La Palma: en ö full av äventyr

En guide till oförglömliga upplevelser på Isla Bonita

La Palma har alla förutsättningar för tusen och ett äventyr som förvandlar en semester till ett livslångt minne. Mountainbike, vandring, dykning eller ett bergsrace mellan vulkaner är möjligt på denna ö, där besökare också kan njuta av tystnaden i dess skogar eller magin vid dess kuster.

La Palma har av UNESCO utsetts till världsreservat för biosfärer och här arrangeras flera bergslopp, några av dem av internationell karaktär, där elitidrottare samlas för att njuta av ett unikt landskap där tystnad och natur upplevs på ett sätt som inte finns någon annanstans i världen. Ett landskap där tiden står stilla och äventyret döljer sig i varje hörn.

Contenido

För de mer äventyrliga besökarna är ön La Palma hem för två av de mest intressanta natursportevenemangen på den internationella scenen. 

Transvulcania är ett bergslopp med olika upplägg, där ultramaratonloppet är det mest intensiva med en längd på över 80 kilometer. I månader tränar lokalbefolkning och idrottare från hela världen på branta toppar och i vulkanisk terräng för att ta sig igenom 83 kilometer stigar och en kumulativ höjdskillnad på 8 500 meter. Dessutom går nästan hela sträckan längs markerade stigar i enlighet med den internationella standarden från European Ramblers Association. Tävlingen, som har mycket vackra sträckor som t.ex. vulkanernas väg, går genom öns 14 kommuner,, och sker normalt i maj månad. Vid varje rastställe brukar löparna mötas av en publik som sprider värme och uppmuntran, och som bidrar med sin energi och entusiasm. 

Reventón Trail, i El Paso, är också ett lopp som har förmånen att gå genom nationalparken Caldera de Taburiente och naturparken Cumbre Vieja, där den nya vulkanen La Palma, som fick sitt utbrott 2012, ligger. Den 42 200 meter långa rundan har start och mål i El Paso och arrangeras vanligtvis i april. Totalt 70,5 kilometer och mer än 8 100 meter ackumulerad höjdskillnad. 

Contenido

För vandringsentusiaster är nationalparken Caldera de Taburiente ett av de mest populära utflyktsmålen. Det är en klyfta med en diameter på åtta kilometer och ett djup på upp till en och en halv kilometer, täckt av täta kanariska tallskogar och genomkorsad av djupa raviner.

Den mest rekommenderade vägen är den som utgår från Los Brecitos, i Los Llanos de Aridane, och går genom parkens inre längs markerade stigar till campingområdet, som ligger bredvid flodbädden. För att lämna parken kan man gå tillbaka, men om man vill gå hela vägen runt nationalparken och inte missa vattenfallet Cascada de Colores är det bättre att ta vägen El Reventón, som slutar vid mynningen av Las Angustias-ravinen, i Tazacorte. För att besöka Caldera de Taburiente under en dag är det inte nödvändigt att få ett tillstånd. För att övernatta där är det dock nödvändigt med ett tillstånd, detta kan erhållas online på nationalparkernas webbplats eller personligen på Caldera de Taburiente Centro de Visitantes, som ligger i El Paso.

Contenido

Val- och delfinsafari är en upplevelse som man kan njuta av på La Isla Bonita ombord på en av de auktoriserade båtar som erbjuder denna upplevelse med avgång från hamnen i Tazacorte. Bland de olika arter av valar som kan observeras under hela året finns grindvalar, delfiner, kaskeloter, hajar och flygfiskar och även sköldpaddor. 

I vattnen runt La Palma finns en stor mångfald av djur med mer än 30 identifierade arter (7 arter av bardvalar och 23 tandvalar) av de 89 som hittills är kända, tillhörande 7 familjer, inklusive delfiner, grindvalar (pilotvalar), näbbvalar, fenvalar,  kaskeloter och späckhuggare, bland andra. 

Contenido

Isla Bonita har en speciell egenskap för valskådning och det är att valarna simmar mycket nära kusten. Ibland kan man se dem från stränderna och hamnarna. Men för att njuta mer av äventyret är det bättre att röra sig bort från kusten för att se de större arterna, som fenvalar och kaskeloter.

Denna upplevelse avrundas med utsikten över öns branta, klippiga kustlinje, Där man även hittar flera traditionella Porís (små fiskebyar),  som Porís de Candelaria eller Porís de Puntagorda. Och som är ett riktigt skådespel

Det är så här en resa till La Palma blir ett stort äventyr med sport, orörd natur och närhet till marina arter. Utan tvekan en unik möjlighet att väcka nya känslor som kommer att vara omöjliga att glömma.