Frontera landsbygdspark

Natur och landsbygdsturism på El Hierro

Frontera landsbygdspark är ett vidsträckt naturområde som erbjuder natur och aktiviteter riktade mot landsbygdsturismen på Kanarieöarnas yngsta ö. El Hierro är ett Unesco-skyddat biosfärreservat på knappt 268 kvadratkilometer och den västligaste och sydligaste ön i ögruppen. Ön är också den plats där den kända världen slutade för Europas kartografer för flera århundraden sedan. Naturområdet på öns södra och västra halva riktar sig främst mot landsbygdsturismen: Frontera landsbygdspark, där människan och naturen fortfarande lever i harmoni med varandra.

Aktiviteter i Frontera landsbygdspark

Den bergiga ön El Hierro präglas av skog, karga områden och otaliga vulkankäglor. Detta lapptäcke av natur och livsmiljöer slutar aldrig att överraska. På samma dag kan besökaren bada vid ett marinreservat, känna århundradena av historia bland de förvridna stammarna i en enskog och vandra nedför stigar i dunkla djungler från forna tider. Och om energinivån är låg finns möjlighet att avnjuta ett mål ”vieja” (tropisk papegojafisk) med potatis och sås intill ett av de få marinreservaten på Kanarieöarna.

Höjd
1337 m
Flora interest
Trekking routes
Wildlife interest
Localidad
La Frontera

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Título
El Sabinar

Den berömda förvridna enen på El Hierro

Längst västerut på ön El Hierro ligger en skog med hundraåriga träd vars otroliga anpassningsförmåga till naturens element kan få vem som helst att känna sig liten. Det handlar om El Sabinar, en öppen skog med inhemska enar vars lutande och förvridna stammar har formats av vinden. Den här naturskatten ligger mitt bland betesmarker med frigående kor och får, inte långt från kapellet Nuestra Señora de los Reyes.

När besökaren har lämnat bilen på parkeringen dras blicken genast till ett speciellt träd, enen på El Hierro, ett präktigt exemplar som påminner om en dansös som böjer sig fram så att håret faller ner över marken. Trädets unika form har gjort det till en symbol för ön och för den anpassningsförmåga och älskvärdhet som karaktäriserar invånarna i Frontera landsbygdspark och på resten av ön El Hierro.

Imagen
Título
Vandringsleder Frontera

Vandra längs El Hierros traditionella vägar

Lugnet som råder på sydvästra El Hierro, där landsbygdsparken Frontera ligger, gör det till ett rent nöje att vandra längs de många stigarna. Den branta lutningen på många sträckor uppvägs av den enastående utsikten och den obegränsade mängden frisk luft. Några av stigarna används fortfarande vid traditionella festligheter. Ett exempel är den berömda pilgrimsleden som används vid folkfesten La Bajada de la Virgen de los Reyes, idag en del av väg GR-131.

Ett bra ställe att börja utforska stigarna är Hoya del Morcillo, ett campingområde beläget mitt i en kanarietallskog intill byn El Pinar. Därifrån finns möjlighet att utforska flera sträckor på PR-EH 1: den som leder till den sydliga fiskebyn La Restinga, den som går genom de uppfriskande laurisilvaskogarna i Mencáfete på parkens norra sluttning och de som leder till de storslagna havsvikarna Las Playas och Frontera.

Imagen
Título
Orchillas fyr

Nollmeridianen gick genom El Hierro

Kanarieöarnas och El Hierros västligaste punkt är ett fält med kratrar och lava i röda nyanser som omger en enkel fyr ovanpå en vit och grön byggnad. Det är Orchillas fyr, som märkte ut planetens nollmeridian under de 250 åren före Greenwich. Fyrens sken var också den första skymten av europeisk mark som återvändande erövrare från Amerika såg om de tog vägen via Kanarieöarna.

Området runt fyren är ett lavafält med märkliga former, lavatunnlar som man kan besöka och enorma kandelaberformade söta tabaibabuskar. Nyfikna besökare kan besöka det närliggande minnesmärket som rests över nollmeridianen, och be om ett besöksintyg på öns turistbyrå. Och när de trampat på den gamla meridianen kan de ta närliggande väg HI-500 mot Taibique och besöka El Verodal, en exotisk strand med rödfärgat lavagrus.

Imagen
Título
El Julán

Ett besökscenter om öns urinvånare

El Julán är en enorm lavasluttning som flyter ned mot havet till Mar de las Calmas, söder om El Hierro. Här gömmer sig de bästa ristningarna som öns prehispanska urinvånare, bimbacherna, lämnade efter sig. På den här avskilda platsen långt från stadens sus och dus finns inte en enda byggnad eller väg i sikte. Naturen tycks ha slukat den allra sista kvarlevan av civilisationen.

Väl dolt på en avfart från väg HI-400 gömmer sig dock kulturcentret Parque Cultural El Julán. I centrets utställningssalar förklaras platsens viktiga ekonomiska, kulturella och politiska betydelse förr i tiden. Centrets kompetenta personal guidar också intresserade besökare på en åtta kilometer lång tur till ristningarna Los Letreros och Los Números, till en ”tagoror” – urinvånarnas församlingsplats – och till många andra intressanta platser.

Imagen
Título
Kapellet Nuestra Señora de los Reyes

Tempel för El Hierros skyddshelgon i La Dehesa

Den avbildning som mest förenar El Hierros knappa befolkning är öns skyddshelgon, La Virgen de los Reyes. Namnet kommer från ”el día de Reyes” (kungarnas, eller de vise männens, dag) eller trettondagen, den 6 januari, då öns invånare år 1546 tog emot en liten trästaty av jungfru Maria. Figuren var en gåva från besättningen på en båt som, på sin väg mot Amerika, räddades av öns invånare.

Jungfrufiguren bevaras i öns kapell, Nuestra Señora de los Reyes. Detta anspråkslösa och avskilda tempel gömmer sig bland de mjuka ljungbeklädda kullarna i La Dehesa, ett område med betesmarker på 600 meters höjd västerut på ön och i Frontera landsbygdspark. Ett stopp här, på vägen mot de förvridna enarna eller Bascos utsiktsplats, är en lisa för själen.

Imagen
Título
La Restinga marinreservat

Dykning och färsk fisk på södra El Hierro

Strax utanför landsbygdsparkens sydkust ligger ett marinreservat med en imponerande marin rikedom. Marinreservatet i La Restinga-Mar de Las Calmas är beläget vid El Hierros sydligaste punkt, i den vidsträckta och fridfulla viken Las Calmas. Reservatets 750 hektar klarblått vatten är rena paradiset för dykare, undervattensfotografer och för ortens fiskare.

Fiskebåtarna som bedriver hållbart fiske i reservatet utgår från den närliggande hamnen i La Restinga. Därifrån avseglar även båtarna som tar med dykargrupper på spaning efter eleganta rockor, stora kungsmakrillar och skygga muränor. Mot kvällningen samlas fiskare, dykare och turister på restaurangerna i La Restinga framför ett mål ”vieja” (en papegojafisk) eller havsaborre och ett glas utsökt vitt vin från ön.

Hållbarhet
Sostenibilidad
- Lämna aldrig någon form av avfall i omgivningen, detta inkluderar fimpar. Matresten bidrar till förökning av gnagare och vildkatter som utgör ett hot mot faunan.
- Respektera djuren, stör dem inte och ge dem inte mat. Om du ser ett skadat djur kan du ringa 112. Man får inte heller dra upp blommor eller plantor.
- Plocka inte med dig stenar eller annat från naturen. Stapla dem inte för att bygga de så ledsamt välkända tornen med dem.
- Promenera inte på otillåtna områden och respektera vandringsledernas skyltning. Att lämna de preparerade vägarna medför skador på omgivningen och kan dessutom vara farligt för dig och de som gör dig sällskap.
- Gör inte upp eld utanför de tillåtna områdena och var extra försiktig under sommarmånaderna.
- Se till att inte alternera lugnet i omgivningen med oljud (hög musik, skrik...).
7
10
262
10045