Nublo landsbygdspark

Gran Canarias största naturområde

Nublo landsbygdspark är Gran Canarias största naturområde och kan förutom många natur- och kulturvärden stoltsera med öns främsta symbol, lavamonoliten och klippan Nublo. Parken som spänner över 26 000 hektar på västra Gran Canaria inrymmer 30 små samhällen och har förklarats Unesco-skyddat biosfärreservat. Parken har ett rikt naturarv med frisk kanarietallskog på högslätterna och buskvegetation med inhemska ökenväxter i ravinernas mynning.

Aktiviteter i Nublo landsbygdspark

Flera vägar från öns norra och västra del ger tillträde till parken och till parkens utsiktsplatser (Bentaygaklippan), rastplatser (Llanos de la Pez), stränder (Veneguera), campingplatser (Las Niñas-dammen), förtjusande byar (Artenara) och många övernattningsmöjligheter i lantlig miljö. Besökaren kan vandra upp till Nubloklippans fot, avsmaka Tejedas typiska sötsaker och förlora sig i skönheten i de stora dammarna. Och på Bentaygaklippans besökscenter finns information om de många vandringslederna, t.ex. den som leder till den orörda stranden Güi Güi.

Höjd
1.670 m
Flora interest
Perfoming center
Trekking routes
Public transport
Wildlife interest
Localidad
Tejeda

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Título
Nubloklippan

Romantisk solnedgång i skuggan av Nublo

Nublo är en prismatisk monolit med vulkaniskt ursprung som mäter runt 80 meter. Klippblocket som har bildats på naturlig väg genom erosion av det omgivande materialet är beläget högst upp och mitt på ön Gran Canaria. De neolitiska stammarna som bebodde ön för över 500 år sedan betraktade berget som den hammarformade klippan vilar på som en helig plats. För dagens invånare är den en symbol för Gran Canaria och en plats som bjuder på romantiska solnedgångar över öns skogsbeklädda, friska högslätter.

Klippans fot, på 1 750 meters höjd, nås via en kort men brant stig som korsar väg GC-600 och förenar Nublo med monolitens två små originella systerklippor: El Fraile (munken) och La Rana (grodan). Ett besök framemot kvällningen bjuder på fantastiska solnedgångar över molnhavet, med Teneriffa och Atlanten i bakgrunden. Ett ögonblick som för tankarna till en sång av Kanarieöarnas låtskrivare Néstor Álamo: ”Sombra del Nublo, riscales los de Tejeda, cadena de mis montañas, montañas las de mi tierra …” (”Nublos skugga, Tejedas klippor, bergets kedja, min hemtrakts berg …”).

Imagen
Título
Bentaygaklippans besökscenter

Ett museum intill Tejedas heliga sten

Bentaygaklippans besökscenter är den perfekta platsen för att planera och inleda ditt besök i Nublo landsbygdspark. Personalen på det här moderna museet kan ge olika förslag på hur du bäst kan njuta av Gran Canarias största naturområde. I centrets moderna och eleganta installationer förklaras den intressanta biologiska och etnologiska historien bakom Bentaygaklippan, ett klippblock som vilar på ett pyramidformat berg och som i forna tider betraktades som heligt.

Centret ligger vid väg GC-671, i närheten av byn Tejeda, mitt på ön. När du har parkerat ligger det nära till hands att besöka centrets utsiktsplats för att beundra den fantastiska vyn över Tejedas caldera och Nubloklippan. Väl inne i centret börjar en intressant rundtur med utställningar, informationspaneler och en åtta minuter lång video. Vid utgången finns en kort stig som leder upp till Bentaygaklippan och som passerar den heliga plats där öns forna invånare höll sina religiösa riter.

Imagen
Título
Tur bland dammarna

Vandring bland Gran Canarias konstgjorda sjöar

Man kan säga att Gran Canaria är dammarnas ö, och några av de vackraste landskapen på ön är förknippade med dessa konstgjorda sjöar. Ett av de populäraste besöken i Nublo landsbygdspark är i själva verket en vandringstur där besökaren passerar tre av öns största dammar, genom hisnande raviner och utmed små palm- och tallskogar som bjuder på landskap av en oförglömlig skönhet.

Den här 15 kilometer långa rundleden har låg svårighetsgrad. Leden passerar dammarna Chira, Soria och Cueva de las Niñas, av vilka två hör till Nublo landsbygdspark, och löper framför två raviner på öns södra del. Rutten utgår från Chiradammens mur, och ett av de vackraste stoppen är vattenfallen Caidero de Soria. Det är bäst att skjuta upp utflykten om det har regnat mycket under de föregående veckorna eller om väderprognosen förutspår kraftiga regnskurar.

Imagen
Título
Traditionella produkter

Ta del av traditionen i Nublo landsbygdspark

De få bosättningarna i Nublo landsbygdspark, på Gran Canaria, har bevarat många traditioner och bjuder på utsökta produkter. Det första stoppet på traditionernas resa är byn Tejeda, belägen mitt på ön, där den lokala mandeln är en central ingrediens i byns berömda marsipan och typiska efterrätt ”bienmesabe”. I byns center för medicinalväxter kan besökaren lära sig gamla huskurer, och på den dagliga marknaden finns sötsaker och säsongens frukt att köpa.

Nästa stopp är Artenara, en by längre västerut, där man bjuder på en fantastisk soppa med lokal potatis och hirs, och där en av de sista frigående fårhjordarna producerar mjölk som ger en ljuvlig ost. I två närliggande byar till Artenara fortlever två unika hantverk: i grotthusen i Acusa tillverkar man kvastar av palmblad och i Centro Locero i Lugarejos gör man keramik enligt prehispansk tradition: utan drejskiva och utan ugn.

Imagen
Título
Inhemsk flora

En botanisk kontinent i miniatyr

Kanarieöarnas flora är unik även med internationella mått, väl bevarad tack vare den geografiska isoleringen och viktiga åtgärder för att skydda området. Ett exempel på detta miljöskydd är Nublo landsbygdspark. Parken är hem åt omkring 308 olika typer av växter och svampar, av vilka 51 endast lever i naturlig form på Kanarieöarna, och varav en endast finns att finna här. Terrängen, som sträcker sig från högland till kust, inhyser även en mångfald av livsmiljöer.

Nära Cruz de Tejeda (på 1 949 meters höjd), parkens och öns högsta punkt, finns skogar med kanarietall som ger behaglig skugga. Längre ner i ravinerna hittar man pilträd i flodbädden och växter som klänger sig fast på de branta klipporna. Här finns också exemplar av inhemsk bursera simaruba och palmträd. Och ännu längre ned, där värmen börjar trycka, omges man av buskvegetation med ökenväxter som tabaibabuskar och kaktus. Kort sagt, en botanisk kontinent i miniatyr.

Imagen
Título
Vandringsleder i Nublo

Vandra upp till Cruz de las Nieves och ned till stranden Güi Güi

Gran Canarias landsbygdspark Nublo mäter 26 000 hektar och erbjuder vandringsleder och stigar i alla distanser, lutningar och svårighetsgrader. Stjärnan bland dem är bestigningen av själva Nubloklippan. Men många andra fantastiska upplevelser kräver inte klättring, t.ex. vandringen upp till öns högsta punkt, toppen Las Nieves (på 1 949 meters höjd), belägen 3,7 kilometer från det vackra campingområdet Llanos de la Pez i det bergiga området på mitten av ön.

En annan populär led, med medelhög svårighetsgrad och en längd på 12 kilometer (fram och tillbaka), är den som utgår från den lilla byn Tasartico. Stigen leder ned bland buskvegetation med frodiga tabaibabuskar och kaktusar för att slutligen nå den orörda stranden Güi Güi på öns västkust. En annan ungefär lika lång vandringsled förenar bergstopparna Cruz de Tejeda och Cruz de María via en bergskam som skiljer den norra och södra sluttningen från varandra. Här är det inte ovanligt att passadvindarna blåser in molnen i höjd med vandraren.

Hållbarhet
Sostenibilidad
  • Lämna aldrig någon form av avfall i omgivningen, detta inkluderar fimpar. Matresten bidrar till förökning av gnagare och vildkatter som utgör ett hot mot faunan.
  • Respektera djuren, stör dem inte och ge dem inte mat. Om du ser ett skadat djur kan du ringa 112. Man får inte heller dra upp blommor eller plantor.
  • Plocka inte med dig stenar eller annat från naturen. Stapla dem inte för att bygga de så ledsamt välkända tornen med dem.
  • Promenera inte på otillåtna områden och respektera vandringsledernas skyltning. Att lämna de preparerade vägarna medför skador på omgivningen och kan dessutom vara farligt för dig och de som gör dig sällskap.
  • Gör inte upp eld utanför de tillåtna områdena och var extra försiktig under sommarmånaderna.
  • Se till att inte alternera lugnet i omgivningen med oljud (hög musik, skrik...).
2
10
262
10045