Bakverk på Kanarieöarna

Smakbitar av kulturen och identiteten

Mandel, kanel, ost, citron och till och med sötpotatis. De är några av ingredienserna som används för bakverk på Kanarieöarna. Recept med långa anor som har lyckats övertyga generation efter generation och som blivit till något utmärkande för öarna. Utan tvekan är det en sann upplevelse av den kanarieönska kulturen att testa några av dessa typiska efterrätter ... och därtill en smakexplosion!

00:00
Título
Saltbassänger på Kanarieöarna
Vídeo
Póster
Imagen poster - Producto Canario - Repostería
Imagen poster - Producto Canario - Repostería
Tipo
Ancho completo
Imagen
Contenido

Det handlar om en typisk efterrätt på Kanarieöarna där den lokala osten har huvudrollen. Den tillreds i vedugn och har en typisk form av en blomma. För att tillreda denna sötsak måste man smula sönder osten och blanda den med ägg, mjöl, socker, anis, citron och kanel samt breda ut den på ett smördegslager. Utan tvekan får man möjlighet att ta del av den kanarieönska traditionen när man smakar denna gastronomiska symbol för ön El Hierro.

Imagen
Contenido

Detta är en klassisk sötsak på öarna La Palma och Gran Canaria, och framför allt orten Tejeda. Den består av en söt deg som görs på ägg, socker, kanel och utsökta lokala mandlar. Faktum är att denna torkade frukt odlas på Gran Canaria sedan 1400-talet och dess utsökta smak finns i många av öns matrecept.

 Med en tjockflytande textur används bienmesabe som tillbehör till andra efterrätter som brylépudding och glass, som är ett mycket trevligt sätt att tillföra ett kanarieönskt inslag till en efterrätt.


Imagen
Contenido

Rörsocker har odlats traditionellt på Kanarieöarna och varit en av de ekonomiska huvudnäringarna sedan den spanska erövringen. Därför är det inte konstigt att denna inhemska ingrediens ligger till grund för många lokala utsökta efterrätter. En av dessa är rapadura från palm som kombinerar socker med andra typiska ingredienser som gofio, palmhonung och mandel.

Denna kanarieönska sötsak har en typisk konform och den viras in i genomskinligt papper för att göra den lättare att hålla. Enligt traditionen åt många av arbetarna på palmfälten denna efterrätt till frukost tillsammans med en bit bröd. Det är utan tvekan ett mycket sött och kanarieönskt sätt inleda dagen.


Imagen
Contenido

Kanske det spanska namnet på denna typiska kanarieönska sötsak ”trucha”, som även betyder laxforell, kan få en att tro att det handlar om fisk. Men detta är något helt annat: det är söta empanadillas, piroger, fyllda med mandel och den lokala sötpotatisen som odlas på Lanzarote, La Palma och norra Tenerife.

Denna efterrätt tillagas framför allt under julen och är det mest traditionella inslaget på Kanarieöarna. Men även om de kan fyllas med fikonbladspumpa eller chokladkräm, skulle alla i lokalbefolkningen rekommendera ett recept med sötpotatis, det äkta kanarieönska sättet!


Imagen
Contenido

Mandel, ägg och socker. Tre ingredienser som när de kombineras kan övertyga även de mest kräsna. Dess typiska sötsaker tillreds på traditionella bagerier med lokal mandel och socker av högsta kvalitet. De lokala produkternas kvalitet ger denna kända efterrätt en unik karaktär.

Contenido

Utan tvekan är bakverken en del av den kanarieönska identiteten, dess mångfald och berör alla: det finns många andra lokala efterrätter som Príncipe Alberto, huevos mole, mousse de gofio … unika recept som bygger på lokala ingredienser fyllda med tradition och kultur. Helt klart är det en förutsättning att pröva dess godsaker när man beger sig till öarna.