De 8 bästa vandringslederna för vandring med barn

Om det finns ett ställe i världen som är perfekt för vandring är det utan tvekan Kanarieöarna. Här finns ett oändligt antal vägar och stigar där vi lätt kan glömma tid och rum medan vi får uppleva en mängd olika typer av landskap – bergiga, månlika, ökenlika, skogiga.

Contenido

En av de stora tjusningarna med öarna är att det finns så många vandringsleder med olika karaktär och för alla nivåer. Oavsett om du är en fullfjädrad vandrare eller om du vill göra korta utflykter, vilket ofta är fallet när man reser med barn, kommer du att hitta ett brett utbud i hela arkipelagen.

Contenido

Barranco de Azuaje (Gran Canaria)

Den kompletta rutten är cirka 6 km lång och går genom en lagerskog där det porlande vattenljudet blir vår följeslagare. Ibland får vi känslan av att ha lämnat Gran Canaria och att vi i stället befinner oss i en avlägsen skog med träbroar, vattenfall och en spektakulär vegetation som får oss att känna oss små inför naturen. Ravinen kan nås både från Firgas och Moya, i norra delen av ön.

Contenido

Los altos de Tacoronte (Teneriffa)

Den här enkla rutten är knappt 6 km lång och har nästan ingen nivåskillnad, vilket gör den idealisk för barn. Leden utgår från La Esperanza, och du kan behöva fråga hur man tar sig till Herradura-banan när du kommer fram till byn. Här är vackert året runt, även om höstfärgerna är särskilt vackra. Just under hösten är det många som passar på att plocka svamp, och det är också en idealisk plats för löparentusiaster som vill hålla sig i form under semestern.

Contenido

Meriga (La Gomera)

Det är svårt att välja en enda rutt på La Gomera, eftersom varenda millimeter av nationalparken Garajonay är väl värd att utforska till fots. I den övre delen av Agulo hittar vi Meriga, och därifrån kan vi ta oss in i parken genom en rutt på knappa två kilometer. Här finns otaliga attraktioner: frodig vegetation, en mängd fåglar som förgyller vägen med sina sånger, porlande bäckar och en vacker lagun, som är en perfekt plats för en paus längs vägen.

Contenido

Cueva de los Verdes (Lanzarote)

Detta är den perfekta rutten för vandring med barn på Lanzarote, eftersom den 2 kilometer långa vandringen är lätt och landskapet spektakulärt. Medan vi på andra öar kan njuta av skogar och sagolika vattendrag, vandrar vi här genom ett gåtfullt vulkaniskt landskap tills vi når en grotta som bildats genom vulkanen Coronas eruptiva aktivitet. Ljus- och skuggspelet i grottan är en riktig upplevelse för alla sinnen, en idealisk belöning efter en härlig promenad med familjen.

Contenido

La Llanía (El Hierro)

Denna rutt i Valverde, som tar knappt ett par timmar, är en av de mest populära på El Hierro, eftersom svårighetsgraden är låg och höjdskillnaden knappt 100 meter. Den största attraktionen under denna utflykt är det skiftande landskapet, som tar oss från den fuktiga, täta skogen i El Brezal till ensliga landskap, svart sand och spektakulära Valle de El Golfo, en dal som är öppen ut mot havet och skyddad av imponerande 1 000 meter höga klippor.

Contenido

Islote de Lobos (Fuerteventura)

Ett bra sätt att utforska Islote de Lobos till fots är att korsa den från norr till söder och avsluta med att bada på stranden efter utflykten. Rutten börjar direkt vid Lobos brygga, där båten från Corralejo lägger till, och bjuder bland annat på vulkaniska landskap och det spektakulära Calderaberget. Leden är knappt 3,5 km lång, vilket gör den perfekt för alla åldrar. Havsälskare som vill ha lite mer fysisk aktivitet kommer även att upptäcka att detta är en idealisk plats för snorkling.

Contenido

Bosque de Los Tilos (La Palma)

La Palma är full av stigar för alla smaker och nivåer och är idealisk för promenader. Bosque de Los Tilos är ett vilt och kargt naturområde som är det första naturområdet på Kanarieöarna som utsetts till biosfärområde av Unesco. Här kan du välja mellan flera olika vandringsleder, vissa längre och mer komplexa och andra lite enklare. De sistnämnda är perfekta för hela familjen. En av dessa är vandringsleden El Espigón Atravesado, som tar oss till en utsiktsplats med fantastiskt vacker utsikt och till vattenfallet Los Tilos, en spektakulär plats mycket nära besökscentret.

Contenido

Playa de la Cocina och Montaña Amarilla (La Graciosa)

Av de fyra huvudsakliga vandringslederna som finns på La Graciosa är Playa de la Cocina kanske den mest lämpliga för vandring med barn. Det här är den led på La Graciosa som går söderut, mot stränderna El Salado, la Francesa och la Cocina, med Montaña Amarilla som slutdestination. Den här rutten är också den populäraste bland de som kommer för att tillbringa en dag på ön.

Leden utgår från den södra änden av Caleta de Sebo, intill campingområdet Bahía del Salado. Det är en linjär väg, mycket bekväm och enkel, som löper längs kusten och  bjuder på en underbar utsikt över Lanzarotes norra kust med Famara-klipporna.

Följ bara kusten så kan du omöjligt gå vilse. Längs denna led ligger två av öns emblematiska stränder. Den ena utmärker sig för det turkosblå vattnets transparens och lugn, och den andra för sitt läge och färgkontrasten mellan vattnet och bergen. Hela vägen utåt utan att klättra till toppen av Montaña Amarilla är 6 kilometer lång och tar ungefär en och en halv timme att gå om man inte stannar för att bada vid någon av stränderna.