande är närvarande i stadens monument och byggnader, vilket gör varje promenad längs Calle Real, stadens huvudgata, till en äkta resa genom historien.

Imagen
Castillo de Santa Catalina
Castillo de Santa Catalina
Contenido

"Muy noble y muy leal ciudad de Santa Cruz de La Palma" dvs. "Den mycket ädla och mycket lojala staden Santa Cruz de La Palma" . Den här skylten på Calle Real påminner besökaren om den betydelse som La Palmas huvudstad hade på 1500-talet.

På den tiden var Santa Cruz de La Palma en livlig, välmående och mångkulturell stad, vilket under en tid gjorde den till ett mål för de fruktade piraterna. En av de mest kända attackerna ägde rum den 21 juli 1553, då korsfararen François Le Clerc, känd som Pata de Palo, belägrade och plundrade staden med sin flotta under mer än tio dagar.

Sedan några år tillbaka återskapas denna händelse under den så kallade Día del Corsario (Korsfararens dag, som vanligtvis firas i augusti. Under denna dag spelar ungdomar från ön upp dramatiserade föreställningar om räden, och på kvällen är det musikframträdanden.

För att se resterna av slaget, efter vilket stadsmurarna förstärktes, kan du besöka Santa Catalinas slott, som förklarades historiskt-artistiskt monument på 1950-talet, beläget på Avenida Marítima. Slutligen är representationen av skeppet Santa María, som står imponerande vid stadens norra utgång, ett bevis på den intensiva relation som fanns mellan Isla Bonita och Amerika.

Contenido

Men det var inte bara pirater som lockades av rikedomarna i denna stad, som grundades av Alonso Fernández 1493. Den rika handelshamnen lockade snart köpmän från olika delar av världen, som även de satte sin prägel på huvudstaden. Många av dessa köpmän byggde några av stadens mest ikoniska byggnader, till exempel Salazarpalatset, som uppfördes på 1600-talet och är ett av de finaste exemplen på adlig arkitektur.

Ön lyckades locka till sig många familjer från Flandern i norra Belgien, som genom giftermål allierade sig med de mäktigaste familjerna i Santa Cruz de La Palma. Om man vill följa det flamländska spåret kan man besöka kyrkan El Salvador, som har viktiga flamländska sniderier, eller kyrkan Santo Domingo, där en viktig samling flamländska målningar från Kanarieöarna finns bevarade. Träsnideriet av "Santa Ana, jungfrun och barnet", som finns i kyrkan San Francisco, är också ett bra exempel på den flamländska makten på ön tack vare odlingen och kommersialiseringen av socker.

Många invånare i Santa Cruz de La Palma har också irländskt blod i ådrorna. Dionisio O'Daly, den irländske köpmannen som 1773 tog initiativ till de första demokratiska valen i Spanien med allmän rösträtt, finns på gatan som bär hans efternamn, men också i det atrium samt i huvudtrappan med kassettak i rådhuset i Santa Cruz de La Palma.

Contenido

Plaza de España, som av kritiker anses vara Kanarieöarnas bästa renässansanläggning, med ett torg, en fontän och rådhuset framför sig.

Plaza de la Alameda och Placeta del Borrero är två andra exempel på charmiga torg i La Palmas huvudstad, för att inte tala om Plaza de San Francisco med den vackra kyrkan med samma namn och museet i ena hörnet.

Santa Cruz de La Palma är ett monument i sig, med palats, murar, kullerstensgator och modern konst i alla sina eremit-kapell och kyrkor som kommer att glädja historieälskare. Det är inte för inte som hela staden har förklarats vara en tillgång av kulturellt intresse, i kategorin historiska och konstnärliga monument. Att strosa genom staden är en rolig resa tillbaka i tiden för alla åldrar.