Stjärnskådning på utsiktsplatsen Masca

Spana efter stjärnor på det kanariska himlavalvet
Den här stora utsiktsplatsen ligger på nordvästra Teneriffa, längst upp i kommunen Santiago del Teide, och här hittar man ett fantastiskt område mitt emellan raviner där man kan beskåda det kanariska himlavalvet. Den här naturliga utsiktspunkten ligger mer än tusen meter över havet och hit tar man sig via en brant väg. Här finns inte särskilt gott om parkeringsplatser. Eftersom det inte finns några samhällen i närheten bör man ha med sig lämpliga kläder och skor samt mat och dryck.
Tre stjärnbilder i zodiaken från Teneriffa
Om man tittar mot sydost i det här västra hörnet av Teneriffa från mitten av september till mitten av oktober precis efter solnedgången kan man se de stjärnbilder i zodiaken som visas under hösten – Fisken, Vattumannen och Stenbocken. Trots att de inte är lika väldefinierade som Pegasus i öst eller Skytten i söder kan man ändå se stjärngrupperingar som gör att man kan känna igen dem. Under de här stjärnbilderna, om man tittar mot horisonten, lyser en ensam stjärna som ligger endast 25 ljusår bort. Det är Formalhaut – huvudstjärnan i stjärnbilden Södra fisken.
Altitude
600 m
Protected sky
Område med hög skärpa
Parking
Protected natural space
Restauration
Localidad
Masca

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
Hållbarhet
Sostenibilidad
- Lämna aldrig någon form av avfall i omgivningen, detta inkluderar fimpar. Matresten bidrar till förökning av gnagare och vildkatter som utgör ett hot mot faunan.
- Respektera djuren, stör dem inte och ge dem inte mat. Om du ser ett skadat djur kan du ringa 112. Man får inte heller dra upp blommor eller plantor.
- Plocka inte med dig stenar eller annat från naturen. Stapla dem inte för att bygga de så ledsamt välkända tornen med dem.
- Stäng av bilens lampor. På så sätt hjälper du till att minimera himlens ljuskontaminering.
- Om du befinner dig på en astronomisk utsiktsplats ska du respektera och vårda de olika elementen (informationspaneler, räcken, bänkar, kikare och teleskop...).
- Försök vara tyst eller viska. Så njuter man mer av upplevelsen.
1
10
262
10045