En strand täckt av popcorn – fakta eller fiktion?

Contenido

På Kanarieöarna finns några riktiga naturskatter. Vissa är välkända (ofta i hela världen) medan andra ännu inte har upptäckts av särskilt många turister. I de flesta fall är de överraskande för sin skönhet och renhet. Ibland till den grad att de gör besökarna mållösa. Detta är fallet med flera av stränderna på norra Fuerteventura, som har blivit enormt populära den senaste tiden efter att ha blivit virala på sociala nätverk. Tv och tidningar runt om i världen har också uppmärksammat dessa egenartade stränder. Orsaken? De ”popcorn” som täcker marken.

Contenido

I själva verket handlar det faktiskt om flera stränder, som El Hierro-stranden och Bajo de la Burra, som bägge ligger i kommunen La Oliva, samt Punta Elena i Corralejo. Samtliga ligger på Fuerteventura. Nu är det naturligtvis inte riktiga popcorn som täcker stränderna, men likheten är så slående att de har blivit populära på Instagram under hashtaggen #popcornbeach.

Contenido

Men nej, det är alltså inte riktiga popcorn (som kanarierna kallar ”roscas” eller ”cotufas”) det handlar om, även om det verkligen ser ut så. I själva verket är det vita koraller som är resultatet av att kalkalger blandas och eroderas med den vita sanden på stranden. Det tar minst 50 år innan de får denna unika form (innan de hamnar på stranden växer de under vattnet med en millimeter per år, vilket innebär att de är 250 år gamla om de är 25 centimeter långa). Det här innebär att det har tagit århundranden för El Hierro-stranden att se ut som den gör idag. Då ön var så eftertraktad bland pirater (på 1600-talet) såg stranden redan ut så här. Och faktum är att den sett ut så här betydligt längre än så, eftersom vissa koraller är hela 4 000 år gamla. Det här fenomenet imponerar onekligen sina besökare, som ofta tar foton där de låtsas äta ”popcornen” och sedan lägger upp dem på sociala nätverk.

Contenido

Precis som ingen skulle komma på tanken att äta ”popcornen” får man inte heller bryta dem i bitar eller ta med sig några hem som souvenir. Denna pågående plundring av naturen uppgår enligt vissa källor till hela tio kilo koraller i månaden. Inte ens piraterna plundrade i den här utsträckningen och om det fortsätter i den här takten kommer det snart inte att finnas några popcornstränder kvar att besöka.

Contenido

Denna märkliga och finurliga korall har ett mycket högt miljövärde. Biologen Francisco Otero, från Instituto Ecoaqua vid universitetet i Las Palmas på Gran Canaria, förklarade för tidningen El País att de har absorberat koldioxid från havet under den tid de varit under vatten, vilket bidrar till att bekämpa klimatförändringarna, och att ägg av olika marina arter har placerats i deras håligheter. När de väl ligger på land eroderar de med åren och blir till sand.

Contenido

Åtgärder måste vidtas för att skydda detta extraordinära arv. Av denna anledning genomför de offentliga förvaltningarna informationskampanjer och det finns lagstiftning som skyddar detta naturens underverk (med straffrättsliga påföljder för dem som tar med sig koraller eller exempelvis sand eller stenar, såsom anges i kustlagen). Researrangörer, turistguider och lokalbefolkningen själva gör också sitt för att öka medvetenheten om hur viktigt det är att bevara dessa stränder. Att skydda detta naturområde är ett måste för att vi alla ska kunna fortsätta njuta av det på samma sätt i framtiden som vi gör idag. Det är precis detta ansvarsfull turism handlar om. Och på Kanarieöarna är detta ett mervärde.