Den kanariska bananen: en identitetsstämpel för kvalitet

Den frukt som är mest förknippad med Kanarieöarna

Den kanariska bananen är den enda i Europa med IGP-stämpel (skyddad geografisk beteckning). Den är känd över hela världen för sina små svarta fläckar och sin exceptionella smak och konsistens, något som bara är möjligt tack vare de goda mognadsförhållandena och det kanariska klimatet. Dessutom är det en frukt som är rik på kalium, magnesium och fosfor, vilket gör den till ett mycket hälsosamt livsmedel.

Contenido

Den kanariska bananen kännetecknas av en intensiv arom, omisskännliga svarta fläckar där de mognar och en mycket söt smak. Eftersom de har ett större fuktighetsindex, är de dessutom saftigare än större bananarter.

Enligt dr Lluís Serra, professor i förebyggande medicin och folkhälsa vid universitetet i Las Palmas på Gran Canaria: ”Många undrar hur många kalorier en banan har och sanningen är att den inte har så många som vi skulle kunna tro. Det finns nästan inget fett alls i bananer och inte heller något kolesterol.

Hur mycket socker, fiber och vitaminer frukten innehåller beror på hur mogen den är. Därför tillägger denna professor att det är bra för personer med risk för fetma och diabetes att äta bananer som har mognat precis lagom mycket. Att äta lagom mogna bananer kan enligt en studie från Harvard University bidra till att förebygga sjukdomar.

Imagen
Plantación de plataneras en La Rajita. La Gomera.
Plantación de plataneras en La Rajita. La Gomera.
Contenido

Även om de första bananträden kom till öarna på 1400-talet, var det inte förrän 1880 som engelsmännen stimulerade odlingen av bananer för att exportera dem till Storbritannien på de ångbåtar som anlöpte i hamnarna i Santa Cruz de Tenerife samt i Las Palmas. Det var då man utvecklade den variant som anpassar sig bäst till klimatet och jorden på Kanarieöarna: ”la pequeña enana” (den ”lilla dvärgen”).

De viktigaste särdragen hos den kanariska bananen är den låga stärkelsehalten och den höga sockerhalten. Eftersom bananerna på Kanarieöarna mognar under ungefär sex månader (till skillnad från tre för större arter), är smaken och aromen mer uttalad.

Utan tvekan är den kanariska bananen en identitetssymbol för Kanarieöarna: en produkt som också är hälsosam, naturlig och smakrik.

Contenido

Odlingen av bananer på Kanarieöarna omfattas av Europeiska unionens normer för hälso- och miljökontroll. Bananplantan är en mycket lövrik växt men den ger bara enda stor klase bananer. Efter att bananplantan gett frukt en gång dör den och skärs ned för att ge liv till en ny planta. Vid foten av bananträdet växer ”barn”, men bara ett av dessa bör lämnas kvar, och därför skär odlaren ner dem med en vass järnstång kallad barreta.

Nu för tiden erhålls dock bananplantan genom in vitro-odling och det är plantskolorna som levererar bananplantorna när odlaren kräver det.
 

Contenido

Bananen kräver mycket kvalitetsvatten och ett bra gödningsmedel. Därför används gödsel som erhålls från boskap. Användningen av detta naturliga gödningsmedel har förbättrat bevarandet av en inhemsk utrotningshotad fårras: det kanariska fåret med hår eller pelibuey-fåret.