Rambla de Castro

Trekking bland palmlundar som vetter mot havet

Rambla de Castro ligger i Los Realejos på norra Teneriffa och är en kombination av ett skyddat landskaps naturrikedomar och spåren efter lantbruksarbete på Kanarieöarna. Den här trekkingen börjar på havsnivå på stranden Los Roques för att sedan sluta vid Hacienda de Castro där du kan titta på minnen från piratattacker som ägde rum för flera hundra år sedan. Här kan du även uppleva höjdpunkten Casona de Castros i La Gordejuela och upptäcka platsen där man installerade den första ångmotorn som användes för att hämta vatten på Teneriffa.

En 1700-talsfästning mot piratattacker

Rambla de Castro är två kilometer lång och har knappt några höjdskillnader. Det går även att vandra den åt två håll. Det är bäst att börja vid Hotel Maritim och sluta vid utsiktsplatsen San Pedro där det finns fler möjligheter att återvända till startpunkten med kollektivtrafik. Vandringsleden är enkel och består av både stenunderlag, åkerområden och traditionella vägar. Förutom 1700-talsfästningen San Fernando passerar man kapellet San Pedro där det står en dyrbar barrock apostelskulptur.

Längd
4 km
Public transport
Localidad
Los Realejos
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Rambla de Castro
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Rambla de Castro, Teneriffa
Título
Ruttens början

Rutten börjar vid Burgado-viken där man kan se hur den marina erosionen har påverkat de två klipporna och hur det har lett till att kustlinjen har dragit sig tillbaka och gett den en konvex form.

Imagen
Subtítulo
Rambla de Castro, Teneriffa
Título
Törelväxter ovanför havet

Det här området är känt som Punta de Los Pejes Verdes, och från utsiktsplatsen får man en panoramavy över de två bergsformationerna Roque Grande och Roque Chico. Vid klippornas fot ser man hur den marina erosionen har lett till att klippan har dragit sig tillbaka och därmed skapat vackra grottor där vågorna tränger in. Här omgivs vi av en fantastisk kanarisk törelväxt som avtecknar sig mot havets vatten.

Imagen
Subtítulo
Rambla de Castro, Teneriffa
Título
En vandring genom turistområdet

Vi måste korsa det här turistområdet som byggdes under den starka tillväxten på 1970-talet. Bananplantagerna ersattes av de här byggnadskomplexen som nådde hela vägen till klippkanten och ändrade landskapets utseende helt.

Imagen
Subtítulo
Rambla de Castro, Teneriffa
Título
En ravin uppkallad efter laurisilvan

Här korsar vi en av fyra raviner på leden. Den har fått sitt namn efter en specifik art av laurisilvaskog och börjar i det högliggande området i Los Realejos, där det även ligger en by med samma namn.

Imagen
Subtítulo
Rambla de Castro, Teneriffa
Título
Ruiner som var industrins pionjärer

Framför oss har vi en nedfärd på 211 trappsteg till en underbar plats: ruinerna efter La Gordejuelas pumpanläggning där företaget Hamilton installerade öns första ångmaskin 1903. Härifrån pumpade man upp öarnas vita guld, vatten, till bananodlingarna. Man kan fortfarande kan se odlingarna längsmed rutten, särskilt under slutetappen.  Redan på 1800-talet kom många besökare hit för att se det spektakulära vattenfallet La Gordejuela, som nådde hela vägen till havet fram tills man byggde pumpanläggningen.

Imagen
Subtítulo
Rambla de Castro, Teneriffa
Título
Playa de la Fajana

När vi tar oss ner till den här stranden kommer vi till ännu en vattenrelaterad konstruktion – en fungerande brunn som visar på vattnets betydelse i det här skyddade området. Stranden är typisk för den norra kusten med ravinmynningar som skapar stora grottor.

Imagen
Subtítulo
Rambla de Castro, Teneriffa
Título
Se upp för piraterna

Spana mot horisonten och leta efter segel – den här lilla befästningen var avsedd att skydda den här lantegendomen från pirater. Precis som resten av ögruppen utsattes Teneriffa ofta för piratattacker mellan 1400-talet och 1600-talet. Den lilla armerade befästningen San Fernando är ett minne från den här tiden eftersom fartygen på den tiden la till på stranden nedanför det här utsprånget.  Hernando de Castro, som fick den här lantegendomen av Teneriffas erövrare Alonso Fernández de Lugo, lät bygga den här befästningen på 1500-talet.

Imagen
Subtítulo
Rambla de Castro, Teneriffa
Título
Edens lustgård

Edens lustgård, en vacker egendom med en mycket vacker omgivning samt ett vackert och imponerande hörn är några av de fraser som besökare och författare har använt för att beskriva det här området. Dess prakt består än i dag och har en av öns vackraste palmlundar, där man även hittar huset Casona de Castro. Den här egendomen, som är ett exempel på kanarisk traditionell arkitektur, byggdes på 1500-talet och har några av de karaktäristiska kännetecknen som innergårdar, träbalkonger och till och med tvättområden utomhus.

Imagen
Subtítulo
Rambla de Castro, Teneriffa
Título
Ett kors som reser sig över landskapet

Vandringsledens sista etapp tar oss uppåt från La Casona via en traditionell stenbelagd stig som leder förbi San Pedro-kapellet. Det byggdes på 1500-talet och inhyser en intressant barock skulptur av aposteln Petrus. Mitt emot kapellet står ett träkors som ser ut att överösa den här fantastiska platsen med välsignelser allt eftersom vi når ruttens slutpunkt vid San Pedros utsiktsplats. Här får vi en fantastisk panoramavy över Teneriffas nordkust – både över det område vi precis har passerat samt över området som fortsätter västerut mot San Juan de la Rambla.

Hållbarhet
Sostenibilidad
- Lämna aldrig någon form av avfall i omgivningen, detta inkluderar fimpar. Matresten bidrar till förökning av gnagare och vildkatter som utgör ett hot mot faunan.
- Respektera djuren, stör dem inte och ge dem inte mat. Om du ser ett skadat djur kan du ringa 112. Man får inte heller dra upp blommor eller plantor.
- Plocka inte med dig stenar eller annat från naturen. Stapla dem inte för att bygga de så ledsamt välkända tornen med dem.
- Promenera inte på otillåtna områden och respektera vandringsledernas skyltning. Att lämna de preparerade vägarna medför skador på omgivningen och kan dessutom vara farligt för dig och de som gör dig sällskap.
- Det är säkrare att ditt husdjur är kopplat.
- Se till att inte alternera lugnet i omgivningen med oljud (hög musik, skrik...).
1
54784
10 13
262
10045