Stjärnskådning på Llanos del Jable

Ett Starlight-reservat med en utsiktsplats som ligger ovanpå en sovande vulkan

I den högt belägna delen av El Paso, 1 200 meter över havet, ligger utsiktsplatsen Llano del Jable där man under dagen har en storslagen utsikt över dalen Valle de Aridane med den gamla vulkanen Montaña Quemada i förgrunden. På nätterna förvandlas det här området på La Palma – en ö som har utsetts till ett Starlight-reservat tack vare himlavalvets kvalitet – är en fantastisk naturlig utsiktspunkt där man kan får en unik panoramavy över himlavalvet. Vid utsiktsplatsen finns informationsskyltar och en stor parkering, men det finns dock inga bekvämligheter i närheten. Man bör klä sig varmt.

Tre stora stjärnbilder

Den astronomiska utsiktsplatsen i Llano del Jable som ligger åt väst är perfekt för att se stjärnbilder under nattens första timmar i januari. Man kan tydligt se Pegasus framför Cassiopeja och mellan dem ser man Andromeda som ligger i den största och närmast belägna galaxen – Andromedagalaxen. Om det är en månfri natt kan man även utan kikare tydligt se en sorts långsmalt moln som är en av de mest avlägsna himlakropparna som människan kan se med blotta ögat och den ligger mer än 2,2 miljoner ljusår bort.

Altitude
669 m
Protected sky
Starlight-reservat
Information panels
Parking
Protected natural space
Localidad
El Paso

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
Hållbarhet
Sostenibilidad
- Lämna aldrig någon form av avfall i omgivningen, detta inkluderar fimpar. Matresten bidrar till förökning av gnagare och vildkatter som utgör ett hot mot faunan.
- Respektera djuren, stör dem inte och ge dem inte mat. Om du ser ett skadat djur kan du ringa 112. Man får inte heller dra upp blommor eller plantor.
- Plocka inte med dig stenar eller annat från naturen. Stapla dem inte för att bygga de så ledsamt välkända tornen med dem.
- Stäng av bilens lampor. På så sätt hjälper du till att minimera himlens ljuskontaminering.
- Om du befinner dig på en astronomisk utsiktsplats ska du respektera och vårda de olika elementen (informationspaneler, räcken, bänkar, kikare och teleskop...).
- Försök vara tyst eller viska. Så njuter man mer av upplevelsen.
5
10
262
10045