Perfekt träningsdestination för professionella seglare

Långa dagar, med många timmars ljus som möjliggör dubbla träningspass, ett brett nätverk av professionella nautiska tjänster och ett perfekt klimat för att segla året runt. Kanarieöarna är ett riktmärke inom professionell navigering över hela världen. Många internationella lag kommer varje år till Kanarieöarna för att förbereda sig för sin långa säsong av världsseglingar.

Contenido

Kanarieöarna har blivit en referenspunkt för professionell idrottsturism. Internationella elitidrottare utnyttjar de naturliga förhållandena på öarna och deras anläggningar för att förbereda sig för de viktigaste händelserna i världen. Detta gäller även segling, och inte bara träning på olympisk nivå.

Contenido

Träningsläger för nationella och internationella seglare har funnits på flera av öarna i många år. Dessa äger rum särskilt under vintermånaderna, när öarnas klimat och de utmärkta vindförhållandena möjliggör långa dagar av träning i vattnet. ”På vintern är antalet ljustimmar, som är betydligt fler än i andra delar av Europa, en attraktion för professionella seglare”, säger Aarón Sarmiento, kanarisk seglare som har deltagit i två OS – i Peking och i London – och numera tränare för det portugisiska laget i klassen ”470 mixed”. ”Likaväl som Kanarieöarna är en världsreferens inom turism kan vi vara det även när det gäller vattensporter”, säger Aarón Sarmiento.

ID
me-quote-75583dc0-2497-4616-beeb-c0f184bcc9f9
Cita

På vintern är antalet ljustimmar, som är betydligt fler än i andra delar av Europa, en attraktion för professionella seglare.

Autor

Aarón Sarmiento

Alineación texto
Centro
Contenido

Professionella seglare är borta hemifrån i flera månader, på okända platser, helt och hållet fokuserade på att utnyttja varenda timme på dagen maximalt. De ska inte behöva bekymra sig för något annat. När en tränare väljer en destination för sina träningspass tar han eller hon därför hänsyn till ett antal faktorer, förutom själva seglingsförhållandena.

”Det är viktigt att destinationen har alla de kompletterande tjänster som teamet behöver”, betonar Aarón Sarmiento. ”Att hyra gummibåtar, reparera segel och butiker som specialiserar sig på nautisk utrustning är viktigt, men även utomhusområden för att utöva andra sporter. Kanarieöarna uppfyller alla dessa krav, förutom ett imponerande gastronomiskt utbud. Utländska seglare värdesätter Kanarieöarna mycket för allt de har att erbjuda, inte bara för vinden. I slutändan gör det livet för en elitidrottare både lättare och roligare under hårda träningsdagar.

Contenido

Vinden är något man inte kan kontrollera. Det vet alla tränare för professionella seglingsteam mycket väl. I den mån det går måste de se till att lämpliga förhållanden uppfylls på alla träningsdestinationer. ”Vi som seglar är vana vid att behöva resa långt för att segla. Kanarieöarna erbjuder möjligheten att hitta bra förhållanden bara genom att förflytta oss några kilometer och det går dessutom snabbt. Ett annat alternativ är att man lätt kan byta ö om det behövs. Detta gör att vi kan utnyttja träningsperioden maximalt och dra nytta av de specifika egenskaperna hos varje regattaområde”, berättar Aarón Sarmiento.

Contenido

Många internationella lag som kommer tillbaka till Kanarieöarna år efter år, särskilt under vintermånaderna, har lett till uppkomsten av internationella jolleseglingstävlingar på öarna, från världsmästerskap och europeiska mästerskap till OS-kvaltävlingar.

Den kanariska olympiska seglingsveckan, som arrangeras av båtklubben Real Club Naútico på Gran Canaria, har samlat de bästa internationella jolleseglarna i öns huvudstad Las Palmas i drygt två decennier. Denna regatta uppstod delvis på grund av de många internationella lag som brukade befinna sig i klubbens anläggningar på Gran Canaria mellan november och januari. Evenemanget, som hålls i början av december, har blivit en traditionell tilldragelse på programmet för några av de bästa europeiska seglarna och är en del av de spanska OS-kvaltävlingarna.

Rubicón-marinan också anslutit sig till detta initiativ. Den här småbåtshamnen på södra Lanzarote välkomnar varje år mer än 300 olympiska jolle- och iQFoil-seglare som tränar där under hela vintern. Marinan sjuder av internationell aktivitet när Lanzarote International Regatta går av stapeln. Denna tävling föddes också för att dra nytta av att några av de bästa seglarna i världen fanns på plats för att träna i Lanzarotes vatten.

Contenido

Ytterligare ett nöje för seglingsfans har varit att se de prestigefyllda lagen från Ocean Race (tidigare Volvo Ocean Race) träna på Kanarieöarna. De här lagen är mycket kända inom seglingsvärlden och reser med hela sitt följe, vilket är både spännande och lönsamt för lokalsamhällena.

Johan Salen, delägare och en av ledarna för Ocean Race, minns när valet föll på Lanzarote för Volvo Ocean Race första träningskampanj på Kanarieöarna: ”Vid vårt första besök på Lanzarote för mer än 10 år sedan, när vi letade efter en lämplig träningsbas i olika delar av Europa, blev vi snabbt övertygade om öns lämplighet för vår Volvo Ocean Race-träningskampanj.”

ID
me-quote-483e8012-31e2-4fc1-89a2-c4b0a4fc942a
Cita

Är en av de bästa platserna i världen för seglingsträning.

Autor

Johan Salen

Alineación texto
Centro
Contenido

Tack vare tillgång till träningsläger 24 timmar om dygnet, ett extraordinärt klimat som gjorde det möjligt att maximera seglingstiden, båtreparationer, fysisk träning och magnifika seglingsförhållanden, var det möjligt för dem att fullständigt optimera sina förberedelser för en jorden-runt-segling. ”På land installerade vi kontor, verkstäder och andra faciliteter precis vid piren, med bostäderna bara några minuters promenad därifrån och flygplatsen bara 15 minuter bort med bil. Möjligheten att ha närliggande skolor för barn, tillsammans med många möjligheter att utöva surfing, vindsurfing, cykling och dykning, var gräddan på moset. Denna kampanj producerade ett vinnande lag och blev den första av många på Lanzarote, som utan tvekan är en av de bästa platserna i världen för seglingsträning”, säger Johan Salen.