En guide för alla som gillar sötsaker på La Palma

Det har alltid sagts, och det med rätta, att kanarieöbornas karaktär är sympatisk eftersom de är så vänliga och glada. Av den anledningen är minnet av ett besök på någon av öarna mycket gott. Den oförglömliga upplevelsen avrundas av ett klimat som klassificeras som det bästa i världen (det regnar knappt och den genomsnittliga årstemperaturen är cirka 24º C), och med ett landskap som är hisnande i sin skönhet och spektakulära karaktär. Vi får inte heller glömma ett annat skäl: gastronomin. Och när det gäller konfektyr är La Palma, den historiskt söta ön, en av de destinationer som måste besökas.

Contenido

Varför har La Palma en så rik tradition av konfektyr? För att förstå det måste vi titta på historien och minnas den blandning av kulturer som Kanarieöarna som helhet har upplevt under århundraden. Blandningen av den ursprungliga kanariska gastronomin med det spanska, portugisiska, engelska och till och med amerikanska köket har skapat en varierad och omfattande receptbok baserad på öns produkter, till exempel dess värdefulla mandlar, sötpotatis, mjuk getost, socker, sockerrörshonung ... Vissa desserter har en månghundraårig tradition, som marquesotes, sockerkakor gjorda av vetemjöl, ägg och socker som skurits i form av en romb och som var så omtyckta av Pius IX innan han blev påve under sitt besök på ön 1823 (man började kalla dem piononos när han blev påve eftersom namnet Pius IX på italienska uttalas "Pio Nono"). Andra recept är mer moderna, men alla utstrålar en unik personlighet.
 

Contenido

Till exempel den välkända Matilde Arroyo, den ledande konditorn på ön La Palma och uppfinnare av två ikoniska söta bakverk från La Palma, Bienmesabe och Príncipe Alberto. Det var inte för inte som hon 2009 tilldelades Kanarieöarnas guldmedalj för sitt arbete med att sprida konfektyrtraditionen på "la Isla Bonita" under andra halvan av 1900-talet. Hennes bageri, som nu ägs av hennes döttrar, ligger i Los Llanos de Aridane. Príncipe Alberto består av choklad, mandel och sockerkaka. Man tillsätter vispad grädde till denna delikatess, vilket förhöjer dess smak. 

Bienmesabe är både lokalbefolkningens och besökarnas favoritdessert. Det är en traditionell delikatess från Palm Island som görs på malda mandlar, sockerkaka, socker, citronskal och ägg. Den äts vanligtvis med en skopa vaniljglass.
 

Contenido

Arroyo är bara toppen av ett isberg när det gäller nivån och variationen på de desserter som tillverkas på ön och som har ett välförtjänt rykte i hela den kanariska arkipelagen. Quesadillo, liksom Príncipe Alberto och Benmesabe, finns på alla restauranger på ön och kan beställas med eller utan grädde (de två första) och med eller utan vaniljglass (den senare). En del äts till och med bara vid speciella tillfällen, som sopas de miel (honungssoppor), som görs till karnevalen, särskilt för Indianos. Mormödrarna har fört receptet vidare från generation till generation för att äta hemma och bjuda besökare på. Efterrätten kommer från arbetarna på de gamla sockerrörsfälten på ön. De doppade sitt bröd i "soppan" av sockerrörssirap. Numera tillagas de med samma sirap eller också använder de honung och krossade mandlar, inte malda och rostade. Det finns en sötsak som är ett måste på julbordet på La Palma, särskilt till frukost på nyårsdagen och tre kungars dag (sv. trettondagen): "pan de manteca" eller "roscas" som den också kallas av lokalbefolkningen.

 

Contenido

De flesta av dem har dock inget datum för att avnjutas. Rapadura, med sin karaktäristiska koniska form, innehåller sockerrörshonung, gofio, socker, mandel, kanel och citron (det finns olika varianter: mjölk, choklad, kokosnöt eller ägg). Mandelost med ägg, citronskal och kanel är en annan typisk efterrätt från La Palma, som vi rekommenderar att man dricker tillsammans med ett glas mistela. 

Vi får inte heller glömma almendrados (små pannkakor av mandelmassa med socker och ägg som gräddas i ugnen), perfekt med ett glas Malvasía-vin; pan de leche, gjord på mjöl och filmjölk, socker, ägg, kanel och citronskal; mantecados; gofio-bollen med mandel och honung; suspiros palmeros (maränger)... Kort sagt, ett outtömligt universum av sötsaker som alla sötsugna vill komma in i och aldrig lämna.