Gofio

Superlivsmedlet som är stjärningrediensen i gastronomin på Kanarieöarna

Gofio är ett superlivsmedel som genom historien har blivit till en symbol för kulturen på Kanarieöarna. Det är ett mjöl gjort på rostat spannmål, huvudsakligen majs (vilket brukar kallas för ”millo” på öarna) eller vete. Det är en produkt som vanligtvis brukar finnas i köket på Kanarieöarna och som alla besökare borde pröva när de reser till dessa öar. Vill du veta mer om denna stjärningrediens?

00:00
Título
Gofio
Vídeo
Póster
Producto Canario - Gofio
Producto Canario - Gofio
Tipo
Ancho completo
Contenido

Denna enkla ingrediens var en grundläggande del i kosten för Kanarieöarnas ursprungsinvånare. Faktum är att tack vare det omfattande näringsinnehållet var den central för att överleva under perioder med hungersnöd på öarna. Kanarieöarnas ursprungsinvånare odlade, röstade och malde korn för att tillreda gofio, och därefter blandade de den med andra ingredienser som honung och getmjölk. Ett omfattande energitillskott som fanns i den kanarieönska kulturen redan innan öarna koloniserades.

Contenido

Gofio kan rostas mer eller mindre enligt mjölnarens och konsumentens smak. Resultatet är ett unikt kanarieönskt superlivsmedel och som aldrig tillreds exakt likadant. Dessutom bör även dess traditionella egenskaper lyftas fram. Faktum är att på landsbygden fortsatte man fram till 1900-talet att använda samma stenar som ursprungsinvånarna använde för att producera gofio. Hursomhelst fanns det även kvarnar med större stenar som drivs med vatten- eller djurkraft och därefter med diesel- och elmotorer. Sanningen är att tillredningssättet har utvecklats med tiden och gofio har lyckats erövra alla bordsgästers kök och hjärtan.

Imagen
Contenido

Denna typiska kanarieönska produkt är rik på mineraler då den innehåller alla typiska ingredienser för spannmål: den innehåller kalium, kalcium, magnesium, zink, järn ... En stor varietet som gynnar en optimal funktion för människokroppen. Dessutom är gofio rikt på protein och kolhydrater, men fettsnålt. Därför är det ett perfekt alternativ för att stärka musklerna och förbättra tarmfunktionen och skapa mättnadskänsla. Dess hälsosamma egenskaper är tillsammans med gofios utmärkta smak förklaringen till att invånarna på Kanarieöarna älskar den så mycket.

Contenido

Det finns ett ändlöst antal sätt att använda gofio i köket. Från söta till salta rätter, detta är stjärningrediensen i de utsökta kanarieönska recepten.

Contenido

Bland alla dessa utmärker sig ”gofio escaldado” som tillreds utifrån en fisksoppa som blandas med kanarieönskt mjöl. Resultatet är en smakrik kräm med en textur som liknar den i hummus och som kan konsumeras som tilltugg eller tillbehör till kända rätter som papas arrugadas. Andra omtyckta alternativ är ”pella de gofio” eller ”gofio amasado”. Det består av en rörformad bit gofio, blandat med vatten, salt, socker och olja som skivas och sedan är tillbehör till många typer av rätter. 

Utan tvekan är gofio ett livsmedel som har lyckats bevara kanarieöarnas identitet sedan tiden innan den spanska erövringen och som gjort sig till kungen för gastronomin på öarna. Sugen på att testa den mest autentiska smaken på Kanarieöarna?