Hemligheter om havssegling mellan Kanarieöarna

Åtta olika öar, fantastiska kustlandskap, utmärkta marinor och ett perfekt klimat gör Kanarieöarna till en idealisk plats för havssegling. Även om avstånden mellan öarna gör det möjligt att segla från en ö till en annan under dagen, kräver detta en viss erfarenhet. Vill du njuta av säker havssegling? Här får du några goda råd.

Contenido

Att segla mellan öarna av vulkaniskt ursprung är en oförglömlig upplevelse. Det är dock viktigt att inte glömma att Kanarieöarna ligger i Atlanten och att seglingen kan vara krävande. Därför är det lämpligt att vidta vissa försiktighetsåtgärder innan man ger sig ut och seglar. Att förbereda båten väl och studera väderprognosen för att veta vilken typ av vind och vågor man kan räkna med är bara några av de riktlinjer som alla seglare bör tänka på innan de lossar ankar.

En utmärkande egenskap när det gäller segling på Kanarieöarna är att avstånden mellan öarna är mycket hanterbara. Man kan lägga upp rutter som görs på en dag, för att undvika nattsegling. Dessutom är det viktigt att planera vilken tid på året man ska segla, även om det är möjligt att segla praktiskt taget året runt på Kanarieöarna. De bästa månaderna för att njuta av en bra havsupplevelse är maj, juni, september och oktober.

Contenido

Kanarieöarna erbjuder ett härligt och behagligt klimat 365 dagar om året. Men det betyder inte att man kan segla på öppet hav i t-shirt och baddräkt, utan lämpliga kläder. Det är tillrådligt att ha stövlar och regnkläder i båten, liksom flera ombyten för att kunna byta om ifall man blir väldigt blöt.

En annan aspekt att ta hänsyn till när man planerar resan är att anpassa seglingen till meteorologin. Om det exempelvis ska blåsa starka nordostliga vindar är det lämpligt att undvika rutter med motvind, som exempelvis skulle vara fallet vid segling från Gran Canaria till Lanzarote. Om man måste kryssa under dessa förhållanden blir seglingen inte särskilt trevlig. Det är då bättre att planera mer öppna kurser även om det innebär att man måste segla längre. I slutet av resan kommer man ändå att ha vunnit i komfort.

Contenido

Att planera en rutt på öppet hav mellan Kanarieöarna kräver en del förberedelser i hamnen. Vatten, mat, dieselolja och varma kläder är bara några av de saker man inte får glömma i denna fas. Detaljer som att fylla oljetanken, kontrollera gastanken, beräkna hur mycket vatten som ska fyllas på i tankarna och vilka som ska användas, ger en trygg havsupplevelse. Erfarna seglare rekommenderar till exempel att man undviker att fylla på förtanken eller tanken i lovart om rutten som ska seglas är mot vågorna.

Dessutom är det nödvändigt att stuva båten ordentligt innan man påbörjar seglatsen. Detta arbete består av att surra, med målet att säkert immobilisera, alla element som finns i båten, både inne och ute. Slagsidan och rörelsen som påverkas av vågorna gör att föremål kan ramla och orsaka olyckor eller skador.

De båtar som används för denna typ av segling är försedda med ett kök som gör det möjligt att laga mat under seglatsen. Beroende på väderförhållandena kan det dock vara komplicerat att laga mat under seglingen. Därför underlättar det att ta med färdig mat som inte behöver tillredas. Njutningen med att laga mat ombord får i stället vänta tills när båten ligger för ankare vid något av de många paradislika förankringsområdena på Kanarieöarna.

Contenido

Om planerings- och förberedelsearbetet har utförts korrekt, är det bara att njuta när man väl kommit ut till havs. Att känna havsbrisen i seglen, manövrera båten på öppet hav, parera vågor på en och en halv meter och segla i sällskap av valar som simmar i takt med båten, är en unik upplevelse när man seglar på Kanarieöarna.

Contenido

Om seglingen sker under natten är det rekommendabelt att organisera i förväg var och när var och en ska vila. I allmänhet är förhytten inte lämplig om vädret är hårt eftersom båtens rörelse känns mer i den delen av båten. Dessutom måste man minska storleken på seglen innan det blir mörkt om det ska bli blåsigt. Det är alltid säkrare att utföra alla manövrar på dagtid.

Sist men inte minst påverkar passadvindarna seglingen på vissa specifika sätt.  På sommaren ökar exempelvis vindens intensitet ju varmare det blir under dagen. Och mellan vissa öar skapas zoner där vinden tilltar, som i området som kallas ”La Mancha” mellan Gran Canaria och Teneriffa, eller ”Juan Primo” mellan Teneriffa och La Gomera.

Contenido

Även om det finns många marinor spridda över de olika Kanarieöarna, är det lämpligt att boka i förväg för att vara säker på att få en angöringsplats innan man anländer. Om man hellre vill förankra måste man välja plats väl, och ta hänsyn till ett antal faktorer:
 

  • Öarna har ingen havsplatå, vilket innebär att djupet ökar så fort man förflyttar sig lite bort från kusten. Därför måste man kolla ut en ankringsplats i förväg, och vara säker på vilka egenskaper denna har. Tidvatten, vind och strömmar är faktorer som måste tas med i beräkningen.
  • De norra, nordvästra och nordöstra delarna av öarna är vanligtvis områden med dåliga förankringsförhållanden. Det är tillrådligt att leta efter skydd av en vik i söder eller sydväst.
  • När det gäller förankring eller förtöjning i en hamn utan brygga måste man göra fast båten väl och ta hänsyn till tidvattnet. På Kanarieöarna kan djupet nämligen variera stort mellan lågvatten och högvatten.