SENASTE NYTT: Coronavirus (COVID-19) här

En plats bortom fantasin

Landskapet på Kanarieöarna är fullt av platser som ofta överträffar fantasin: paradisstränder, imponerande vulkaner, sanddyner, lummiga skogar och en fantastisk himmel, alltid blå och klar, som gör att du känner dig som i en fantasivärld. Det är därför inte underligt att många regissörer och författare har valt öarna som inspirationskälla eller omgivning för handlingen i sina verk.

Bland annat Gregory Peck, Orson Wells och Agatha Christies rollfigurer har levt sina äventyr på Kanarieöarna. Och kanske känner också du dig, när du reser dit, som huvudrollsinnehavare i en roman eller film.

/

Fantastiska öar,

som i en film

© Warner Bros
© Warner Bros

Teneriffas landskap förvandlades till en mytologisk skådeplats under inspelningen av Wrath of the Titans.

Kanarieöarnas varma och kristallklara vatten är naturlig miljö för tusentals valdjur, så det är inte konstigt att John Huston valde öarna för inspelningen av Moby Dick (1956), den berömda filmen från 50-talet baserad på romanen av Melville. På samma sätt fick det vulkaniska landskapet på Teneriffa och Lanzarote utgöra förhistorisk scen för Giganternas kamp (1966), med Raquel Welch i huvudrollen. Denna film skulle komma att gå till historien för en av filmkonstens mest ihågkomna scener.

Andra filmer som har sett sitt ljus på Kanarieöarna är Wrath of the Titans, inspelad på Teneriffa, REC 4: Apocalipsis, på Gran Canaria, Exodus: Gods and Kings, på Fuerteventura, och In the Heart of the Sea, på La Gomera, med kända skådespelare som Liam Neeson och Christian Bale i huvudrollerna och regissörer som Ron Howard.

/

Historier

med ljus

Förutom att ha varit inspelningsplats för många produktioner har landskapet på Kanarieöarna också inspirerat regissörer som Pedro Almodóvar, som valde att lägga en del av intrigen i Brustna omfamningar på Lanzarote, på vars stränder man kan se Penélope Cruz. Liksom

producenterna av “Fast & Furious 6”, där Vin Diesel och Paul Walker spelar lyxtjuvar som dragit sig tillbaka till Teneriffa. Båda filmerna fyllde biosalonger över hela världen och att se dem på nytt kan vara ett roligt sätt att förbereda sin resa till öarna.

/

Litterär

inspirationskälla

Faktum är att det är svårt att föreställa sig ett mer harmoniskt skådespel.”

- Jules Verne

Under årens lopp har många författare tagit sin tillflykt till Kanarieöarna för att skriva sina böcker. Bland de mest framstående återfinns nobelpristagaren i litteratur José Saramago, som bosatte sig på Lanzarote, en ö som han tillägnade två böcker, och brittiskan Agatha Christie, som hittade den inspiration på öarna som hon behövde för att skriva färdigt Mysteriet på Blå tåget. Något senare skulle hon komma att förlägga en av novellerna med Miss Marple till öarna, och hon skriver där om ett ”milt och soligt klimat, utmärkta stränder och livet i hamnen”.En annan berömd författare som också har inspirerats av Kanarieöarna är Jules Verne, som i sin roman The Thompson Travel Agency valde öarna som skådeplats för sina fantasirika äventyr, och om vilka han skrev ”Faktum är att det är svårt att föreställa sig ett mer harmoniskt skådespel.”

/

Födelseplats

för författare

Kanarieöarna är dessutom födelseplats för stora författare som under historien har tagit plats i de bästa bibliotek. Författare som Benito Pérez Galdós, Alberto Vázquez Figueroa och Rafael Arozarena har gjort avtryck i världslitteraturen med sin

kulturella rikedom. Verk som Marianela, Cienfuegos eller Mararía är utmärkta val för solen på stranden eller för i naturen, samtidigt som du helt och fullt hänger dig åt Kanarieöarnas väsen.