SENASTE NYTT: Coronavirus (COVID-19) här

OSTEN

OCH

VINET

Ostarna och vinerna från Kanarieöarna är produkter med ursprungsbeteckning. Alla öarna har minst en sådan certifiering. Ett kvalitetskriterium som har gjort att ostar från Kanarieöarna har kunnat få viktiga utmärkelser i tävlingar som World Cheese Awards, och att deras viner har utmärkt sig genom att få höga poäng i de kända guiderna Peñín och Parker, som varje år utnämner de bästa vinerna i världen. Ett internationellt anseende som har nått långt; till och med William Shakespeare gav uttryck för dem i några av sina verk.

Av detta skäl, oavsett vilken av öarna som du besöker, kommer du alltid att ha möjlighet att avnjuta smaker med kvalitetsstämpel.

/
El Hierro
Naturlig framställning

El Hierro fick sin ursprungsbeteckning med endast två vinfabriker, en extraordinär händelse som visar på vinernas kvalitet. Anledningen är att de framställs med mycket gamla druvsorter om har överlevt på ön tack vare att de aldrig har drabbats av vinlöss. Detta faktum ger rena och naturliga viner, egenskaper som också återfinns hos öns utmärkta rökta ostar, tillverkade på ett hantverksmässigt sätt och saluförda genom ett kooperativ.
Se vinfabriker och ysterier på El Hierro>

/
Fuerteventura
Ostar med erkänt anseende

Osten Majorero från Fuerteventura, med ursprungsbeteckning sedan 1996, är en av de mest kända ostarna på hela Kanarieöarna. Den har utmärkt sig vid ett flertal tillfällen bland de bästa ostarna i världen och dess smak har uppmärksammats av avsmakarna vid World Cheese Awards. Osten känns igen på sin rödaktiga utsida – en färg som kommer från paprika – och på dess kännetecknande smak, något syrlig och samtidigt söt.
Se ysterier på Fuerteventura >

/
Gran Canaria
Kontrast av nyanser

Gran Canarias ursprungsbeteckning har uppstått ur en sammanslagning mellan två befintliga beteckningar, Monte Lentiscal och Gran Canaria. Utbudet av vin är därför väldigt stort ochomfattar mycket olika druvor som negramoll, malvasía, listan och negra común. Ett utmärkt tillbehör till öns stjärnost, Flor de Guía, en utsökt ost av ko- och fårmjölk. I tillverkningen används vegetabilisk mjölkkoagulerande enzym, kardonpistiller, som ger en förvånansvärt krämig och smakrik produkt.
Se vinfabriker och ysterier på Gran Canaria >

/
La Gomera
Naturlig karaktär

Vegetationen på La Gomera är riklig på hela ön. Det är inte ovanligt att stöta på vinstockar i brant terräng, eller klättrande på klippväggar. Den vanligaste sorten är forastera blanca, som ger ett vin med unika lager av aromer och dofter som ofta serveras till rätter som almogrote, en mjuk pasta av lokal ost, paprika och tomat.
Se vinfabriker och ysterier på La Gomera >

/
La Palma
En unik druva i europa

Som du besöker La Palma kan du inte lämna ön utan att ha provat dess viner med ursprungsbeteckning. Dessa viner är framställda av druvsorter som försvann i resten av Europa för flera århundraden sedan, vilket gör att vinerna är högt uppskattade av önologer. Dessutom, som ett perfekt tillbehör, finns även de rökta Palmeros-ostarna, tillverkade av obehandlad getmjölk och som kan komma att väga upp till 15 kg.
Se vinfabriker och ysterier på La Palma>

/
Lanzarote
Vulkanisk närvaro

Lanzarote är en ö med karga och vulkaniska marker som ger de lokala produkterna en särskild karaktär. I synnerhet vinerna och ostarna. För att få detta bekräftat räcker det med att åka till La Geria, ett odlingsområde ensamt i sitt slag med tanke på sin sammansättning och skönhet. Vinstockarna växer i käglor av vulkaniskt berg som skapar en vacker kontrast av färger och som ger en skala av nyanser till vart och ett av vinerna. Det är samma sak med ostarna, som tillverkas av mjölk från inhemska getter. Kargheten i betesmarkerna och deras egenskaper gör att djuren producerar en mjölk med intensiv smak och av hög kvalitet, utmärkt för framställning av såväl färskost som lagrad ost.
Se vinfabriker och ysterier på Lanzarote >

/
Teneriffa
Att välja smaker

På grund av stora nivåskillnader på en liten yta har Teneriffa flera olika mikroklimat och stor variationsrikedom när det gäller druvor i de olika regionerna. Detta har gjort att ön har upp till fem ursprungsbeteckningar när det gäller viner, alla av hög kvalitet. Rött, vitt, rosé, söt malvasir... Och vad är bättre till ett gott vin än en god ost? Öborna föredrar färskosten, även om ett annat utmärkt alternativ är den karakteristiska rökta osten som täcks med mjöl av rostat vete eller majs, eller med paprika, med en mycket mild kryddad smak.
Se vinfabriker och ysterier på Teneriffa >