Jul under solen

En annorlunda högtid i världens bästa klimat

Något som överraskar besökaren när hen kommer till Kanarieöarna för att fira jul är det varma klimatet, behaglig temperatur och knappt något regn. Det är bara fyra timmars flygresa från de flesta av Europas flygplatser för att kunna ta sig ett bad och sola på stranden under hela vintern, dessutom får man uppleva några av öarnas speciella och vackra jultraditioner.

Contenido

När du kommer till öarna i december bör du veta att Gran Canaria välkomnar julen med en fantastisk julkrubba gjord av sand som flera internationella konstnärer skulpterar fram på den fabulösa stranden Las Canteras: ett utsökt exempel på ett mer än fem meter högt kortvarigt konstverk vid havet. Inte lika iögonfallande, men väldigt rotat, är Rancho de Pascuas som man fortfarande firar på Lanzarote. Till rytmen av tamburin och kastanjetter vandrar grupper runt längs gatorna och stämmer in i sånger om de avlidna. En vacker tradition vars historia sträcker sig mer än fyra århundraden bakåt i tiden.

Contenido

Den som älskar stranden kan inte motstå att börja det nya året där, framför allt på Kanarieöarna, där möjligheten finns på såväl vintern som sommaren. Inte för att det är en officiell tradition, men många kanariebor avslutar året på stränder som Las Canteras på Gran Canaria och välkomnar det nya året på samma plats. Varje första januari är det många som väljer att ta sig ett uppfriskande bad i Gran Canarias huvudstad för att få en bra start på det nya året fyllt av goda avsikter.

Contenido

Om du är på Kanarieöarna den femte januari kan du uppleva en väldigt typisk och speciell spanska tradition, paraden med de tre vise männen från öst. Paraden med Melker, Kasper y Baltasar (de tre vise männen) går genom städer och byar på öarna innan barnens presenter delas ut. En färgsprakande tillställning med fiktiva personer, musik och dansgrupper, riktad till de minsta, som med stor förväntan längtar till följande dag för att se om de vise männen lämnat de presenter de önskat sig för sitt goda uppförande.  Lite allvarligare men likväl en vacker högtid är Auto de Reyes, där det berättas om vise männens resa till Betlehem, och som iscensätts denna natt på platser som Aguimes på Gran Canaria, El Sauzal och Tejina på Teneriffa och Garafia på La Palma.

Contenido

Det råder inget tvivel om att julen på Kanarieöarna är varm, men den är inte lika söt som las truchas, julens kanariska efterrätt framför andra som inte får saknas på julbordet. De mest typiska är gjorda av sötpotatis eller ”änglahår”, men också av mandel, ägg och citron. Receptet på på denna krispiga söta pirog har gått från generation till generation utan att förlora sin centrala roll. Det är vanligt att se gatustånd i en del byar där man kan köpa dem för att avnjuta under promenaden.