Columbus avtryck på Kanarieöarna

Kanarieöarna, en anhalt på vägen mot den nya världen

Kanarieöarna spelade en avgörande roll under Christofer Columbus resa mot den Nya världen. Förutom att de var den sista hamnen i Europa varifrån karavellerna avseglade, så var öarna en viktig hållplats för att fylla på med förnödenheter av alla de slag. Öarnas naturrikedom, dricksvattnets höga kvalitet och invånarnas värme gjorde att expeditionen dröjde sig kvar i flera veckor för att samla kraft innan de gav sig ut på sin långa resa.

Contenido

Den 3 augusti 1492 avseglade karavellerna Santa María, La Pinta och La Niña från Palos de la Frontera med destination Kanarieöarna, den sista hamnen innan sökandet efter en alternativ rutt till Indien skulle ta sin början.

De nådde ögruppen den 9 augusti. Här passade de på att göra de sista förberedelserna på skeppen och rekrytera lokala sjömän som var kända för sin skicklighet och sin kännedom om vattnen. Den 6 september avseglar slutligen Christofer Columbus expedition med Asiens östra kust som destination. 

Den 12 oktober 1492, efter 36 dagars resa, utropar sjömannen Rodrigo de Triana, från toppen på La Pinta, de efterlängtade orden ”Land i sikte”. Men det var inte i Asien de klev iland, utan en ny värld. Christofer Columbus hade ändrat historiens gång.

Contenido

Två omständigheter gjorde Kanarieöarna till en obligatorisk anhalt på vägen mot den nya världen: att öarna ligger i mitten av passadvindarna och att de är västra Europas sista utpost. Sedan Columbus blivit varse om båda har Kanarieöarnas och Amerikas historia varit nära sammanlänkade.

Det var från Kanarieöarna som de första sockerrörs- och bananfröna fördes med till Spanskamerika. Samma sak skulle komma att hända med grisar, getter, hundar och får, som snart skulle sprida sig även på Antillerna. Den amerikanska potatisen, å andra sidan, skulle komma at passera Kanarieöarna, där den snabbt acklimatiserade sig, innan den exporterades till Europa.

Dessutom fanns det många personer från Kanarieöarna med på de resor som ledde till att städer som Buenos Aires (1536) och andra som Santa Marta, Caracas, Montevideo och Havanna anlades, där deras närvaro är påtaglig än i dag.

Contenido

Museet är uppfört på den plats där guvernörens gamla hus låg, den guvernör som Christofer Columbus bad om hjälp för att reparera de skador på La Pinta som hon ådragit sig under resan från fastlandet. Byggnaden, som har ett stort historiskt värde, har originaldelar från 1500-talet bevarade. Det räcker med att gå in för att du ska förflytta dig till de stora upptäckternas tid och du får på ett pedagogiskt sätt lära dig allt om vad som hände under den första resan till Amerika och det inflytande som Kanarieöarna hade över denna händelse.

Contenido

Casa Colón (Columbus hus) på La Gomera är en perfekt plats för att upptäcka varför sjömannen från Genua kände svaghet för denna ö. De många arkeologiska och historiska föremål som finns bevarade tar dig med på en historisk resa och du får veta mer om invånarnas viktiga roll för upptäckten. Dessutom är museet inhyst i ett vackert herrskapshus med kanarisk arkitektur från 1600-talet. Byggnaden har restaurerats och man har försökt bevara så mycket som möjligt av den ursprungliga utformningen. Byggnaden är den perfekta inramningen för att upptäcka alla hemligheter som finns om upptäckten som förändrade historien.

Contenido

Det sägs att Christofer Columbus blev alldeles fascinerad första gången han satte sin fot på La Gomera. Det finns till och med en legend som säger att han i staden San Sebastián, öns huvudstad, mötte sin livs kärlek i styresmannens hustru Beatriz de Bobadilla. 

En rutt på La Gomera i Columbus fotspår kan inte börja på någon annan plats än Torre del Conde (styresmannens torn), där öborna säger att det förälskade paret träffades i hemlighet. Idag är det en av de mest besökta sevärdheterna på ön och inuti tornet finns en intressant kartografisk utställning. 

Inte långt därifrån ligger Casa de la Aguada, den första bostaden för öns styrmän. Det sägs att Columbus hämtade vatten till sin första resa från deras brunn alldeles i närheten, och i kyrkan Nuestra Señora de la Asunción, huvudkyrkan på La Gomera, bad han en bön för att hans resa skulle bli lyckosam.