Korgflätning på Kanarieöarna

Hantverket ursprunget ur kanariepalmen

Under historiens lopp har kanariepalmen utgjort råvaran till många vardagsföremål: korgar, hattar och väskor, kvastar, lampor och flaskor. För korgflätning är starkt rotad på Kanarieöarna och har gått från generation till generation via dess hantverkare.

00:00
Título
Korgflätning på Kanarieöarna
Vídeo
Póster
Imagen poster - Producto Canario - Cestería
Imagen poster - Producto Canario - Cestería
Tipo
Ancho completo
Contenido

Bladen från kanariepalmen är råvaran för de flesta lokala hantverkarna på öarna. När öborna pratar om bladets centrala stjälk kallar de den för ”pírgano” (dvärgen), och den har huvudrollen i korgflätningen på Kanarieöarna. Därifrån kommer palmhjärtan med vilka man tillverkar föremål som hattar och formar för att framställa en ost som kallas ”empleitas”. 

”Pírgano” brukades även användas som en pinne för att driva boskap och som skaft till borstar i de kanarieönska hemmen. Men de skickliga hantverkarnas kreativitet och färdigheter har även gjort detta till en ovärderlig del i skapande av korgar och inredningsföremål.

 

Imagen
Imagen - Producto Canario - Cestería - 01
Imagen - Producto Canario - Cestería - 01
Contenido
Contenido

Ett av de första stegen består i att låta solen torka stjälken och därefter tar man av de små bladen. Det är viktigt att skalet på stjälken inte rivs upp under denna process för att produkten ska vara mer slitstark. För att göra det lättare att fläta fuktas stjälken med vatten. När det kommer till korgarna börjar hantverkarna att arbeta från botten till väggarna medan man ger den form.

Contenido
Contenido

De flesta artiklarna som flätas var tidigare vanligtvis till för att transportera livsmedel och andra föremål. Traditionellt brukade korgarna användas för att förvara nybakat bröd, för att transportera druvor vid skörd eller för att lasta fisken efter fisket. Faktum är att det finns alla möjliga föremål som skapas med kanariepalmen, till exempel krukor eller durkslag till den populära maträtten papas arrugadas.

Imagen
Imagen - Producto Canario - Cestería - 10
Imagen - Producto Canario - Cestería - 10
Contenido

Ett utmärkande föremål är den traditionella hatten på ön La Graciosa, som även kallas för ”sombrera”. De brukar tillverkas för hand av ”las sombrereras”, som är de kvinnliga hantverkarna från ön La Graciosa som har lärt sig yrket från sina mödrar eller mormödrar. Det är en mycket autentisk produkt, tillverkad med omsorg som samtidigt är mycket praktisk för att skydda sig mot solen.

Contenido