SENASTE NYTT: Coronavirus (COVID-19) här

Smaker

Med

Ursprungsbeteckning

Man lär alltid känna en plats genom maten. Därför är det inte konstigt att Kanarieöarna har ett mycket varierande kök med välkryddade rätter och färska, nyttiga ingredienser som har mognat i det ljumma klimatet och i en vulkanisk jord som ger dem en speciell smak. Dessutom har många av de handgjorda produkterna fått en ursprungsbeteckning, bland annat några av deras ostar och viner.

Upptäck att Kanarieöarna inte bara är vackert att titta på, utan även att smaka på.
/
Lokala
Produkter
I det kanariska köket förekommer ett par typiska ingredienser som el millo (som är lokalinvånarnas ord för majs), potatisen, som tack vare vulkanjorden har en annorlunda konsistens, samt en mängd olika fiskar från närområdet, som den kretensiska papegojfisken, havsabborren och vrakfisken. Och givetvis den internationellt välkända kanariska bananen, som är en av de mest perfekta och godaste frukter som finns.

Men om det är något som höjer det kanariska köket är det produkterna med ursprungsbeteckning. På alla öar finns utsökta viner med ursprungsbeteckning från närområdet som vid varje smutt vittnar om vulkanernas kraft. Även de traditionellt framställda ostarna, som el majorero, palmero eller flor de guía, har utöver ursprungsbeteckningen ett högt anseende i hela världen.
Visa vinkällare Visa ysteri
Ta med dig en väska
Getost
Fuerteventura
Palmsirap
La Gomera
Malvasiavin
Lanzarote
Havssalt
La PALMA
Traditionell potatis
Teneriffa
Quesadillas
El Hierro
Kanarisk rom
Gran Canaria
/
En Runda
Med Tapas Och Traditionella Rätter
En gastronomisk runda på de olika öarna kommer att ge angenäma överraskningar även om alla har en gemensam kulinarisk tradition. På varje ö har de olika rätterna en lokal prägel.

De skrynkliga potatisarna med kall röd sås är kanske öarnas mest kända rätt, förutom rätten el escaldón, som innehåller majsmjöl och fiskbuljong. De här rätterna kan du avnjuta på en mängd olika restauranger som serverar kanariska rätter och andra traditionella rätter som spansk pyttipanna, grytor, grytan sancocho och lever.
Visa restauranger
/
Det Kanariska Köket
Hemma
Om du kommer hem och är sugen på skrynkliga potatisar med den lokala såsen så får du receptet här.

Ingredienser

(4 portioner)

POTATISEN

1 kg potatis
200 g grovsalt

Den röda såsen

2–4 torkade chilifrukter
1 vitlök
1 tsk salt
200 ml olivolja
50 ml vinäger
1 tsk spiskummin
1/2 tsk starkt
paprikapulver

Den GRÖNA såsen

1 vitlök
1 knippe koriander eller persilja
Ca 2 dl olivolja
1 skvätt vit vinäger
1 tsk spiskummin
Havssalt

Tillredning av såsen

För att göra den här traditionella såsen ska man först blötlägga de torkade chilifrukterna i en timme. När det har gått en timme ska de rinna av. Ta sedan ur kärnorna och skär av topparna. Skala och skär sedan vitlöken i bitar. Lägg allt i en mortel med salt, spiskummin och chilifrukterna och krossa blandningen tills det blir en fast massa. Tillsätt lite olivolja i taget medan du krossar blandningen i morteln. Klart!

Tillredning av den gröna såsen

Det är jättelätt att tillreda den gröna såsen. Krossa vitlök, salt, spiskummin och persilja (eller koriander) i en mortel. Tillsätt lite olivolja och vinäger i taget medan du fortsätter att blanda. Sedan är det klart!

Tillredning
av de kanariska potatisarna

Skölj först potatisarna noggrant och få bort jorden utan att skala dem. Lägg dem sedan i en stor gryta och tillsätt vatten, men endast så mycket så att det precis täcker dem. Täck över potatisen med en ren kökshandduk, tillsätt salt och låt det koka upp. Låt det koka tills potatisen är ordentligt genomkokt. Vattnet kommer att dunsta bort helt, men tillsätt inte mer vatten. Ta bort kökshandduken och strö det resterande saltet över potatisen. Låt det sjuda igen tills potatisskalet blir skrynkligt och torkar. Nu är det bara att äta!