Natur

Besöka La Gomera är att komma i nära kontakt med naturen tack vare de grönskande tusenåriga skogarna, skrämmande raviner, vatten fulla av liv och ett milt klimat året runt. Allt sammankopplat genom ett brett vandringsledsnät som gör resan till en oförglömlig naturupplevelse.

00:00
Título
La Gomera - La Energía que te espera
Vídeo
Póster
La-energia-que-te-espera-La-Gomera
La-energia-que-te-espera-La-Gomera
Tipo
Ancho completo
Contenido

La Gomera, biosfärreservat

Sedan 2011 är La Gomera katalogiserat som Biosfärreservat av UNESCO, det är ett internationellt erkännande som visar på öns rika och breda naturarv, på land och till havs, dess hållbara karaktär och respekten för miljön. Utfärdat med kategorin utmärkt, ville organisationen framhäva öns arbete med tre grundpelare: resursbevaring, respekt för utvecklingen samtidigt som omgivning och traditioner bevaras, och, samtidigt, dess arbete inom miljöforskning, -utbildning och -bildning. På detta sätt förstärker La Gomera den aktiva turismen på ett hållbart sätt genom att respektera sådant som det traditionella jordbruket och, naturligtvis, de skyddade ställena.

Contenido

La Gomera, har dessutom endemismer i flora och fauna bland vilka La Gomeras jätteödla (Gallotia bravoana) finns, en reptil som man trodde utrotats till 1999. I Risco de la Mérica, i Valle Gran Rey, finns jätteödlans enda nuvarande naturliga vilda miljö och ett återhämtningscenter för avel av arten och där har redan fötts mer än 300 stycken. 

Imagen
Valle-Gran-Rey-La-Gomera
Valle-Gran-Rey-La-Gomera
Contenido

Nationalparken Garajonay

Bland alla naturskatter på ön är laurisilva-skogen i Garajonays nationalpark en av de mest uppskattade. En skog från tertiärtiden som är mer än 66 miljoner år och där växtligheten, tack vara den höga luftfuktigheten och de milda temperaturerna, gör att många av träden bevarar bladen året om. Därför deklarerades La Gomera Immateriellt världskulturarv av UNESCO 1986. Öns namn kommer från den romantiska gomeriska legenden Gara y Jonay, som Romeo och Julia i öformat. Mer än 800 000 turister besöker varje år nästan 4000 hektar av parken för att njuta av, och bli ett med, naturen, och känna magin med ett unikt naturområde.

Contenido

Laurisilvaskogarna tillsammans med annan vanlig växtlighet på La Gomera, utgör Monteverde. Så benämns formeringarna av ormbunkar, bok, järnek, ljung eller palo blanco. I Garajonay finns det mest Monteverde i hela ögruppen, vanligtvis i raviner eller på svåråtkomliga platser, även om det dominanta landskapet på ön är palmskog som, förutom sin stora kapacitet för att anpassa sig till alla marker, är grunden till flera hantverksaktiviteter och källan till den erkända lokala palmsirapen. Andra naturskatter som man kan hitta är kanariska enar, ett litet träd eller buske som är en variant av medelhavsenen, mellan Vallehermoso och Agulo finns Kanarieöarnas största enskog.
 

Inne i själva parken ligger rekreationsområdet Laguna Grande och utanför detta ligger besökscentrat Juego de Bolas. I det högsta området, toppen på Alto de Garajonay, ligger en naturlig utkiksplats där man kan titta på himlen utan ljuskontaminering, det perfeckta stället för att sitta under stjärnorna på natten eller insupa den storslagna gröna manteln från träden som är typisk för La Gomera under dagen. 
 

Imagen
Morro-Agando-La-Gomera
Morro-Agando-La-Gomera
Contenido

Vandringsleder med charm

Förutom Garajonays nationalpark har La Gomera ytterligare 16 naturområden som är skyddade av Red Canaria de Espacios Naturales Protegidos, som naturreservatet Benchijigua, i San Sebastián, eller naturparken i Majona, mellan San Sebastián och Hermigua. Alla dessa kan besökas till fots tack vare det imponerande vandringsledsnät som finns på ön, mer än 650 km utmärkta leder som leder från ena änden till den andra. Under många år var lederna de enda kommunikationsvägarna som fanns, men idag har de blivit det attraktivaste sättet att se och upptäcka öns naturhemligheter.

Contenido

Ett annorlunda sätt att upptäcka La Gomeras underverk för varje steg och anpassa resans rytm till resenärens behov, oberoende av om de är vana vandrare eller nybörjare. Det bästa sättet att lämna stadens stress bakom sig, koppla bort rutinen och andas. Via vandringslederna kan man ta sig till ställen som bjuder in till att vilja stanna tiden och njuta utan brådska, som El Caserío de Imada, inkilad längst ned i ravinen Refate, i Alajeró, eller Taguluche i Hermigua.

Contenido

Ett fönster mot världen

En annan av La Gomeras charm är att njuta av dess utsikt från naturplatser där man ges möjligheten att upptäcka hela ön uppifrån. Utsiktsplatsen Abrante är en plattform i glas som sträcker sig ut i luften och ger känslan av att flyga över La Gomera. Från Chipudes fort, i Vallehermoso, kan man njuta av öns bästa solnedgång och i Hermigua, från utsiktsplatsen Punta, kan man beundra playa de Santa Catalina, en spektakulär strand med callaos, en naturgåva från La Gomera. 

Contenido

Valar på La Gomera

Men La Gomeras natur finns också bortom stigarna. Vattnet som omger ön är fullt med liv och man kan ofta se stora valdjur, delfiner, valar eller grindvalar, man har dokumenterat 21 olika arter. Det genomskinliga vattnet och oceanens temperatur skapar en perfekt blandning för att njuta av marina däggdjur. Från hamnen Vueltas i Valle Gran Rey, och en del dagar från Playa de Santiago, utgår det utflykter varje dag för att se delfiner och valar. Ön La Gomera och vattnet som omger den har som första plats i Europa fått beteckningen Whale Heritage Site, Väldsvalarv och sammansluter sig så till platser som Kalifornien, Sydafrika och Australien. 

På kusten kan man också hitta ett autentiskt naturmonument. Los Órganos är en imponerande klippa med vulkaniskt ursprung med formen av enorma rör som, som om det vore en stor stenorgel det handlade om, sticker ut i havet och utgör ett häpnadsväckande undervattenslandskap. 
 

00:00
Título
Gigantes del Océano
Vídeo
Póster
poster-Gigantes-del-oceano-La-Gomera
poster-Gigantes-del-oceano-La-Gomera
Tipo
Ancho completo