Ett hav fullt av liv

Sköldpaddor, olika typer av rockor och havsänglar, svärdfisk och stora tonfiskar, samt ett brett utbud av fiskar och däggdjur som delfiner, amazondelfiner och valar – ett av särdragen hos havsbeståndet på Kanarieöarna är samexistensen av de många arter som lever i samma miljö. Kanarieöarna erbjuder sina besökare ett hav fullt av liv att upptäcka.

Contenido

Kanarieöarna har kilometervis med kust där seglarentusiaster kan segla. Dessa kuster döljer också en skatt under vattenytan, en marin värld som kan upptäckas utan att man måste dyka djupt.

Inverkan av havet som omger Kanarieöarna och dess geografiska läge har gett upphov till en rik marin flora och fauna. Golfströmmen, de stora djupen mellan öarna och bristen på undervattensplatåer har lett till det naturliga urvalet av arter som lever i öarnas vatten. Dessutom är det vanligt att hitta olika miljöer på öarnas havsbottnar. Från skyddade områden till områden som är utsatta för öppet hav, klippiga bottnar och sandbottnar, både små och stora djup, lokala strömmar och mycket varierande vattentemperaturer.

Detta gör både den marina faunan och floran unik. På Kanarieöarna kan man hitta arter som är vanligt förekommande i kalla vatten i Nordatlanten, andra mer typiska för tempererade vatten (tropiskt inflytande), eller djur som bor på Amerikas östra kuster, särskilt i Karibiska havet och Mexikanska golfen.

Contenido

Kanarieöarnas marina mångfald leder till det stora antalet arter som kan hittas på dess havsbotten. Kanarieöarna har minst 500 sorters fisk, 80 typer av däggdjur och 5 typer av marina reptiler, plus ett brett utbud av bruna och röda alger, svampar, sjöborrar, blötdjur och bläckfiskar som åttaarmad bläckfisk, havsgurkor, sjöstjärnor osv. Bland fiskarna är de mest kända arterna vieja, havsål, muräna eller vrakaborre, som samtliga används mycket i den kanariska gastronomin.

På de steniga havsbottnarna gynnar ljuset den biologiska mångfalden, till skillnad mot sandbottnarna som är mörkare på grund att vågorna konstant rör upp sanden. Långt från kusterna, och på större djup, finner vi viktiga marina ekosystem med sjögräsängar där ett stort antal små ryggradslösa djur och yngel av olika fiskarter lever.

Contenido

Något annat som Kanarieöarna erbjuder är de många valdjur som finns i dess vatten. Här finns upp till 30 olika arter av dessa marina däggdjur som kan ses på nära håll och i sin naturliga miljö. Mellan Teneriffa och La Gomera finns det område som har det största antalet valar och delfiner på öarna. Det är dock vanligt att få se dem även längs kusterna på Gran Canaria, La Palma, Lanzarote, Fuerteventura och El Hierro.

Det finns så många olika arter att man kan få se upp till nio olika arter på en och samma dag, något som endast är möjligt på ett fåtal platser i världen. Seglare kan få se allt från kortfenad grindval, gråval, kaskelottval, flasknosdelfin och betseldelfin till fenval och näbbval.

Contenido

Att upptäcka fenan av något av dessa uppseendeväckande djur är en stor attraktion för seglare som besöker Kanarieöarna. Men det är också en utmaning och ett stort ansvar, eftersom man måste veta hur man skyddar dessa marina däggdjurs välbefinnande om man kommer nära dem.

Dessutom är dessa arter skyddade för att bevara deras ekosystem och förhindra att de försvinner från Kanarieöarnas vatten. De båtar som närmar sig vissa områden måste uppfylla fastställda normer och de rekommendationer som fås från närmaste hamnar eller marinor.