365 dagar av kultur på Kanarieöarna: vad du inte får missa

Kultur året runt! Här är några guldkorn från utbudet som finns på Kanarieöarna för att besöka museer, gå på festivaler eller bekanta sig med kulturen.

Contenido

Kanarieöarna är ett idealiskt resmål att utforska året runt, inte bara på grund av det privilegierade klimatet som gör att du kan njuta av en evig vår, utan också för att utbudet av aktiviteter är så stort och varierat att det är omöjligt att bli uttråkad. Upptäck historien, kulturen och konsten på varje ö genom att promenera genom deras städer och byar och besöka deras mest symboliska byggnader och museer. Genom deras traditionella högtider kan vi dessutom bättre förstå hur invånarna är. Det här är några av de mest ikoniska museerna och festerna för att njuta av Kanarieöarna 365 dagar om året.

Contenido

På Centro Atlántico de Arte Moderno (CAAM) i Las Palmas på Gran Canaria kan vi göra en resa genom konsten i Afrika, Amerika och Europa. Att inkludera den konstnärliga kulturen från dessa tre kontinenter har gjort CAAM till det viktigaste museet för modern konst på Kanarieöarna. Ett annat av Gran Canarias utmärkta museer är Néstor-museet, som samlar verk från Néstor Martín-Fernández de la Torres, en av de mest kända kanariska konstnärerna och den främsta representanten för modernismen på Kanarieöarna. Februari och mars är perfekta månader att besöka Gran Canaria och njuta av den berömda karnevalen. Karnevalen i Las Palmas är en av huvudstadens äldsta och mest historiska fester och en av de roligaste och mest färgstarka i hela Spanien. Därför kommer många karnevalsbesökare från hela världen till ön för att njuta av detta spektakulära firande. En annan av de mest populära festligheterna på Gran Canaria är Fiesta de la Rama i Agaete. Den 4 augusti varje år tar sig tusentals dansare fram genom staden för att hedra Virgen de las Nieves och viftar med grenar i luften tills de når jungfruns helgedom. Enligt studier skulle innebörden av denna fest kunna vara samma som de kanariska urinvånarnas ritual för att be om regn genom att slå grenar från bergen mot havet samtidigt som de sjöng bönsånger.

Contenido

Matälskare bör stanna till vid Casa del Vino y de la Miel i El Sauzal på Teneriffa. Detta är en typisk kanarisk hacienda på landsbygden som är mer än tre hundra år gammal. Här kan du lära dig hur man producerar vin och honung och dessutom prova på olika typiska rätter i restaurangen. Om du reser med barn är Museo de la Ciencia y el Cosmos i San Cristóbal de La Laguna ett utmärkt alternativ. Här finns bland annat ett planetarium och många interaktiva aktiviteter för en nöjesfylld dag. Karnevalen i huvudstaden Santa Cruz, som utnämnts till en festival av internationellt turistintresse, är den äldsta i Spanien. Gatorna fylls under detta firande, där comparsas, konserter och danser avbyter varandra utan avbrott. Bland de typiska festligheterna får vi inte glömma Corpus Christi i La Orotava, en fantastisk blomstershow. Under den så kallade mattornas torsdag kan man skåda över 30 mattor på kommunens gator, gjorda av naturliga element som bildar gobelänger fulla av färger och dofter.

Contenido

Framför bukten Las Coloradas i Playa Blanca på södra Lanzarote ligger Museo Atlántico, ett av de få undervattensmuseerna i världen. De mer än trehundra skulpturerna av den brittiske konstnären Jason deCaires skapar en drömlik atmosfär som man bara kan se genom att bege sig ner under vattenytan. En annan av Lanzarotes främsta kulturella attraktioner är César Manrique-stiftelsen. Byggnaden, som är byggd på fem vulkaniska bubblor som har gjorts om till rum, är ett bra exempel på hur den lysande konstnären förvandlade Lanzarote genom att blanda konst med natur och samtidigt respektera öns landskap och traditioner.

Contenido

Marinmuseet i Santa Cruz på La Palma tar dig med på en intensiv och spännande resa genom sjöfartshistorien. Museet ligger i Barco de la Virgen, en exakt kopia av en karavell som tillverkades 1940 för Bajada de la Virgen under Fiestas Lustrales. Det unika utrymmet och museets stora historiska värde gör det till det mest besökta på ön. På La Palma firas en av öarnas mest uppmärksammade festivaler, Los Indianos. Varje första måndag under karnevalen kläs huvudstadens gator i vitt för att välkomna ”indianos”, namnet på dem som emigrerade till det felaktigt namngivna Indien, det vill säga Amerika. Sedan mitten av 1800-talet har dessa ”indianos” varje år välkomnats med stor glädje och nyfikenhet på grund av de nya produkter som de hade med sig, som rom och cigarrer. Under denna fest klär La Palma-invånarna upp sig i sina bästa kreolska kläder och staden färgas vit under ”talkpudrets strid”.

Contenido

På El Hierro kan du promenera genom en gammal by där urinvånarna bott. Det handlar om Guineas ekomuseum, som är byggt på platsen för en forna bosättning. Här finns bostäder från öarnas första invånare bevarade, liksom de som byggdes av kolonisatörerna. De arkeologiska lämningar som hittats i området visas upp så att besökarna kan se hur vardagen såg ut under en svunnen tid. Bredvid ekomuseet ligger Centro de Recuperación del Lagarto Gigante de El Hierro, där man kan lära sig mer om den endemiska jätteödlan som är unik för ön.

Contenido

Ett annat alternativ om man vill veta mer om urinvånarnas hemligheter och de mystiska grottgraveringarna är La Gomeras arkeologiska museum. En av huvudattraktionerna är en kopia i verklig skala av ett offeraltare som användes av urinvånarna (guanches). Här finns dessutom arkeologiska föremål som visar hur de första invånarna på Kanarieöarna levde.

Contenido

På Museo de Las Salinas del Carmen på Fuerteventura får man lära sig hur salt traditionellt utvanns ur havet innan det blev en ingrediens som alla har i köket. Det är lätt att känna igen museet genom det imponerande valskelettet som är placerat intill saltplattorna. På Fuerteventura finns också ett egenartat ekomuseum, La Alcogida. Detta är ett levande rum där besökarna kan se hur öns hantverkare arbetar, och interagera med dem.