Nationalparker på Kanarieöarna

En skyddad naturskatt

När vi tagit oss in på ön och lämnat paradisstränderna bakom oss, erbjuder den kanariska skärgården ett stort och överraskande varierat utbud på naturområden. Urskogar, spektakulära vulkaner, overkliga sanddynor... Naturen på Kanarieöarna är en verklig skatt och därför särskilt skyddad.

Contenido

Kanarieöarna har ett av de värdefullaste ekosystemen i världen, därför räknas 40 % av skärgården som skyddat naturområde. Delar av detta område tillhör de fyra fantastiska nationalparkerna. Kanarieöarna är det område i Spanien som har flest nationalparker.
 
Utöver sitt stora naturvärde så har Kanarieöarnas nationalparker ett extraordinärt arv som härstammar från skärgårdens vulkaniska karaktär.

 

Contenido

Nationalparken Teide

På Teneriffa ligger den mest besökta nationalparken i Spanien, och en av de mest besökta i världen: Nationalparken Teide.  Den tredje högsta vulkanen i världen och Spaniens högsta geografiska punkt, ett utmärkt resmål för natur och landskapsälskare. Man kan vandra till fots på en fantastisk vandringsled som tar sex timmar, eller ta en bekväm kabinbana där resan knappt tar åtta minuter, varifrån utsikten över ön är hisnande. Man kan till och med på klara och molnfria dagar se de allra närmsta: La Palma, La Gomera och Gran Canaria.

År 2007 förklarades den av Unesco vara världsarv, parken innehar ett flertal arter av kanarisk endemisk flora och fauna, viktiga arkeologiska områden från Kanarieöarnas urbefolkning, los gaunches.

 

Contenido

Nationalparken Timanfaya

På den iögonfallande rödaktiga och svarta marken på Lanzarote, förklarat som biosfärreservat av Unesco 1993, ligger nationalparken Timanfaya. På sina mer än 5000 hektar av vulkaniskt ursprung, finns det mer än 25 vulkaner med en annorlunda skönhet, som kan besökas till fots, i buss eller på kamelers ryggar, en behaglig promenad som tar lite mer än 25 minuter. Till följd av att vulkanen fortfarande är aktiv, kan man på vissa platser på ytan -mycket populärt blad turister-, känna värmen som stenarna och den färgade sanden ger ifrån sig.

Det är ett i stort sett orört område, knappt utan mänskligt ingripande, där man upptäcker häpnadsväckande landskap, som om de vore från en annan planet. Att befinna sig på Montañas del Fuego de Lanzarote är nästan som att gå på Mars. Äkta landskap för fiktion som har synts i en mängd filmer som Moby Dick av Ron Howard.

 

Contenido

Nationalparken Garajonay

Denna nationalpark är La Gomeras stora naturskatt, som fått sitt namn från urbefolkningens romantiska legend om Gara y Jonay, Kanarieöarnas Romeo y Julia, som kastade sig ut för bergets högsta punkt för kärleken. I den frodiga och fuktiga laurisilvaskogen, en av de få som finns kvar i världen, frodas mossa och ormbunkar, som växer som de vill i dimman. En magisk plats med ett nätverk av lättillgängliga vandringsleder som öppnar sig mellan fantastiska uråldriga träd.

Utsedd av Unesco som en del av världsarvet 1986 och biosfärreservat tillsammans med resten av ön La Gomera. Parken har en yta på nästan 4000 hektar, i vars mitt man finner rekreationsområdet Laguna Grande eller det populära centrumet för besökare, Juego de Bolas.

 

Contenido

Nationalparken Caldera de Taburiente

Las Palmas hjärta är grönt. Öns mitt är en stor klyfta på nästan åtta kilometer i diameter och upp till en och en halv kilometer djup. En annorlunda struktur som bär namnet la Caldera de Taburiente. Den har vulkaniskt ursprung och dess branta sluttningar och frodiga skogar av kanarietall är omgärdade av spektakulära vattenfall.

Utöver kanarietall finns pil, amagante och ljung på öns mitt. På åsen av cerro rosco som omger vulkankratern finner man det astrofysiska observatoriet Roque de los Muchachos. Ön är i sin helhet ett biosfärreservat sedan 2002, en av de tre bästa platserna i världen för stjärnskådning.