Stjärnskådning på Roque Saucillo

Ett teleskop som är tillgängligt för alla

Det astronomiska observatoriet Roque Saucillo ligger i Vega de San Mateo, 21 kilometer från Las Palmas på Gran Canaria. Hit tar man sig enkelt med bil eftersom observatoriet ligger mitt i stadskärnan. Här finns gott om parkeringsplatser och även bekvämligheter i närheten. Det här observatoriet har en mycket modern astrograf som är perfekt i utbildningssyfte samt en aula där man kan ha utbildningar, workshops och utställningar.

Titta upp mot en himmel omgiven av mytomspunna stjärnor

Om man tittar österut under nattens första timmar utmärker sig en enorm kvadrat på himlen. Det är stommen i stjärnbilden Pegasus. Den ligger till vänster om Vintergatan och är omgiven av stjärnbilder som Cassiopeja med sin W-form, Svanen som är på väg ner i den västra horisonten samt Fiskarna. De bästa observationsperioderna är under månfria nätter i december och januari eftersom man då med kikare kan se en svag och suddig fläck under Pegasus. Det är den klotformiga stjärnhopen M15 som befinner sig cirka 33 000 ljusår från jorden.

Altitude
831 m
Protected sky
Område med hög skärpa
Observatory
Parking
Protected natural space
Restauration
Localidad
San Mateo

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
Hållbarhet
Sostenibilidad
- Lämna aldrig någon form av avfall i omgivningen, detta inkluderar fimpar. Matresten bidrar till förökning av gnagare och vildkatter som utgör ett hot mot faunan.
- Respektera djuren, stör dem inte och ge dem inte mat. Om du ser ett skadat djur kan du ringa 112. Man får inte heller dra upp blommor eller plantor.
- Plocka inte med dig stenar eller annat från naturen. Stapla dem inte för att bygga de så ledsamt välkända tornen med dem.
- Stäng av bilens lampor. På så sätt hjälper du till att minimera himlens ljuskontaminering.
- Om du befinner dig på en astronomisk utsiktsplats ska du respektera och vårda de olika elementen (informationspaneler, räcken, bänkar, kikare och teleskop...).
- Försök vara tyst eller viska. Så njuter man mer av upplevelsen.
2
10
262
10045