Kanarieönska öronringar

Halvmåneformade ringar fyllda med kanarieönsk identitet

Kanarieöarna är ett autentiskt naturligt smycke. Men det sanna smycket på öarna är de kanarieönska öronringarna. Dessa ringar med halvmåneform med en omsorgsfull filigran är ett av öarnas mest representativa föremål. År 2500 f.Kr. använde redan sumeriska kvinnor dessa mycket speciella smycken som dök upp på öarna under de spanska erövrarnas tid. Även om de vanligtvis är av guld eller silver finns de även i andra material. Oavsett dess sammansättning handlar det om ett unikt smycke som överför all autenticitet och skönhet som öarna erbjuder.

00:00
Título
Argollas canarias
Vídeo
Póster
Imagen poster - Producto Canario - Argollas
Imagen poster - Producto Canario - Argollas
Tipo
Ancho completo
Contenido

Örhängen som utsmyckning går långt tillbaka i tiden. Faktum är att från bronsåldern och under de första efterföljande civilisationerna har denna del varit ett stående inslag i många arkeologiska utgrävningar av lämningar med tusentals år på nacken. 

I det gamla Mesopotamien, konkret det som var den sumeriska staden Ur har man funnit ringar i form av en halvmåne från cirka 2 600 till 2 500 år f.Kr. Då använde kvinnorna en stor varietet med guld- och silversmycken för att smycka ut sina klänningar och ansikten. Dessutom har detta smycke funnits på många andra platser, då dess skönhet bredde ut sig runt om i världen.

 

Contenido
Contenido

Även om kläderna som användes på öarna har förändrats med åren i enlighet med modet i Europa, har de kanarieönska öronringarna lyckats bli en identitetssymbol som fortsätter på inslagen väg ända fram till i dag.

Utan tvekan handlar det om ett mode som har förblivit intakt efter många år. Faktum är att år 2008 bekräftade utställningen ”Zarcillos” på Museo de Historia y Antropología de Tenerife att vanan att göra hål i örat för att hänga smycken går längre tillbaka än 5 000 år. Denna utställning visar ursprunget, utvecklingen och de olika varianterna av dessa äkta kanarieönska örhängen.

 

Contenido

Den så kallade ”kanarieönska öronringen” eller ”halvmåneformad öronring” är den mest populära och tillgängliga versionen som säljs på öarna och vars form påminner om en del sumeriska ringar. De omnämndes för första gången 1885 i boken ”Usos y costumbres de la población campesina de Gran Canaria” (användning och sätt för lantortsbefolkningen på Gran Canaria). I denna bok finns det även illustrationer på hur lantortsbefolkningen på öarna klädde sig.

Dessa örhängen med rundad form är vanligtvis av guld. När de knäpps igen bildas en rosett med en design som bygger på en halvmåne. Det finns dessutom en annan typ av ring kallad ”de lazo”, men denna är mycket dyrare och därför inte så vanlig på öarna.

Contenido

De örhängen som traditionellt betraktas som kanarieönska är ”aretes” och ”zarcillos de gota”. Det finns en del variation gällande material, storlekar, knappar och till och med pendang. De första kanarieönska öronringarna kallas även för ”aretes de la S”, ”argollas de la S”, ”argollas canarias, cubanas och criollas”. De andra kanarieönska öronringarna utgörs av två artikulerade delar. Den övre delen är i kontakt med öronsnibben och den undre utgör hängband som hänger direkt i ett grepp.

Det råder ingen tvekan om den stora varieteten på de typiska örhängena för öarna. Olika designer, innovationer och konstnärliga reproduktioner men med en mycket särskild likhet: de överför det autentiska Kanarieöarna.

Imagen
Imagen - Producto Canario - Argollas - 07
Imagen - Producto Canario - Argollas - 07