Saltbassänger på Kanarieöarna

Otroliga landskap för en gourmetprodukt

Kvaliteten på vattnet runt Kanarieöarna och det priviligierade geografiska läget ger oss en produkt lika värdefull som uppskattad: saltet. Ursprungsinvånarna samlade redan salt i vattenpölar vid kusten. Aktiviteten har fortsatt sedan dess såväl i pölar som i många olika saltbassänger och det har skapats ”saltträdgårdar” med ett stort historiskt, landskaps- och miljövärde. Havssalt och fleur de sel är uttryck för detta arbete som utförs på traditionellt sätt, och som förvandlar denna produkt till Kanarieöarnas vita guld.

00:00
Título
Saltbassänger på Kanarieöarna
Vídeo
Póster
Imagen poster - Producto Canario - Salinas
Imagen poster - Producto Canario - Salinas
Tipo
Ancho completo
Contenido
Imagen
Imagen - Producto Canario - Salinas - 01
Imagen - Producto Canario - Salinas - 01
Contenido

På Kanarieöarna har saltet varit en uppskattad tillgång som redan de första invånarna samlade i pölar i steniga kustområden när vattnet som kom in vid högvatten och med stora vågar dunstade bort. Dessa pölar har fortsatt att användas fram till i dag och det finns fortfarande familjer som samlar in salt för sitt eget behov på öar som Lanzarote, Fuerteventura, Tenerife eller El Hierro.

Contenido
Contenido

Under de efterföljande seklen ökade saltproduktionen på Kanarieöarna och landskapet kännetecknades av dess produktionsanläggningar och saltbassänger med produktionsmetoder som härstammade från södra Spanien och Portugal. Dessa som kännetecknas av produktionsanläggningar som kännetecknades av små dagbrott med lerbotten var platsen där saltet kristalliseras och bidrog till att utveckla en industri som hade sin guldålder under den första delen av 1900-talet och som tillgodosedde behoven för en ökande fiskeindustri och den tillhörande saltningsverksamheten. 

Saltverksamheten nådde sin topp med den imponerande Salinas de Janubio på 450 000 m2 (den största på öarna med råge). Den byggdes runt 1890 med en ny typ av saltbassänger som utvecklats på Lanzarote: den nya typen av saltbassänger med lera överdragen med sten och nya planläggningar för att få ut mer av saltbassängen.

Contenido
Imagen
Imagen - Producto Canario - Salinas - 06
Imagen - Producto Canario - Salinas - 06
Contenido

Experter på havssalt som har studerat och analyserat saltet som produceras på Kanarieöarna säger att på öarna finns det salt med mest mineraler på planeten. När man lagar mat med detta löses det upp och integreras snabbare. Det är även bra för den sista touchen till maträtterna då det ger en knaprig textur som är svårt att finna, till och med för ”fleur de sal” från det spanska fastlandet.

Imagen
Imagen - Producto Canario - Salinas - 07
Imagen - Producto Canario - Salinas - 07
Contenido

För att få fram denna kvalitet på saltet krävs det stora ansträngningar och arbete året om i de mindre anläggningar som utgör fackverken till de traditionella saltbassängerna på Kanarieöarna. Denna unika planering gör det möjligt att förpacka salt med olika kvalitet: jungfru havssalt, fleur de sal, saltstenar, saltflingor, saltskum och därtill fuktigt havssalt som förpackas i sitt eget saltlake vilket är perfekt för fisk, skaldjur och ris.

Det vita guldet i den gamla kanarieönska fiskeindustrin syns även i öarnas landskap. Människans inverkan när man byggde saltbassängerna har inte påverkat naturen utan skapat ekosystem med stor betydelse för biomångfalden som integrerade i skyddade naturområden som skapar en unik flora och fauna som är anpassad efter de stora saltanläggningarna.