Ljudet av kanarisk musik

Tradition och folklore på Kanarieöarna

Folkmusiken på Kanarieöarna har sina djupaste rötter i urbefolkningens kultur. Med tidens gång har den dock formats och fått sin egen personliga prägel, utan att förlora sin essens, men blivit närd av olika influenser, vilket gjort att den fått en mer varierad stil än ursprunget.

Contenido

Musiken på Kanarieöarna har alltid använts för att skapa band till varandra och sammanföra sitt folk vid speciella tillfällen i livet: vid plogande och tröskande på landet, ranchos de animas, då man sjöng och spelade för att samla in pengar till kyrkan, eller till dans som las folias, isas och malagueñas. Att njuta av den vid populära och traditionella fester, festivaler och auditorium, hjälper till att förstå den kanariska kulturen bättre.


Contenido

Efter att i mer än 30 år ha erbjudit en utmärkt konstnärlig kvalitet, har Kanarieöarnas internationella musikfestival kommit att bli en internationell referens, som utmärker sig bland klassiska musikfestivaler med orkestrar från hela världen. Det är inte för intet som den varje år inviger Europas musikaktivitet, som startar i januari och fortsätter in i februari, något som är möjligt på Kanarieöarna tack vare den milda temperaturen som dominerar hela året.

Contenido

Det är också känt som Auditorium de las Palmas de Gran Canaria och bär namnet Alfredo Kraus - den internationellt mest kända tenoren från Kanarieöarna som är älskad av en stor publik- som ett tecken på tacksamhet för hans musikaliska insats i världen. Designat av arkitekten Oscar Tusquets och uppförd på en grund av vulkansten, ytan på 16 750 m2 har 25 salar dit man också välkomnar några konserter från Kanarieöarnas internationella musikfestival.

Contenido

Förr kallat Auditorio de Tenerife, det nya namnet är en hyllning till den före detta regeringschefen för Kanarieöarnas regering, för sitt främjande av konstruktionen. Den moderna formgivningen, iögonfallande och med rena linjer och kurvor, är ett verk skapat av den kända arkitekten Santiago Calatrava. En turistattraktion vars kompletta program erbjuder konserter från olika musikstilar och olika framträdanden av scenkonst.

Contenido

Kanarieöarna har ett flertal inhemska instrument som las chacarcas (kastanjetter), el pito herreno (flöjt), el tambor (trumma) från La Gomera eller från El Hierro och, naturligtvis, kungen av Kanarieöarnas instrument: el timple (guitarr). Alla dessa medverkar under festupptåg och folkfester, markerar rytmen i bailes de magos (folkfest) och pilgrimsfärder där inte heller sirinoques, sorondongos, isas, seguidillas, endechas och siotes (danser och andra uttrycksformer) saknas.