Stjärnskådning i Llanos de Garañón

Campingplats där man kan beskåda himlavalvet på Gran Canarias bergstoppar

Llanos de Garañón ligger i Tejeda, 44 kilometer sydväst om Gran Canarias huvudstad, och är en utmärkt plats för att beskåda himlavalvet. Med bil tar man sig enkelt till den här naturliga plattformen som ligger på 1 700 meters höjd och även om utsiktsplatsen har begränsad kapacitet finns det flera tältområden i närheten med små stugor. På grund av att utsiktsplatsen ligger ganska högt upp och att det brukar blåsa så bör man ha på sig varma kläder.

Spana efter de starkast lysande stjärnorna på det norra halvklotet

Om man tittar åt sydväst under vårens första nätter ser man det norra halvklotets starkast lysande asterism. Det är Vintersexhörningen – sju stjärnor som under den här perioden av året redan är på väg ner mot den västra horisonten. Om vi börjar med de två högsta stjärnorna Castor och Pollux och sedan går medurs så ser vi Capella, Aldebaran, Rigel, Sirius och Procyon från stjärnbilderna Tvillingarna, Kusken, Oxen, Orion, Stora hunden och Lilla hunden.

Altitude
1.700 m
Protected sky
Område med hög skärpa
Information panels
Protected natural space
Localidad
Caserío Llanos de la Pez

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
Hållbarhet
Sostenibilidad
  • Lämna aldrig någon form av avfall i omgivningen, detta inkluderar fimpar. Matresten bidrar till förökning av gnagare och vildkatter som utgör ett hot mot faunan.
  • Respektera djuren, stör dem inte och ge dem inte mat. Om du ser ett skadat djur kan du ringa 112. Man får inte heller dra upp blommor eller plantor.
  • Plocka inte med dig stenar eller annat från naturen. Stapla dem inte för att bygga de så ledsamt välkända tornen med dem.
  • Stäng av bilens lampor. På så sätt hjälper du till att minimera himlens ljuskontaminering.
  • Om du befinner dig på en astronomisk utsiktsplats ska du respektera och vårda de olika elementen (informationspaneler, räcken, bänkar, kikare och teleskop...).
  • Försök vara tyst eller viska. Så njuter man mer av upplevelsen.
2
10
262
10045