Stjärnskådning vid fyren Orchilla

Ett observatorium vid havet där nollmeridianen tidigare passerade

Fyren Orchilla ligger på västra El Hierro och man tar sig enkelt hit med bil. Det här är en naturlig plats för att beskåda himlen i närheten av Atlantens lugn på en plats med knapp ljusförorening. Förutom det astronomiska värdet har platsen även ett historiskt värde: På 1600-talet utsågs den här platsen som nollmeridianen och det förblev den ända fram tills den flyttades till Greenwich i England 1885.

Se stjärnbilden Oxen som talar om att hösten närmar sig sitt slut

När mörkret faller i Orchilla i november ska du titta åt öst med havet bakom dig och fyren åt vänster. Då kan du se en stjärnbild som talar om att hösten närmar sig sitt slut. Det är Oxen med sin utmärkande form av ett huvud med långa parallella horn. I det här huvudet, där stjärnor formar bokstaven V, finns det en stjärna som lyser starkare än de andra. Det är stjärnan Aldebaran – ett arabiskt namn som betyder "följeslagaren" och som den har fått eftersom den verkar följa efter stjärnorna i Plejaderna när de vandrar över himlen. Den här samlingen stjärnor ser först ut som en liten komet, men med kikare eller teleskop kan man se all dess prakt.

Altitude
132 m
Protected sky
Område med hög skärpa
Parking
Protected natural space
Localidad
Punta de Orchilla

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
Hållbarhet
Sostenibilidad
  • Lämna aldrig någon form av avfall i omgivningen, detta inkluderar fimpar. Matresten bidrar till förökning av gnagare och vildkatter som utgör ett hot mot faunan.
  • Respektera djuren, stör dem inte och ge dem inte mat. Om du ser ett skadat djur kan du ringa 112. Man får inte heller dra upp blommor eller plantor.
  • Plocka inte med dig stenar eller annat från naturen. Stapla dem inte för att bygga de så ledsamt välkända tornen med dem.
  • Stäng av bilens lampor. På så sätt hjälper du till att minimera himlens ljuskontaminering.
  • Om du befinner dig på en astronomisk utsiktsplats ska du respektera och vårda de olika elementen (informationspaneler, räcken, bänkar, kikare och teleskop...).
  • Försök vara tyst eller viska. Så njuter man mer av upplevelsen.
7
9
262
10045