De bästa seglingsrutterna på Kanarieöarna

Åtta olika öar och en mängd marinor utspridda över öarna och ett perfekt klimat för att segla året runt. Det här gör Kanarieöarna till en av de bästa platserna för seglingsfantaster. Här kan man både njuta av endagsrutter och få oförglömliga upplevelser med en variant av segling som är nära besläktad med havssegling. Det kan knappast bli bättre än så om man är seglingsentusiast.

Contenido

Kanarieöarna har mer än 30 hamnar och marinor spridda över öarna. Det är därför ganska lätt att planera en seglingsrutt eftersom avståndet mellan två hamnar kan tillryggaläggas på mindre än en dags segling. Öarna erbjuder alltså många möjligheter att njuta av fantastiska landskap och en underbar havsbotten som utmärker sig för sin rika biologiska mångfald.

Det finns hur många alternativ som helst att välja mellan när man funderar ut vilken rutt man ska segla. Några exempel är att segla runt någon av de åtta öarna, att besöka två eller flera öar under flera dagars segling eller att planera något mer ambitiöst som att besöka alla öarna. Allt beror på hur mycket tid man disponerar, väderförhållanden och hur erfaren besättningen är. Att segla på Kanarieöarna kräver nämligen en viss erfarenhet av segling på öppet hav.

Contenido

Vädret på Kanarieöarna domineras av Azorernas anticyklon och passadvindarnas inverkan. Det vanliga är att vindar från nord och nordost dominerar. Att segla mot norr eller nordost innebär därför att man måste kryssa eller segla i motvind, vilket alltid är mer obekvämt än segling i medvind.

När man planerar en seglingsresa, oavsett hur många dagar det handlar om eller hur många öar som ska besökas, är det viktigt att ta med i beräkningen vilken tid på året som man har tänkt segla. Även om det går bra att segla året runt, med tanke på det fina vädret under alla årstider, rekommenderas vintersäsongen starkast.

Den bästa tiden för segling är från november till februari. Då är passadvindarna mildare och förutsättningarna lugnare. Juni, juli och augusti är de mest intensiva månaderna, då passadvindarna blåser som starkast, medan september och oktober kan vara lugna med väldigt milda vindar.

Under resten av året kan passadvindarna påverka mer eller mindre, med variationer i intensitet och riktning. Ibland händer det att det blåser sydliga eller västliga vindar i flera veckor i sträck. Därför är det tillrådligt, oavsett vilken tid på året man väljer att segla, att noggrant analysera vind- och vågprognoser genom specialiserade applikationer.

Contenido

En annan konsekvens av passadvindarnas inverkan på Kanarieöarna är att vinden tilltar i vissa kustområden. Kanarieöarna består av åtta öar, plus några småöar, och nästan alla påverkas av passadvindar från norr eller nordost under större delen av året.

När vindarna kommer i kontakt med öarna tilltar de i vissa områden, och överstiger 25 knop (46 kilometer per timme). Dessa vindbyar kan komplicera seglingen om man inte är välbekant med området eller om inte båten anpassats när det gäller trim, genom att justera seglen och förbereda besättningen. Dessa områden ligger vanligtvis i öster eller sydost när det gäller flera av öarna, som i Arrecife (Lanzarote), söder om Puerto del Rosario, och Jandíahalvön (Fuerteventura) samt Gran Canarias och Teneriffas sydöstra kust.

Contenido

Att besöka Gran Canaria, Lanzarote och Fuerteventura är en perfekt plan för en seglats på mellan 10 och 15 dagar. Med 7 dagar till havs kan man ägna resten av tiden åt att ta det lugnt i marinorna och bekanta sig med de underbara landskap som öarna bjuder på, liksom den fantastiska havsbottnen och gastronomi- och nöjesutbudet. En unik upplevelse som låter besökaren lära känna öarna från havet.

Contenido

Från Gran Canaria är det ganska lätt att ta sig till Fuerteventura, så länge vinden inte blåser från ost. Man kan segla till Morro Jable, på södra delen av ön, på en dag. Om vinden blåser från norr eller nordost seglar man i medvind. Detta innebär att man kan segla de 57 sjömil (105 kilometer) som skiljer de bägge hamnarna på ungefär åtta timmar.

Från Morro Jable är det idealiskt att segla längs Fuerteventuras läsida (den östra sidan), med möjlighet att lägga till i Gran Tarajal, Caleta de Fuste eller Puerto del Rosario, innan man anländer till Corralejo (i norr). Dessa hamnar ligger relativt nära varandra, så stoppet beror på var man sedan vill fortsätta seglatsen från, eftersom man kanske vill komma så nära Lanzarote som möjligt. Ett annat alternativ är att segla direkt från Morro Jable till Corralejo, en rutt på cirka 60 nautiska mil som är perfekt att göra på en dag.

Contenido

När man lämnar Corralejo är det lämpligt att segla längsmed Lanzarotes läsida. Här har vi återigen två alternativ: Segla direkt till ön La Graciosa, vilket är en seglats på 50 sjömil (92 kilometer), eller stanna till vid någon av de många marinor som finns längsmed den här kusten: Puerto Calero, Puerto del Carmen eller Marina de Arrecife. Rubicón-marinan på södra delen av ön väntar vi med till senare tillfälle när vi ska tillbaka till Gran Canaria.

La Graciosa, den minsta av Kanarieöarna, ligger norr om Lanzarote och kännetecknas av att vara det största marinreservatet i Europa. Besök den utan stress och koppla av på dess stränder med kristallklart vatten.

Playa Francesa ligger i lä och är det bästa stället att förankra. Havsbottnen består av bara sand och inga stenar, med ett djup på 8 meter vid högvatten och 4 meter vid lågvatten. För att lägga ankar här måste man be om tillstånd från miljötjänsten (servicio de medioambiente) på Lanzarotes kommun (Cabildo de Lanzarote).

Contenido

Efter besöket på La Graciosa, där man kan njuta av öns lugn, seglar man tillbaka till Gran Canaria längs västkusten eller läsidan av Lanzarote och Fuerteventura. En första rutt kan exempelvis vara till Rubicón-marinan på södra Lanzarote. Det här är en enkel rutt på 36 sjömil (67 kilometer) med medvind, som kan tillryggaläggas på cirka 5 timmar.

För att avsluta denna seglingstur på de östra öarna och återvända till Gran Canaria, kan man segla direkt från Rubicón-marinan till Las Palmas-marinan. Även om det här är den längsta av alla de föreslagna rutterna med 95 sjömil (175 kilometer), går det bra att segla den på en dag om man lättar ankar tidigt på morgonen, eftersom den tar minst 12 timmar att segla.

Ett annat alternativ är att stanna till igen i Morro Jable på södra Fuerteventura, tillbringa natten där och sedan segla därifrån till Gran Canaria, vilket tar ungefär 8 timmar. Det är viktigt att komma ihåg att seglingen tillbaka till Gran Canaria från Lanzarote och Fuerteventura vanligtvis sker i halvvind eller läns.

Contenido

En annan fantastisk rutt att segla på Kanarieöarna är på de västra öarna. Detta äventyr skulle kunna börja på vilken som helst av Teneriffas marinor med stopp på La Palma, La Gomera och El Hierro. Att segla mellan dessa öar kombinerar upplevelsen av att upptäcka imponerande och vackra klippor med adrenalinet som kommer från en krävande segling. Det är mycket viktigt att man väljer noga vilken tid på året man ska segla här och att kontrollera vind- och vågprognoser för att få en oförglömlig upplevelse.

Om man exempelvis utgår från Santa Cruz de Tenerife finns det två alternativ att välja mellan om man vill besöka de västra öarna. Den första är att börja med en lång seglats mot La Palma, och sedan fortsätta nedåt mot La Gomera och El Hierro för att sedan segla tillbaka till Teneriffa till öns södra del. Det andra alternativet är att först segla mot södra Teneriffa, besöka El Hierro och La Gomera och avsluta med La Palma innan man återvänder till norra Teneriffa. Vad som fungerar bäst beror mycket på vindriktningen och vågförhållandena.

Contenido

Om man vill besöka La Palma först måste man förbereda båten och besättningen för en lång rutt. Santa Cruz de Tenerife och Santa Cruz de la Palma ligger cirka 110 sjömil (203 kilometer) från varandra, vilket tar ungefär 14 timmar att segla utan stopp.

Den första utmaningen är den nordöstra änden av ön Teneriffa tills man når Los Roques de Anaga. Den här sträckan måste troligen seglas i motvind. Det här blir ruttens mest komplicerade del, men efter detta blir det en lång och härlig seglats i mer medvind och i halvvind.

Contenido

Efter Santa Cruz de la Palma blir nästa stopp La Gomera. Denna rutt är relativt kort, och kan seglas på en halvdag. På den här ön kan man välja mellan La Gomera-marinan i öster, Playa Santiago i söder, eller Valle Gran Rey i väster. Alla alternativ fungerar bra innan man fortsätter till El Hierro.

Contenido

Efter La Gomera, beroende på vilken marina man valt, är det mest rimliga att segla vidare mot La Estaca-hamnen som ligger öster om ön El Hierro. Ett annat alternativ är att resa till södra delen av ön och göra ett stopp vid La Restinga-hamnen, intill ett av de mest imponerande marinreservaten på Kanarieöarna.

Även om La Restinga är en liten hamn med fisketradition erbjuds här numera tjänster till fritidsbåtar som lägger till på El Hierro. Det finns inte så många båtplatser i hamnen, men däremot ett stort område där man kan förankra. Även denna rutt kan seglas på en halv dag.

Contenido

Efter att ha besökt La Palma, La Gomera och El Hierro är det dags att återvända till Teneriffa för att avsluta seglatsen på de västra Kanarieöarna. Ett stopp vid San Miguel-marinan på södra Teneriffa, efter cirka 70 sjömil, är det bästa alternativet för att återhämta sig innan man ger sig ut på denna sista seglingsetapp.

Återfärden till Santa Cruz de Tenerife måste göras längs ostkusten. Den här biten seglas nära kusten och det är viktigt att vara uppmärksam på stundtals tilltagande vindar vid vissa delar av ön.

För att besöka de västliga öarna behöver man minst 10 dagar, 5 dagar till segling plus tid till att njuta av var och en av öarna, inte bara från havet utan även till lands.

Contenido

Det finns ett annat alternativ till de föreslagna seglatserna. Kanarieöarna erbjuder seglare åtta rutter, en per ö, som är kortare och som sker längsmed kusten. En mängd hamnar finns att välja mellan längsmed dessa rutter.

Att segla runt någon av de åtta öarna gör det möjligt att upptäcka landskap som man inte kan se från land. Man kan dessutom utforska öarnas havsbotten och dess rika mångfald. Med det här alternativet slipper man att göra långa seglatser eller att segla på öppet hav när förhållandena inte är de mest lämpliga.

Beroende på vilken ö det handlar om kan man göra de här rutterna på mellan 3 och 5 dagar. Det här alternativet rekommenderas starkt då det kombinerar magin med att vara ombord på en båt, utan att missa den avkoppling och de nöjen och äventyr som man får uppleva i hamnarna som besöks.