Kanarieöarnas karneval

En av världens bästa karnevaler

Karnevalen på Kanarieöarna håller världsklass och är ett av de mest färgstarka evenemangen i Europa. Därför bör du uppleva den åtminstone en gång i ditt liv. Och går det varje år, desto bättre. För alla som kommer till ögruppen när det är karneval vill komma tillbaka.

Contenido

Den kanariska karnevalen består av färg, glädje, maskeradkostymer, karnevalsvagnar, musikaliska teatrar, sång-/dansgrupper, spektakulära karnevalståg... Och allt till rytmerna av batucada och salsa. Det är en unik karneval, inte bara därför att gatorna förvandlas till stora festplatser, utan på grund av den trygga, glada och sorglösa stämningen och inte minst klimatet. Tack vare Kanarieöarnas milda temperatur kan karnevalen firas utomhus utan oro för att behöva frysa, trots att den anordnas i februari och mars. De olika öarna firar karnevalen på sitt sätt och alla har sina egenarter. Alla är speciella.

Contenido

Karnevalen i Santa Cruz på Teneriffa anses vara en av de bästa i världen och är en festivitet av ”internationellt turistiskt intresse”.  Det är en storslagen fest som gör Santa Cruz till något alldeles speciellt och som förvandlar stadens gator till ett skådespel späckat med glädje, rytm och dans. Och oavsett om du kommer dag eller natt är det bäst om du kommer utklädd och med ansiktsmålning.

Gala de la reina del carnaval (kröningen av karnevalens drottning) är ett av de mest efterlängtade evenemangen på grund av de uppseendeväckande maskeradkostymerna som kandidaterna visar upp. Fantasin och kreativiteten flödar och klänningarna kan bestå av tusentals fjädrar och paljetter och mäta mer än tre meter på höjden och väga mer än 400 kg.

Två av de viktigaste dagarna för karnevalisterna är dagen för Coso Apoteosis, ett medryckande karnevalståg som förflyttar sig framåt till rytmen av de oemotståndliga comparsa-grupperna (dans-/sånggrupper), och dagen för den traditionella sardinbegravningen som firas på askonsdagen. Det sistnämnda är ett å ena sidan konstigt och lite vanvördigt evenemang, men å andra sidan mycket roligt, där gråterskor gråter för att festen snart är slut, även om fortfarande en karnevalsdag och hela piñata-helgen, som är en storartad avslutning av karnevalen, återstår.

 

Contenido

Karnevalen på Gran Canaria är en av de mest spektakulära i Spanien. UDet är en storslagen fest, öppen och glad, som intar stadens gator och som sträcker sig från stranden Playa de Las Canteras ‒ där man i strålande solsken kan njuta av en av de mest karismatiska paraderna ‒ till den vackra stadsdelen Vegueta. Utan att förglömma att mittpunkten för allt folkvimmel är stadens centrum, där de stora utklädda folkmassorna som inte vill att festen ska ta slut samlas. 

Förutom Gala de la reina (kröningen av karnevalens drottning) och murgas- (musikalisk teater) och comparsa- (sång-/dansgrupper) tävlingarna, är ett av de mest populära och internationella inslagen i Gran Canarias karneval kröningen karnevalens Drag Queen. Kandidaterna som tävlar om den här titeln står upphöjda på mycket höga platåer, från vilka de utför omöjliga koreografier späckade av kreativitet och provokation.

För de som vill uppleva en karneval på stranden är den internationella karnevalen i Maspalomas det perfekta valet. Här kan karnevalen upplevas bredvid vackra sanddyner till en temperatur på 22 ºC.

 

Contenido

Karnevalerna på ön La Palma skiljer sig från dem på resten av öarna och är en av de mest säregna i Spanien. Skillnaden består i Fiesta de los Indianos (indianernas fest), ett firande som hämtat inspiration från lokalbefolkningen som emigrerade till Cuba. Gatorna färgas med vitt talkpuder som kastas på karnevalsmåndagen av de tusentals vitklädda personer som deltar varje år och som går gatan Calle Real fram tills de kommer fram till Plaza de España. Naturligtvis gör dem de i sina bästa kläder, ‒ männen i  guayaberas (typ av skjorta) och kvinnorna i vidbrättade hattar och tidstypiska klänningar ‒ till rytmerna av guarachas och guajiras (kubanska musikgenrer) som kan höras hela dagen i Santa Cruz på La Palma, en trivsam huvudstad med kolonial atmosfär som är väl värd ett besök.

 

Contenido

Karnevalen på Lanzarote är en av de äldsta på Kanarieöarna även om den inte är lika känd som de andra. Den mest framträdande är den i huvudstaden Arrecife där sjömansfesten Los buches (personer med uppblåsta simblåsor som de slår deltagarna med) och karnevalsvagnarna, comparsa-grupperna (dans-/sånggrupper) och batucada fyller gatorna med rytm, glädje och färg.  Resten av ön lider inte heller brist på karneval, speciellt inte Teguise, som upprätthåller traditionen som kallas Diabletes de Teguise.

Contenido

Om någonting kan sägas om Kanarieöarna är att det är ett landområde med enorma kontraster. På Fuerteventura stavas karnevalens huvudpersoner arretrancos och achipencos. Det förstnämnda är några roliga, fyrhjuliga fordon gjorda för hand, och det andra är några märkliga flytande konstruktioner som används i en extravagant regatta som äger rum i Puerto del Rosario, öns huvudstad. Skratt och gott humör garanteras! 

Förutom de här två evenemangen kan den som besöker Fuerteventura under karnevalerna också uppleva glammet och stojet på gatorna, kröningen av karnevalens drottning, som firas i många kommuner, och murgas-tävlingarna (musikalisk teater) som tillsammans med comparsa-grupperna (sång-/dansgrupper) ger liv åt karnevalen.

 

Contenido

Karnevalen på La Gomera är en lugn tilldragelse, utan större folksamlingar. Den är främst koncentrerad till San Sebastián, öns huvudstad, och en av de mest populära och efterlängtade händelserna är Día de los Polvos de Talco y Añil, som firas på karnevalsmåndagen. Ett stort talkpudertäcke, täcker de vitklädda karnevalisterna som är mitt uppe i festens glädje till tonerna av orkestermusik.

 

Contenido

Inte mindre märklig är karnevalen på ön El Hierro, ett firande där Fiesta de los Carneros, även känd som Los Carneros de Tidagay, lockar hundratals ungdomar täckta av fårskinn till Frontera. Den här traditionen höll på att gå förlorad, men till glädje för dem som fortfarande vill uppleva den, lyckades man återuppliva den.