Stjärnskådning på utsiktsplatsen Morro Velosa

Ett naturligt observatorium på Fuerteventuras västkust
Utsiktsplatsen Morro Velosa ligger i den mellersta regionen av västra Fuerteventura, nära stadskärnan Betancuria, och här kan man njuta av det östliga himlavalvets fantastiska egenheter. På berget Tegú, som är 669 meter högt, ligger den här naturliga utsiktsplatsen som har ett fantastiskt läge utan ljusförorening. Här finns även en parkering. På astronomiska intresseresor bör man ha på sig varma kläder och ta med sig mat och dryck.
Spana efter de nyligen födda stjärnorna i stjärnhopen M52 nära Cassiopeja
Om man på Morro Velosa tittar mot nordväst under nattens första timmar under sommarens sista månader ser man tydligt bokstaven W som hänger över horisonten – det är stjärnbilden Cassiopeja, en av de mest utmärkande stjärnbilderna på det norra halvklotet. Den ligger inte långt från stjärnbilden Lilla björnen med polstjärnan som pekar mot norr. Vintergatans stjärnband korsar himlen. Mellan Cassiopeja och Cepheus ligger den vackra stjärngruppen M52 med unga stjärnor som man kan se med kikare som en stjärnhop.
Altitude
669 m
Protected sky
Område med hög skärpa
Information panels
Parking
Protected natural space
Localidad
Betancuria

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
Hållbarhet
Sostenibilidad
- Lämna aldrig någon form av avfall i omgivningen, detta inkluderar fimpar. Matresten bidrar till förökning av gnagare och vildkatter som utgör ett hot mot faunan.
- Respektera djuren, stör dem inte och ge dem inte mat. Om du ser ett skadat djur kan du ringa 112. Man får inte heller dra upp blommor eller plantor.
- Plocka inte med dig stenar eller annat från naturen. Stapla dem inte för att bygga de så ledsamt välkända tornen med dem.
- Stäng av bilens lampor. På så sätt hjälper du till att minimera himlens ljuskontaminering.
- Om du befinner dig på en astronomisk utsiktsplats ska du respektera och vårda de olika elementen (informationspaneler, räcken, bänkar, kikare och teleskop...).
- Försök vara tyst eller viska. Så njuter man mer av upplevelsen.
4
10
262
10045