Teide nationalpark

Teide, Spaniens högsta topp

Nationalparken Teide är den perfekta platsen för besökare som vill beskåda vulkanernas häpnadsväckande effekter. Området som är beläget mitt på Teneriffa mäter 15 kilometer i diameter och har erfarit otaliga utbrott. Parkens självklara medelpunkt är Spaniens högsta berg – det 3 715 meter höga Teide. Alla som har strukit handen över den originella lavan och skådat den klara himlen förstår varför den här naturskatten är den mest besökta nationalparken i Europa och ett Unesco-skyddat världsarv.

En nationalpark mitt på Teneriffa

Överraskande nog har detta enorma lavafält som till stor del är beläget på över 2 000 meters höjd ett mycket rikt växt- och djurliv. Hela denna växtrikedom förklaras ingående på de två kulturcentren och i parkens omfattande skyltningssystem. Parken har fyra entréer och flera vägar som är öppna för både privat transport och kollektivtrafik. Det stora serviceutbudet gör Teide till det perfekta utflyktsmålet för hela familjen.

Höjd
2.400 m
Flora interest
Catering
Parking
Perfoming center
Trekking routes
Public transport
Wildlife interest
Localidad
La Orotava, Guía de Isora, Icod de los Vinos, Fasnia, Granadilla de Abona, La Guancha, San Juan de la Rambla, Adeje, Santiago del Teide, Los Realejos, Vilaflor, Garachico

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Título
Bestiga Teide

Linbana och stigar till Teides topp

Att bestiga den här 3 718 meter höga vulkanen är en oförglömlig upplevelse. Från den högsta punkten i Teide nationalpark på Teneriffa har du en makalös utsikt över bergsryggen Las Cañadas, Teides grannvulkan Pico Viejo – och, när sikten är bra, de övriga sex Kanarieöarna. Observera dock att vistelser på så hög höjd kräver lämpliga skor och kläder, solskydd samt vaksamhet på höjdrelaterade symptom.

Teides topp kan nås med en linbana som går från bergets fot och som på åtta minuter tar besökaren till en punkt strax nedanför toppen. Det går också bra att gå till fots längs en stig. Turen tar runt sex timmar och utgår från berget Blanca. Besökare som vill fullborda bestigningen måste i bägge fall ha med sig ett tillstånd att bestiga toppen. Och för den som vill beskåda en enastående soluppgång från hög höjd rekommenderar vi en övernattning i övernattningsstugan Altavista.

Imagen
Título
Garcíaformationerna

Vykort från Teide

Garcíaformationernas oregelbundna konturer, med Teide i bakgrunden, är den mest typiska bilden från Teide nationalpark. Den mest berömda av dessa naturens monoliter är Cinchadoformationen, som liknar en enorm svamp vars lutning och originella form tycks utmana tyngdlagen. Formationerna är en del av den enorma lavamassa som under århundraden envist har stått emot erosionen.

Den här välbesökta platsen ligger nära Cañada Blancas besökscenter och Teides Parador de Turismo. På entréområdet, La Ruleta, finns parkering, utsiktsplats och informationsställe. Från La Ruleta utgår en liten stig, uthuggen i berget, som passerar intill dessa lavapelare så att besökaren kan ta på och verkligen känna deras geologiska historia.

Imagen
Título
Vandringsleder i Teide

Vandring på hög höjd på Kanarieöarna

Bästa sättet att njuta fullt ut av Teide nationalpark är att dra på sig vandringskängorna och göra sig i ordning för en dagsvandring uppe på berget längs de långa och välunderhållna lederna. Av de fyra huvudrutterna utmärker sig Siete Cañadas, en lång rutt med låg svårighetsgrad, samt turen från Blancaberget upp till Teneriffas högsta punkt, Teides topp. Den här rutten tar fem och en halv timme och har hög svårighetsgrad.

Listan kompletteras med två rundleder: rutten längsmed Garcíaformationerna, som har medelhög svårighetsgrad och som kan nås från Parador de Turismo, samt Arenas Negras, som har låg svårighetsgrad och som börjar intill El Portillos besökscenter. Utöver dessa fyra rutter finns det andra turer som du kan läsa mer om i onlineguiden och i parkens officiella material.

Imagen
Título
Teides astrofysiska observatorium

Besök de enorma teleskopen på Teneriffa

Teneriffas högland har ett av det norra halvklotets klaraste himlavalv – perfekt för stjärnskådning. Därför har man också valt att placera några av världens viktigaste teleskop i närheten av Teide nationalpark: Teides observatorium för astrofysik, med över tio sol- och natteleskop. Klungan med vita kupoler som hör till observatoriet är i sig en fantastisk sevärdhet.

Observatoriet ligger i Izañaområdet, på väg TF-21, som går från La Laguna, och drivs av Kanarieöarnas institut för astrofysik. Observatoriet är öppet dagtid för grupper om minst 15 personer från april till december. Besökare måste ansöka om tillstånd för att få tillträde till observatoriet. Stjärnskådning ökar i popularitet i Teide och fler och fler privata företag erbjuder nattliga utflykter.

Imagen
Título
Minas de San José

En färggrann slätt vid Teide

I Las Minas de San José är det lätt att tro att man befinner sig på en annan planet och inte i Teide nationalpark. Las Minas är ett område med gyllenbruna grusslätter varvade med ockragula stenblock i märkliga former. I förgrunden vilar de milslånga lavaströmmarna och i horisonten den enorma bergsryggen Las Cañadas del Teide, med det dominerande, vackra berget Guajara.

Las Minas unika färger, texturer och inslag gör platsen till en av parkens populäraste för fotointresserade och regissörer. Ett flertal filmer har spelats in här, några av dem stora internationella produktioner. Två bra exempel är ”Wrath of the Titans” från 2012, regisserad av Jonathan Liebesman, och ”One Million Years B.C.” från 1966, regisserad av Don Chaffey.

Imagen
Título
Ucancaslätten

Tystnad och skönhet i Teneriffas högland

Ucancaslätten är ett vidsträckt gyllenbrunt slättland av sand och avlagringar beläget mellan de originella Garcíaformationerna och den massiva bergsryggen Las Cañadas, mitt i Teide nationalpark. Det speciella läget, tystnaden och landskapets originella skönhet gör Ucanca till en magisk plats för många, och till ett favorittillhåll för besökare som vill ladda batterierna i naturen.

Du når Ucanca genom att köra söderut på vägen som korsar parken (TF-21) och passera Parador del Teide. Lämna bilen i den därtill avsedda väggrenen innan du beträder området till fots. Slätten kan vara täckt av grunda regnpölar som ibland förenas för att bilda en bred och kortlivad kristallklar lagun, i vilken Teide speglas med enastående skärpa.

Imagen
Título
La Tarta

Vulkanisk aska i olika färger på vägen mot Teide

La Tarta (tårtan) är ett enkelt tvärsnitt i marken intill en väg som ger tillträde till Teide nationalpark. Vad snittet visar är emellertid mycket överraskande: oräkneliga lager vulkanisk aska i olika färger med en tjocklek på flera dussin meter, och med en dramatisk lutning. Bilden påminner om en choklad- och gräddtårta (därav namnet) och kommer definitivt att fascinera förstagångsbesökaren.

La Tarta ligger i en skarp kurva på väg TF-24, nära parkens östra gräns. I själva kurvan ligger utsiktsplatsen La Tarta, två plattformar på olika nivå med informationspaneler där den här märkliga formationen förklaras. Från utsiktsplatsen kan man skåda Teide och de röda tallbeklädda sluttningarna som löper från berget och ned mot havet.

Imagen
Título
El Portillo besökscenter

Teneriffas och Teides ursprung

Det perfekta besöket i Teide nationalpark börjar på El Portillo besökscenter, ett modernt center med gratis inträde. Centret består av en informationsdel, en filmvisningssal och en botanisk trädgård, där man förklarar hur ön Teneriffa och Teide formades. Man förklarar också ingående de geologiska, biologiska, och landskapliga värden som 2007 gav nationalparken status som Unesco-skyddat världsarv.

Centret är beläget nära nationalparkens ingångar genom byarna La Orotava och La Laguna (väg TF-24 respektive TF-21), cirka 300 meter från ett bebyggt område kallat El Portillo, där du hittar restauranger, kaféer och souvenirbutiker. De handikappanpassade lokalerna drivs av solenergi och är fint integrerade i den omgivande miljön.

Imagen
Título
Cañada Blanca besökscenter (Parador Nacional)

Besöka och övernatta på Spaniens högst belägna hotell

Cañada Blanca besökscenter och Parador de Turismo del Teide är belägna i en vacker fyrkantig byggnad i ockragula toner och mörk lavasten på 2 152 meters höjd, jämte de berömda Garcíaformationerna vid foten av parkens södra bergskedja, den berömda Cañadas del Teide. Ett stopp här är ett måste för alla besökare.

För den nyfikna besökaren har Cañada Blanca besökscenter ett ljust och modernt utrymme där man på ett metodiskt sätt sammanfattar parkens enorma kulturarv. Besökare som vill sova under en av världens klaraste himlavalv kan ta in på Parador de Turismo i Las Cañadas del Teide, ett tvåstjärnigt nationellt hotell med restaurang öppen för allmänheten, pool, bastu och gym. De som bara vill ta en paus kan besöka kaféet och souvenirbutiken.

Hållbarhet
Sostenibilidad
  • Lämna aldrig någon form av avfall i omgivningen, detta inkluderar fimpar. Matresten bidrar till förökning av gnagare och vildkatter som utgör ett hot mot faunan.
  • Respektera djuren, stör dem inte och ge dem inte mat. Om du ser ett skadat djur kan du ringa 112. Man får inte heller dra upp blommor eller plantor.
  • Plocka inte med dig stenar eller annat från naturen. Stapla dem inte för att bygga de så ledsamt välkända tornen med dem.
  • Promenera inte på otillåtna områden och respektera vandringsledernas skyltning. Att lämna de preparerade vägarna medför skador på omgivningen och kan dessutom vara farligt för dig och de som gör dig sällskap.
  • Gör inte upp eld utanför de tillåtna områdena och var extra försiktig under sommarmånaderna.
  • Se till att inte alternera lugnet i omgivningen med oljud (hög musik, skrik...).
1
10
262
10045