Teno landsbygdspark

Ett naturparadis på Teneriffa

Att promenera i Teno är som att vandra omkring på ”en ö i en ö”. Bergmassivet som når över 1 300 meters höjd upptar hela Teneriffas västra sida och är nästan helt omgivet av hav. I själva verket var Teno ursprungligen en liten fristående ö som senare förenades med andra för att bilda det som idag är Teneriffa. Tack vare den här relativa geografiska isoleringen bevarar Tenos raviner och smala dalgångar en unik biologisk mångfald, arkitektur och sedvänjor som är sällsynta i Teneriffas mer turisttäta områden.

Natur och traditioner i Tenos bergsområden

I Teno landsbygdspark får du uppleva allt från Aguabergets frodiga laurisilvaskogar, den enorma Mascaravinens originella buskvegetation med kaktusliknande växter och hisnande klippor som är fulla med liv. Ett centralt tema på parkens besökscenter i byn El Palmar är just den nära relationen mellan naturen och de lokala byarna i massivet. På besökscentret får du information om parkens 13 välskyltade vandringsleder, och om var du kan köpa lokala produkter.

Höjd
780 m
Flora interest
Parking
Trekking routes
Public transport
Wildlife interest
Localidad
Buenavista, Los Silos, Santiago del Teide, El Tanque

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Título
Los Pedregales besökscenter

Information om Teno landsbygdspark

En perfekt dag i Teno landsbygdspark börjar på Los Pedregales besökscenter. Centret som är beläget i den vackra El Palmar-dalen, på en avfart till väg TF-436, är inhyst i en fantastisk byggnad med tegeltak och uteplats med veranda. Här får du hjälp av parkens trevliga personal att organisera en perfekt dagstur. Centrets förklarande paneler och informationsfilmer förbereder turisten på den storslagna naturen som väntar runt hörnet.

Vandringssugna besökare kan passa på att boka plats på en guidad tur, eller köpa lokala produkter som honung och saffran från Teno. Knappt en kilometer från centret finns Los Pedregales fritids- och campingområde – perfekt för en picknick eller övernattning i tält. Och om du besöker parken en söndag får du inte missa bondens marknad, som anordnas i byggnaden intill besökscentret.

Imagen
Título
Masca lantgård

Traditionella hus på randen av en ravin i Teno

Masca är utan tvekan den mest berömda och välbesökta byn i Teno landsbygdspark. De fåtal husen, placerade i form av ett V, är hem åt knappt 100 personer och belägna högst upp på randen av en djup ravin i Teno, västerut på ön Teneriffa. De imponerande branta klipporna som omger det lilla samhället ger känslan av att befinna sig ljusår från storstadslivets stress och bekymmer.

Husen i Masca har en enkel och utsökt arkitektur: tak med två och fyra sidor i vågformat tegel, tjocka murar i basalt och murbruk och dörrar i ädelträ. Missa inte heller det lilla kapellet från 1700-talet i La Piedra och restaurangerna med lokal matkultur. Lantgården utgör även startpunkten för den tuffa vandringen uppför Masca-ravinen, med en nivåskillnad på 726 meter och en längd på 4,5 kilometer.

Imagen
Título
Teno Alto lantgård

Stenhus på hög höjd i en landsbygdspark

Teno Alto är en högt belägen lantgård i bergen på Teneriffas mest västliga halvö, i Teno landsbygdspark. Besökare når byn med bil uppför vägen från byn El Palmar och möts av en grupp pittoreska hus med tegeltak och vita och senapsgula kalkade fasader. Lantgården är omgiven av gröna terrasserade kullar för odling, där man än idag kan se lokala herdar leda sina getflockar.

En annan fantastisk väg till lantgården är vandringsleden Callejón de Teno. Den stenbelagda leden börjar i närheten av Los Pedregales besökscenter, i El Palmar, och stiger sedan i ungefär fem kilometer. När besökaren når Los Bailaderos väntar belöning i form av utsökt getkött, ost och lokalt vin. Det finns också möjlighet att köpa en påse av Kanarieöarnas näringsrika rostade, malda flingor: ”gofio”.

Imagen
Título
Tenos natur

Flora och fauna i Teneriffas bergstrakter

Teno landsbygdspark är täckt av en grön bädd som rymmer en otrolig biologisk mångfald. Detta täcke sträcker sig från kusten till den högsta punkten på västra Teneriffas bergiga halvö och bjuder på en mycket variationsrik växtlighet: buskvegetation med kaktusliknande ökenväxter, fuktig djungel med lagerträd, ljungskog med upp till 15 meter höga växter och vertikala trädgårdar med växter som trivs utmärkt på de branta klipporna.

Detta intressanta växtrike inhyser en fascinerande och ofta sällsynt fauna med bland annat fiskörnar, Tenos jätteödlor och en enorm mångfald av ryggradslösa djur, såsom blanka och färggranna skalbaggar, av vilka många endast återfinns i detta hörn av planeten. Och vi får inte heller glömma de lekfulla delfinerna och eleganta pilotvalarna i havet som breder ut sig framför parken.

Imagen
Título
Berget Agua

En av Teneriffas vackraste laurisilvaskogar

För flera miljoner år sedan raserade glaciärerna och andra dramatiska klimatförändringar merparten av laurisilvaskogarna som täckte stora ytor av planeten. Men de på Teneriffa skonades. Därför kan Teno landsbygdspark på västra Teneriffa idag ståta med en fantastisk djungel med perenna växter, full av ormbunkar och lianer som är som tagna ur en film med förhistoriskt tema. Det är det berömda berget Agua.

Den här frodiga, fuktiga och legendariska skogen, vars inre endast kan nås till fot, är omgiven av de högsta topparna i Tenos bergmassiv. Den 2,5 kilometer långa vandringsleden PR-TF 52, som förenar byarna Las Portelas och Erjos, är en av de bästa lederna för den som vill utforska skogen. Med en guidebok över Kanarieöarnas natur till hands kan du identifiera träd som avokadoträdet eller järneken, och skilja mellan lagerduvan och kanarieduvan.

Imagen
Título
Vattenaktiviteter i Los Gigantes

Vattensporter intill Los Gigantes klippor

Även om Anaga landsbygdspark inte kan tillräkna sig havet som omger parken, kan man stoltsera med en av Kanarieöarnas mest spektakulära kustremsor: Los Gigantes klippor. Detta kustområde med en diameter på 2,5 kilometer bestående av lodräta klippor av vulkanisk bergart på upp till 600 meters höjd utgör parkens sydligaste udde, på västra Teneriffa. Alla vattenaktiviteter med den här miljön i bakgrunden blir garanterat en minnesvärd upplevelse.

Från småbåtshamnen i den intilliggande turistbyn Los Gigantes anordnas guidade gruppturer med havskajak och paddelbräda samt dykning, då besökaren får möjlighet att utforska det klarblå vattnet vid klippornas fot. Här lever tropiska pilotvalar och flasknosdelfiner året runt, och man kan även se migrerande späckhuggare och blåvalar. Från hamnen i Los Gigantes utgår även turer med segelbåt eller motorbåt längs kusten och, om vädret tillåter, till Mascas isolerade och vackra strand.

Imagen
Título
Lokala traditioner och produkter

Utforska kulturen i Tenos byar

I bergen och dalarna i Teno landsbygdspark bevaras många hundraåriga traditioner, som har tryggat byarnas fortlevnad, försörjning och skydd i detta naturområde. Besökare som stannar till i byarna, och som besöker marknaderna och pratar med ortsborna som betjänar dem i sina livsmedelsbutiker, kan lära sig mer om den enkla livsstilen i nära samspel med miljön och djupt rotad i naturen.

Tenos gastronomi är berömd för sin potatis och ”gofio” (rostade flingor gjorda på ett speciellt mjöl från Kanarieöarna). Därutöver är ortens saffran, get- och fårostar och de utsökta traditionella sötsakerna mycket uppskattade. Två intressanta kulturskatter är nedstigningen för de nästan lodräta klipporna med en särskild teknik kallad ”salto del pastor” (eller herdehopp), och den rytmiska musikstilen och gruppdansen ”tajaraste” från Teno Alto, som man dansar iklädd ortens traditionella färgglada dräkter.

Imagen
Título
Lanthus och vandrarhemmet Bolico

Logi i Teno landsbygdspark

Det är väl värt att tillbringa mer än en dag i Teno landsbygdspark för att utforska platsens natur, landskap och traditioner. Två utmärkta alternativ för besökare som vill övernatta på denna halvö i västra Teneriffa är, å ena sidan, de många privata lanthusen som ligger utspridda i parkens många hörn och, å andra sidan, det fina vandrarhemmet Bolico som drivs av Teneriffas förvaltning.

Ett bra alternativ för den som söker avskildhet och tystnad är att boka ett lanthus. Många av husen är gamla bostäder med rustika detaljer i lavasten, tegel och ädelträ, belägna mitt på landsbygden eller i bergen. För den mer sociala besökaren rekommenderar vi vandrarhemmet Bolico, i utkanten av byn Las Portelas, intill laurisilvaskogarna. Vandrarhemmet erbjuder både privata och delade rum, och i receptionen kan du boka guidade aktiviteter i naturen.

Imagen
Título
Vandringsleder i Teno

Vandring i Teno landsbygdspark

Det behagliga klimatet och den storslagna naturen i Teno landsbygdspark lockar den vandringssugna att ta på sig kängorna och ryggsäcken för att utforska detta bergmassiv på västra Teneriffa. Få naturområden på ön har så välunderhållna och välskyltade vandringsleder. Området har tio fria leder, två med automatisk guide och en förklarande tur. Los Pedregales besökscenter har bra information om samtliga leder.

Navet i nätet av stigar är vandringsled PR-TF 51, som går från byn San José de Los Llanos till Tenos spets (Teneriffas västligaste punkt). Den 14 kilometer långa leden korsar parken från öst till väst utmed bergskedjans kam. En annan populär vandringsled är PR-TF 53, som erbjuder automatisk guidning. Leden förenar byarna Erjos och Los Silos och bjuder på en enastående nedstigning med utsikt mot den norra regionen Isla Baja, en vidsträckt kustslätt med bananodlingar.

Hållbarhet
Sostenibilidad
- Lämna aldrig någon form av avfall i omgivningen, detta inkluderar fimpar. Matresten bidrar till förökning av gnagare och vildkatter som utgör ett hot mot faunan.
- Respektera djuren, stör dem inte och ge dem inte mat. Om du ser ett skadat djur kan du ringa 112. Man får inte heller dra upp blommor eller plantor.
- Plocka inte med dig stenar eller annat från naturen. Stapla dem inte för att bygga de så ledsamt välkända tornen med dem.
- Promenera inte på otillåtna områden och respektera vandringsledernas skyltning. Att lämna de preparerade vägarna medför skador på omgivningen och kan dessutom vara farligt för dig och de som gör dig sällskap.
- Gör inte upp eld utanför de tillåtna områdena och var extra försiktig under sommarmånaderna.
- Se till att inte alternera lugnet i omgivningen med oljud (hög musik, skrik...).
1
10
262
10045