Kanarieönska viner

Från de första vinodlingarna till dagens prisbelönta viner som går på export

På Kanarieöarna skapas några av världens mest unika och erkända viner. Då det är ett område som slapp undan plågan med vinlössen, har man konserverat dussintals varietéer som försvann från resten av planeten. Nu är de inhemska sorter som erbjuder unika smakupplevelser. Det utmärkta klimatet, och vulkanmarken och vinodlarens skötsel gör resten på de kanarieönska vingårdarna. Det är en sann upplevelse att njuta av dess uppskattade och prisbelönta viner som är frukten av en unik mark.

00:00
Título
Kanarieönska viner
Vídeo
Póster
Imagen poster - Producto Canario - Vinos
Imagen poster - Producto Canario - Vinos
Tipo
Ancho completo
Contenido
Contenido

De första varieteterna som odlades fördes in av munkar, upptäcktsresande, erövrare, handelsmän och europeiska kolonisatörer efter erövringen av öarna på 1400-talet. De äldsta vittnesmålen om hur den kom till Kanarieöarna var om en ”viña de Aníbal”, på Fuerteventura. Aníbal, som var en oäkta son till erövraren Gadifer de La Salle, gav namn till denna vinodling som anlades mellan 1402 och 1412.

Andra tidiga referenser är den första vinodlingen på Tenerife som var år 1457 av portugisen Fernando de Castro och på El Hierro år 1526 av engelsmannen John Hill.

Contenido

På 1800-talet kom vinlusen från USA och utlöste en plåga i hela Europa som förstörde vinfälten runt om på kontinenten. Detta ledde till dramatisk minskning av de olika druvsorterna och en del överlevde endast på Kanarieöarna som var ett område som slapp undan plågan. Av detta skäl pratar man om unika viner på Kanarieöarna: druvorna som kommer från druvsorter som inte längre finns i resten av världen.

 

Imagen
Imagen - Producto Canario - Vinos - 02
Imagen - Producto Canario - Vinos - 02
Contenido

För att få fram dessa unika viner handlar det inte endast om 500 år av odling av unika sorter. Det handlar även om mutationer, korsningar och vinodlarnas urval, och därtill så klart, vulkanmarken och öarnas klimat som leder till unika förutsättningar för vinodling som tillför originalitet och unika egenskaper.

 

Contenido

Citaten om vinerna från Kanarieöarna är kända, särskilt de med malvasía-druva, och de förekommer i verk från författare som William Shakespeare (i ”Henrik IV”), Walter Scott (“Ivanhoe”) och många andra. Mindre känt är att ”Canary wines” deltog i finansieringen av det amerikanska frihetskriget.

Den nära relationen mellan de irländska exportörerna etablerade på Tenerife med en del av USA:s grundlagsfäder (finansiären Robert Morris och politikern samt diplomaten Benjamin Franklin) finns registrerad i många dokument. De upptäckte hur den hemliga handeln med de prestigefyllda kanarieönska vinerna användes av Morris och Franklin för att finansiera de tretton koloniernas krig mot Storbritannien.

Imagen
Imagen - Producto Canario - Vinos - 03
Imagen - Producto Canario - Vinos - 03
Contenido

De kanarieönska vinerna har elva ursprungsbeteckningar: en med regional karaktär (Canary Wine), flera för ögruppen (El Hierro, La Palma, La Gomera, Gran Canaria, Lanzarote) och resten för lokala områden och då särskilt på Tenerife (Abona, La Orotava, Tacoronte-Acentejo, Valle de Güímar och Ycoden-Daute-Isora). Bland de mest uppskattade och kända finns de två malvasía-sorterna (vulkan och aromatisk), vit listán samt vijariego och marmajuelo bland de vita druvorna och den svarta listán, negramoll, vijariego och baboso bland de röda.


Contenido

Det är originella viner tack vare den karaktär som ger dem unika varietéer som utmärker sig för vulkanmineralerna och bjuder in till att njuta av dess aromer, färskhet och syrlighet.

Contenido

Landskapet med de kanarieönska vinerna utgörs av en unik vinkultur som går från den ena änden till den andra av ögruppen – från de mäktiga landskapen med vulkanaska på La Geria (på Lanzarote) till reliker med vinodlingar med sorter som fortfarande väntar på att upptäckas och katalogiseras i laurisilva-djungeln i dalen El Golfo (på El Hierro). Bland allt detta finns det en uppsjö med landskap skulpterade av människan för att förvandla ökenliknande områden och vilda berg till vinodlingar i extrema förhållanden, såväl för växten som för den som tar hand om den och vinskörden.

Imagen
Imagen - Producto Canario - Vinos - 07
Imagen - Producto Canario - Vinos - 07
Contenido

Röda, vita, rosé, söta och med bubblor i olika framställningar och med maximal respekt för råvaran, de dricks på öarna men även i länder på andra sidan av jorden dit de exporteras som: USA, Japan och Kina och i många länder i Europa. När de deltar i de stora internationella vintävlingarna, då skördar de alltid hem ett antal priser.