Timanfaya nationalpark

Montañas de Fuego på Lanzarote

Vore det inte för den klarblå himlen skulle många foton från Timanfaya kunnat förväxlas med bilder från planeten Mars. Vulkanerna och de orörda lavafälten i den 5 000 hektar vidsträckta nationalparken på Lanzarotes västkust är bland Kanarieöarnas mest spektakulära och vackra vykort. Utan någon yttre påverkan har varken vegetationen eller klimatet hunnit förändra den röda och svartskimrande markens rena skönhet i detta Unesco-skyddade biosfärreservat.

Besöka Timanfaya nationalpark

För att man bättre ska kunna bevara naturens enastående kvalitet i Timanfaya får endast vissa områden beträdas, varav några kräver att besökaren betalar inträde. Utbudet av aktiviteter är dock imponerande. Barnen kan njuta av att känna värmen från den sovande vulkanen. De modigaste besökarna rider på dromedarer och besöker det färgstarka vulkanlandskapet. Och vetenskapsintresserade kan stilla sin kunskapstörst på Mancha Blancas fantastiska kulturcenter.

Höjd
194 m
Flora interest
Catering
Parking
Perfoming center
Trekking routes
Public transport
Recreation areas
Wildlife interest

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Título
Tur bland vulkaner och vandringsleder

Vandring bland lavafälten i Timanfaya

Det här är den mest bekväma turen för den som vill uppleva Montañas de Fuegos skönhet på nära håll i Timanfaya nationalpark på Lanzarote. Besökaren behöver bara ta sig till klipphöjden Islote de Hilario, efter att ha betalat inträde, och sedan invänta sin tur i busskön. Turerna utgår från själva höjden. Väl ombord väntar en 40 minuter lång färd genom ett nästan utomjordiskt landskap.

Turen, som erbjuder ljudguide, tar besökaren till parkens mest berömda platser: nästan orörda lavakäglor och lavatunnlar, originella lavaströmmar som befolkas av lavarter och fält med pyroklastiska bergarter i röda nyanser. Den som i stället vill vandra genom detta nästan orörda landskap rekommenderas att boka plats på kustturen och Termesanaturen, med deras respektive korta versioner, som alla är gratis.

Imagen
Título
Restaurang El Diablo

César Manriques vulkandrivna grill

På få ställen i världen kan man äta på en restaurang som är byggd runt en grill som drivs av värmen från en sovande vulkan. En av dem är restaurang El Diablo, belägen på Islote de Hilario i Timanfaya nationalpark. Grillen i fråga är en öppen brunn i berget över vilken man grillar kött, fisk och andra av öns lokala produkter.

En annan aspekt som lockar gästerna är restaurangens design, ett verk av Lanzarotes artist och stora naturbeskyddare César Manrique, som hjälpt till att försköna en ö som idag har status som Unesco-skyddat biosfärreservat. Restaurangens panoramafönster bjuder på en fantastisk utsikt över Montañas de Fuego och Islote de Hilarios konstgjorda gejsrar och naturugnar.

Imagen
Título
Islote de Hilario

Beskåda konstgjorda gejsrar på Lanzarote

Islote de Hilario är turistnavet i Timanfaya nationalpark, och här finns förklaringen till vulkanernas namn, ”Montañas del Fuego” (eldsbergen). För Lanzarotes sovande vulkaner utgör klipphöjden en viktig ventil för värmeutsläpp. På vissa ställen kan ytan nå temperaturer på 100 grader Celsius. Platsens konstgjorda gejsrar och naturugnar visar prov på denna geotermiska avvikelse.

Den lilla bebyggda höjden nås från väg LZ-67, i höjd med en av parkens symboler: metallskulpturen El Diablo de Timanfaya. Avgiften som besökaren betalar här inkluderar inträde till Islote de Hilario och en biljett till vulkanturen. Inrymd i anläggningen ligger restaurang El Diablo – som liksom metallstatyn med samma namn är ett verk av Lanzarotes stora artist César Manrique – vars grill utnyttjar värmen från vulkanen.

Imagen
Título
Utflykt på kamel

Dromedarutflykt genom Montañas de Fuego i Timanfaya

Ett exotiskt alternativ till att besöka Timanfaya nationalpark till fots eller i buss är att uppleva landskapet från dromedarryggen. Den här betalutflykten börjar i Echadero de Camellos, ett område intill väg LZ-67, nära parkens västra gräns. Härifrån utgår karavaner med dromedarer, lastade med två turister vardera, som i 20 minuter färdas över det magnifika Timanfayabergets södra sluttning.

På turen får turisten möjlighet att bekanta sig med dessa vänliga djur, så väl anpassade till torkan och så nära knutna till Lanzarotes moderna historia. När besökaren vant sig vid den mjuka gungande rörelsen väntar många geologiska underverk längs vägen: färgstarka lavakäglor, skrovliga lavahav och sluttningar med fin vulkanisk aska. Besökare som vill lära sig mer om dromedarerna och om utflykten kan besöka det lilla museet i Echadero.

Imagen
Título
Timanfayas utbrott

Historien om Lanzarotes vulkaner

Utbrotten som skapade Timanfaya nationalpark och som förändrade ön Lanzarote för all framtid inträffade för nästan 300 år sedan, mellan 1730 och 1736. Under dessa sex år skakade otaliga vulkanutbrott marken, och spottade lava och glödande sten. De längsta och viktigaste utbrotten under Kanarieöarnas vulkanhistoria är kända tack vare de detaljerade beskrivningarna av spontana krönikörer som prästen i byn Yaiza.

Vulkanernas intensiva aktivitet lade grunden till nya landskap, men kullkastade också livet i några av öns byar. 1736 begav sig många bybor ut i en kristen procession och reste ett kors för att bönfalla jungfru Maria att stoppa lavaströmmen som hotade byn Tinajo. Den glödande lavan avtog innan den nådde korset och de lyckliga tillbedjarna lovade att resa ett kapell tillägnat deras nya skyddshelgon, la Virgen de los Volcanes.

Imagen
Título
Mancha Blanca kultur- och besökscenter

Uppleva ett utbrott i Timanfaya

Kulturcentrets moderna och handikappanpassade installationer, jämte intressanta medel för att förklara nationalparkens naturvärden, gör centret till ett intressant stopp för alla besökare. Centret ligger utanför parken, på väg LZ-67, innan du kommer till El Taro och några få kilometer från byn Tinajo. Inträdet är gratis.

Centrets halvtimmeslånga audiovisuella presentation ger en sammanfattning av de dramatiska händelser som under sex års tid på 1700-talet skakade ön Lanzarote och förändrade den helt, men som också gav upphov till öns fantastiska Montañas de Fuego. En del av utställningen, kallad La Cueva, försöker till och med återskapa känslan av att befinna sig mitt i detta mäktiga naturfenomen.

Hållbarhet
Sostenibilidad
- Lämna aldrig någon form av avfall i omgivningen, detta inkluderar fimpar. Matresten bidrar till förökning av gnagare och vildkatter som utgör ett hot mot faunan.
- Respektera djuren, stör dem inte och ge dem inte mat. Om du ser ett skadat djur kan du ringa 112. Man får inte heller dra upp blommor eller plantor.
- Plocka inte med dig stenar eller annat från naturen. Stapla dem inte för att bygga de så ledsamt välkända tornen med dem.
- Promenera inte på otillåtna områden och respektera vandringsledernas skyltning. Att lämna de preparerade vägarna medför skador på omgivningen och kan dessutom vara farligt för dig och de som gör dig sällskap.
- Gör inte upp eld utanför de tillåtna områdena och var extra försiktig under sommarmånaderna.
- Se till att inte alternera lugnet i omgivningen med oljud (hög musik, skrik...).
3
10
262
10045