Stjärnskådning från utsiktsplatsen El Palmar

Få syn på stjärnor bland stora raviner

Tack vare den knappa ljusföroreningen här är utsiktsplatsen El Palmar, som ligger i kommunen Buenavista del Norte i det nordvästra hörnet på Teneriffa, ett fantastiskt område om man vill se stjärnor på den kanariska himlen. Den här naturliga utsiktspunkten med egen parkering ligger 600 meter över havet och hit tar man sig med bil via en brant väg. Då det här ligger på landsbygden bör man se till att bära lämpliga kläder och skor, samt ha med sig tillräckligt med mat och dryck.

Njut av den vackra Vintergatan

I El Palmar kan man njuta av den vackra himlen, både med och utan kikare. Vintergatan passerar himlavalvet och där kan man se olika stjärngrupper och gas- och dammsamlingar ur vilka nya stjärnor föds. Lite mer än 5 000 ljusår från jorden ligger Rosettnebulosan som visar sig i form av en blomma. I mytologin som har gett namn åt de flesta stjärnbilderna ledsagas Orion av sina två hundar Stora hunden och Lilla hunden. De bästa datumen för att se dem är vid årsskiftet och då ska man titta åt sydost under nattens första timmar.

Altitude
121 m
Protected sky
Område med hög skärpa
Information panels
Protected natural space
Localidad
Buenavista del Norte

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
Hållbarhet
Sostenibilidad
- Lämna aldrig någon form av avfall i omgivningen, detta inkluderar fimpar. Matresten bidrar till förökning av gnagare och vildkatter som utgör ett hot mot faunan.
- Respektera djuren, stör dem inte och ge dem inte mat. Om du ser ett skadat djur kan du ringa 112. Man får inte heller dra upp blommor eller plantor.
- Plocka inte med dig stenar eller annat från naturen. Stapla dem inte för att bygga de så ledsamt välkända tornen med dem.
- Stäng av bilens lampor. På så sätt hjälper du till att minimera himlens ljuskontaminering.
- Om du befinner dig på en astronomisk utsiktsplats ska du respektera och vårda de olika elementen (informationspaneler, räcken, bänkar, kikare och teleskop...).
- Försök vara tyst eller viska. Så njuter man mer av upplevelsen.
1
10
262
10045