Nautisk information för säker segling på Kanarieöarna

Här finns mer än 30 hamnar och marinor med kapacitet för alla typer av båtar. Varje år tar Kanarieöarna emot hundratals besökande båtar som kommer hit på grund av det härliga klimatet och de utmärkta förutsättningarna för segling. Vissa stannar kvar under längre perioder. Andra kommer för att förbereda sig för sina seglatser över Atlanten. Gemensamt för alla är att de behöver detaljerad information om båtplatser, nautiska tjänster och kommunikationskanaler. Här berättar vi var du kan hitta all den informationen.

Imagen
Marina Muelle Deportivo. Gran Canaria
Marina Muelle Deportivo. Gran Canaria
Contenido

Kanarieöarna är kända för att vara ett mycket säkert turistmål. Säkerheten både på land och till sjöss är något av det som uppskattas mest jämfört med andra seglingsdestinationer, även enligt de allra striktaste av europeiska standarder.

Segling på Kanarieöarna kan vara ganska krävande. Passadvindarna, som ger Kanarieöarna utmärkta förutsättningar för segling, kräver ibland en viss nivå av erfarenhet. Därför är det viktigt för alla seglare i världen att kunna ta sin tillflykt till en bra hamn vid behov, med specialiserade företag för båtreparation, samt ett komplett nätverk av kommunikations- och sjölarmstjänster. På Kanarieöarna finns allt detta, vilket gör seglingen till en unik, men framför allt säker upplevelse.

Contenido

Även om utbudet av marinor och marinor på Kanarieöarna är mycket stort, är det lämpligt att boka båtplats i förväg. Att planera rutten och vilka hamnar som ska besökas på vilka dagar så att man vet att man garanterat har båtplats gör att man kan kan känna sig lugn och sova gott på natten. På så sätt undviker man också att behöva leta efter ett ställe att förankra på i något skyddat område.

Det är därför lämpligt att kontakta hamnen i förväg för att få uppdaterad information samt rekommendationer och få reda på vilka tjänster som erbjuds av marinan. Även om det finns fler och fler bokningstjänster online och hamnarnas webbplatser innehåller detaljerad information, är det alltid lämpligt att kontakta hamnkontoret direkt, antingen via e-post eller via telefon.

Contenido

Dessutom är det svårare att hitta hamnplats under vissa tider på året. För att garantera en lugn och säker resa är det viktigt att känna till hur säsongerna fungerar på Kanarieöarna och att planera i förväg.

Mellan september och november kan det vara svårare att hitta lediga platser. Under dessa månader besöks öarna av ett stort antal båtar som förbereder sig för att korsa Atlanten. Det här är den mest lämpliga tiden för denna seglats. Hundratals båtar sprids då ut över öarnas olika marinor för att fylla på proviant, utföra reparationer eller helt enkelt ladda batterierna inför resan mot Amerika.

Contenido

Kanarieöarna har mer än 30 marinor och hamnar med kapacitet för båtar av alla typer och längder. De här anläggningarna kan vara privata hamnar eller tillhöra staten eller Kanarieöarnas regering. Varje hamn organiserar sin logistik för att möta efterfrågan och tillhandahåller all information som seglare behöver via sina respektive webbplatser.

Contenido

VHF-kommunikationskanalen, som seglare måste använda för att informera om sin ankomst, anges på varje webbplats. Det är lämpligt att kontakta hamnkontoret via denna kanal och följa dess anvisningar. En del marinor har en väntbrygga där man först måste stanna till för att göra alla arrangemang. Det är också vanligt att hamnpersonalen hjälper till med förtöjning.

Contenido

Sidan med de kanariska hamnarna innehåller detaljerade informationstjänster för seglare, en lista över alla hamnar av allmänt intresse, samt privata hamnar och hamnanläggningar. Bland informationstjänsterna för seglare finns utfärdande av varningar och prognoser om meteorologiska fenomen som kan påverka säkerheten, inklusive vind och vågor. Här finns också information om tidvatten. Den här informationen kan kommas åt genom länkar till webbplatsen för statens meteorologiska institut, Agencia Estatal de Metereología.

Annan relevant information som sidan innehåller är telefonnummer och radiofrekvenser vid nödsituationer, tjänster som samordnas av Salvamento Marítimo (sjöräddningen) som är aktiva 24 timmar om dygnet. Nödfrekvenserna på Kanarieöarna finns på kanalerna 16 och 70 på VHF och telefonnumret till räddningstjänster på land är 900 202 202.

Contenido

Dessutom kan alla hamnkontor som tar emot nödanrop aktivera ett räddningspådrag genom sjöräddningen som i sin tur hanterar och samordnar de insatser som behövs. Med andra ord har Kanarieöarna ett komplett nätverk av resurser som garanterar säker segling.