Kanarieönska ostar

En osttradition med långa anor

Kanarieöarna är en smaköverraskning tack vare den stora varietén och kvaliteten på ostarna. Kanarieöarna är området i Spanien där man äter mest ost per invånare, och en av platserna i Europa med störst lokal osttillverkning per kvadratmeter. Osttraditionen är en grundläggande del av kulturen på Kanarieöarna med anor som går flera tusen år tillbaka. Det finns tre ursprungsskyddade beteckningar. Men på varje ö finns det olika utsökta variationer av ostarna med unik textur och nyans och smaken som öarna förlänar.

00:00
Título
Kanarieönska ostar
Vídeo
Póster
Imagen poster - Producto Canario - Quesos
Imagen poster - Producto Canario - Quesos
Tipo
Ancho completo
Contenido

Osten från La Palma eller queso palmero är en vanligt förekommande ingrediens i kanarieönska rätter som mojo med ost eller escachón. Den framställs med rå mjölk från den lokala getrasen på ön och erbjuder en stor mängd proteiner som bidrar till den utmärkta kvaliteten på ostarna. Dessa kan ibland väga så mycket som 15 kilo vilket gör dem till en av Spaniens största ostar.

Imagen
Imagen - Producto Canario - Quesos - 01
Imagen - Producto Canario - Quesos - 01
Contenido

Ostens recept har gått från generation till generation på ön och även dess traditionella framställningsteknik har bevarats till våra dagar. Bland recepten finns rökt queso palmero. På så sätt får den vita osten sina bruna nyanser och lätt rökta arom som kommer från att de röks med fikonkaktus, mandelskal och kanarieönsk tall. Därtill kan den även bestrykas med gofio eller olja.

Imagen
Imagen - Producto Canario - Quesos - 02
Imagen - Producto Canario - Quesos - 02
Contenido

1996 fick majorero-osten skyddad ursprungsbeteckning och Fuerteventura blev därmed en av de första spanska regionerna med SUB för sina getostar. 

Denna ost, även om man kan tillsätta upp till 15 % fårmjölk, framställs med helmjölk från lokala getter, majorera, som är en av de tre inhemska getrasera på Kanarieöarna (tillsammans med den på La Palma och Lanzarote). Denna inhemska ras föds upp i de torra landskapen på Fuerteventura, och ger den unika identiteten från öarna.

Contenido

När osten är mör har den en mjuk arom och smak. Med de hårda ostarna är det tvärtom och de har dessutom en stark smak. De hårda och halvhårda ostarna brukar bestrykas med olja, paprikapulver eller gofio. De två sistnämna ingredienserna ger osten en mycket särskild smak, särskilt paprikapulvret som ger osten en rödaktig ton. 

De går att känna igen en majorero-ost bara genom att titta på den tack vare rombmönstren som traditionellt sitter på dess sidor. Detta uppnår man genom att lägga degen i en form med flätdesign gjord med bladen från kanariepalmen.

 

Imagen
Imagen - Producto Canario - Quesos - 04
Imagen - Producto Canario - Quesos - 04
Contenido

Det fanns en tradition bland hantverkare och handelsmän att samlas på Plaza Grani i byn Guía på Gran Canaria för att sälja sina ostar och därifrån kommer namnet för den skyddade ursprungsbeteckningen (Flor de Guía-ost, Media Flor de Guía-ost och Guía-ost), som produceras i byarna Santa María de Guía, Gáldar och Moya på Gran Canaria.

Osten Flor de Guía framställs med fårmjölk och till den kan i mindre mängder ko- och getmjölk tillsättas. Det är en mjuk, fyllig och fet samt elastisk ost som överraskar smaksinnet med en subtil bitter smak.

 

Contenido

I april och maj plockar de lokala osttillverkarna kardonblommman som, när tiden har kommit, används till att blötlägga osten. Det är den enda osten på Kanarieöarna som framställs med vegetabiliskt ostlöpe. Utöver denna egenhet tillkommer även de bördiga fälten där fåren föds upp som är fyllda med betesmarker som återspeglar dess egenskaper i djurmjölken.

Contenido