Kanarieöarnas folkfester

Det finns fler högtider än karnevalen

Kanarieöarna är världsberömda för sina karnevaler där gatorna fylls av skratt och glädje. Men även om de inte är internationellt kända finns det ett stort antal populära högtider och djupt rotade traditioner på ögruppen som har förblivit oförändrade genom åren, nästan genom århundraden.

Contenido

Besökare och turister som kommer till Kanarieöarna intresserar sig allt mer för dessa lokala folkfester. Att delta i festligheterna, känna lidelsen i de religiösa firandena eller röra sig i takt med de traditionella rytmerna och danserna är ett annorlunda sätt att upptäcka den lokala kulturen och lära känna den autentiska kanariska karaktären liten bättre. En karaktär som för övrigt är både behaglig och lugn.

Contenido

El Hierro
Den första lördagen i juli vart fjärde år firar El Hierro i storslagen stil sin allra viktigaste högtid. Den lokala befolkningen bär öns beskyddarinna, la Virgen de Los Reyes, i procession från sitt eremitage till huvudstaden Valverde. Den nästan 28 km långa sträckan livas upp av dussintals dansare, klädda i vitt och med mössor i olika färger, som dansar i takt till kastanjetter (chácaras) och trummor.

Contenido

La Palma
Den här högtiden, som firats vart femte år sedan 1680, anses vara av nationellt turistiskt intresse och förvandlar Santa Cruz på la Palma till mittpunkten för åtskilliga evenemang som varar i nästan två månader. När madonnabilden når kyrkan El Salvador på Plaza de España, börjar festligheterna som lockar tusentals människor till ön. De kommer för att njuta av konserter, danser, vallfärder, och framför allt, det magiska paradnumret Danza de los Enanos (Dvärgarnas dans); där deltagarna dansar till rytmen av en livlig polka hela natten tills de nästan i gryningen kommer fram till Barco de la Virgen (Jungfruns skepp).

Contenido

La Gomera
Den här högtiden firas också vart femte år och är en typisk religiös högtid som blandar lidande och tradition. En mängd fiskebåtar slår följe med Virgen de Guadalupe, La Gomeras beskyddarinna, i en imponerande procession till havs från hennes helgedom i Puntallana till huvudstaden San Sebastián.

Contenido

Teneriffa
Gatorna i Orotava, på öns norra sida, fylls av liv och rörelse när tusentals människor promenerar på de färgglada gatorna täckta av blommor, frön och färgad sand. På rådhusplatsen välkomnar en ståtlig allegorisk gobeläng, gjord av naturlig sand från Teides nationalpark, alla besökare.

Contenido

Gran Canaria
Även om huvudfirandet för att högtidlighålla jungfrun i Agaete infaller den 5 augusti så firas dagen innan Fiesta de la Rama (Grenfesten), som sedan 1972 anses vara av nationellt turistiskt intresse. Högtiden har blivit en av de allra främsta identitetssymbolerna för Gran Canaria och lockar tusentals människor som samlas för att dansa och vifta med en liten gren i händerna för att be om regn. Dansarna dansar en mycket speciell marsch ledd av figurer med stora papphuvuden ”papahuevos”, tills de kommer fram till helgedomen Virgen de las Nieves, där de lämnar sin religiösa offergåva.

Contenido

Lanzarote 
Lanzarote klär upp sig i sina bästa festkläder för att fira vallfärden till ära för Virgen de Los Dolores, allmänt känd som Vulkanernas jungfru. Folk från hela ön åker tidigt på morgonen från byarna med sina timples och gitarrer tills de kommer fram till eremitaget där de ger blommor och mat till jungfrun. Folkfesten Fuego de Mancha Blanca firas också till åminne av ett speciellt datum, nämligen den 31 juli 1824, när jungfrun, enligt legenden, stoppade lavan från Timanfaya efter att ha hört sina trognas böner.

Contenido

Fuerteventura
Det här är en av de äldsta högtiderna som firas på Kanarieöarna och Fuerteventuras allra viktigaste. Den allra viktigaste händelsen är vallfärden som genomförs till ära för La Peñita, ett kärleksfullt smeknamn som invånarna på Fuerteventura gett sin beskyddarinna. Musik och mat från ön följer med processionen till helgedomen. Det råder varken brist på utomhusfester, musikuppträdanden, kanarisk brottning eller andra kulturella aktiviteter.

Contenido

Gran Canaria
Äger rum den 12 augusti varje år i stadsdelen Lomo Magullo i Telde och anses vara av turistiskt intresse. Mer än 15 000 människor samlas för att ha kul och svalka sig mitt i sommaren genom att hälla vatten, som de tar från kanalerna och fontänerna i hinkar, på varandra medan de dansar i takt till musiken. En mycket folkrik fest som för varje år får fler anhängare.

Contenido

La Palma
En av de mest unika händelserna som äger rum på Kanarieöarna är indianernas landstigning i Santa Cruz de La Palma. En rolig rekreation, typisk för Palmas karneval, som minner om och parodierar lokalbefolkningen som återvände från Spanskamerika, särskilt från Kuba. Öns invånare, helt klädda i vitt, deltar i en jättelik talkpuderstrid, medan de dansar till ljudet av kubansk musik.