Det särskilda skyddsområdet Las Dunas de Maspalomas

Öken och oas på södra Gran Canaria

Las Dunas de Maspalomas är ett unikt naturområde på Kanarieöarna med storslagen skönhet och en mångfald av ekosystem. Reservatets 400 hektar har utsetts till särskilt skyddsområde och står under Kanarieöarnas förvaltnings beskydd. Reservatet inrymmer en underbar strand, levande sanddyner, palmskogar och en lagun med bräckt vatten. I den här blandningen av öken och oas vilar reservatet längst ut på Gran Canarias södra kust, omgiven av de välbesökta hotellanläggningarna i turistkärnan Maspalomas.

Aktiviteter i Las Dunas de Maspalomas

För att bättre lära känna det här naturlandskapet rekommenderar vi att du besöker reservatets informationscenter och utsiktsplats, båda belägna i Hotel Riu Palace, i nordöstra Maspalomas, även känt som Playa del Inglés. Därifrån går en stig vars förgrening nummer 3 genomkorsar reservatets olika typer av sanddyner för att slutligen nå Maspalomas breda och soliga strand. Här kan besökaren ta del av det rika naturlivet i La Charca, njuta av den svalkande skuggan i palmlunden och besöka den ekologiska Tony Gallardo-parken.

Höjd
260 m
Flora interest
Catering
Parking
Perfoming center
Trekking routes
Wildlife interest
Localidad
Maspalomas

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Título
Fågelskådning i La Charca de Maspalomas

Fågelskådning på södra Gran Canaria

La Charca de Maspalomas är det perfekta utflykts- eller resmålet för den som vill studera sjöfåglar. Den här lagunen med bräckvatten, som hyser både vass och tamarisk, ligger i den sydvästra delen av Las Dunas de Maspalomas naturreservat, 200 meter från Maspalomas berömda fyr, i Gran Canarias turisttäta sydligaste del. En promenadväg längs sjöns västra strand ger tillfälle att ta fram kikaren och kameran.

Med lite tur kan man se upp till 24 arter av flytt- eller stannfåglar på samma dag. Under nästan hela året letar eleganta gråhägrar och silkeshägrar efter småfisk och insekter, medan tretåiga snäppor undersöker botten i denna lugna våtmark. Och över sjön som bebos av medelhavstrutar, rörhönor och sothönor kan man se fiskörnar eller en sällsynt berberfalk i jakt på föda.

Imagen
Título
Kameltur i Las Dunas de Maspalomasaspalomas

Äventyr i Gran Canarias öken

En dromedarutflykt är ett annorlunda sätt att utforska det särskilda skyddsområdet Las Dunas de Maspalomas. Dromedarens lugna lunk och fina anpassning till Maspalomas varma klimat skapar förutsättningar för en fantastisk tur genom den färggranna blandningen av öken och oas i detta unika naturområde. Och en kamelritt i öknen blir garanterat en minnesvärd upplevelse från semestern på södra Gran Canaria.

Dromedarerna (som här kallas för kameler) vandrar i karavan och korsar under 35 minuter en del av reservatet, genom böljande dyner med inhemsk ökenvegetation. Om äventyret lockar tar du dig till de uppslagna tälten vid Fatagaravinens östra kant, några få hundra meter i riktning uppåt från La Charca de Maspalomas. Glöm inte solskydd och förbered dig på en oförglömlig upplevelse.

Imagen
Título
Besökscenter, utsiktsplats och Tony Gallardo-parken

Utforska naturen på Gran Canarias bästa sanddyner

Det finns tre obligatoriska stopp för den som är nyfiken på Las Dunas de Maspalomas enorma naturrikedom: naturreservatets besökscenter, den viktigaste av områdets offentliga utsiktsplatser och palmlunden med guidade rundturer i Tony Gallardo-parken. Att börja utflyktsdagen med ett besök på dessa tre platser ger en försmak av ökenlandskapet och den botaniska och zoologiska mångfalden i detta område längst söderut på Gran Canaria.

Besökscentret i Hotel Riu Palace, i Playa del Inglés, har informationspaneler och filmer som förklarar sanddynernas ursprung och ekologiska värde. Den trevliga personalen hjälper dig att boka plats på en guidad tur i Tony Gallardo-parken i Maspalomas, med dess vackra palmlund och reproduktioner av reservatets ekosystem. Bredvid besökscentret finns en utsiktsplats med fantastiska vyer över sanddynerna, som ansluter till det romantiska promenadstråket Costa Canaria i Playa del Inglés.

Hållbarhet
Sostenibilidad
- Lämna aldrig någon form av avfall i omgivningen, detta inkluderar fimpar. Matresten bidrar till förökning av gnagare och vildkatter som utgör ett hot mot faunan.
- Respektera djuren, stör dem inte och ge dem inte mat. Om du ser ett skadat djur kan du ringa 112. Man får inte heller dra upp blommor eller plantor.
- Plocka inte med dig stenar eller annat från naturen. Stapla dem inte för att bygga de så ledsamt välkända tornen med dem.
- Promenera inte på otillåtna områden och respektera vandringsledernas skyltning. Att lämna de preparerade vägarna medför skador på omgivningen och kan dessutom vara farligt för dig och de som gör dig sällskap.
- Gör inte upp eld utanför de tillåtna områdena och var extra försiktig under sommarmånaderna.
- Se till att inte alternera lugnet i omgivningen med oljud (hög musik, skrik...).
2
9
262
10045