SENASTE NYTT: Coronavirus (COVID-19) här


timple,

Festens själ

Ett stränginstrument gjort i trä med en päronformad kropp. Nej, det är inte en gitarr utan en timple: ett instrument som mäter knappt 40 centimeter och som är en del av kulturarvet på Kanarieöarna. Sedan det började tillverkas på 1800-talet har det blivit till musikinstrumentet som är mest utmärkande för öarna. Det kom först till de västra öarna och slutligen till La Gomera och El Hierro.

SÅ HÄR LÅTER
EN TIMPLE

Det finns många typer av timples:

fem- och fyrsträngade, kontrabas ...

Allt eftersom instrumentet har börjat användas i andra musikområden, har det fortsatt att utvecklas och anpassas efter sin nya roll.

Musik från Kanarieöarna

OCH OM DU VILL HÖRA

DEN LIVE

När kan man få lyssna på en timple? Alltid! Alla festligheter ackompanjeras av dess glada ljud och därför behöver man inte vänta på någon av de stora högtiderna på ön ... vilka är många! Oavsett när du kommer finns det alltid någon festlighet på öarna ackompanjerad av timplen. Så om du ser någon klädd med de typiska och traditionella dräkterna Traje de Mago eller Romero, då behöver du inte fundera mer, utan haka på festen!

Folkfester

DAGS FÖR ROMERÍA

TIMPLENS

DÅTID,
NUTID
OCH FRAMTID

I Teguise finns det ett Casa-Museo del timple, och där kan du lära dig hur man bygger instrumentet, skåda olika kreationer och även upptäcka andra instrument med en nära koppling. Dyk ned i dess historia och dess inverkan på kulturen på Kanarieöarna och lär dig hur ny teknik har förvandlat timplen under de senaste åren. Allt i en mycket intressant arkitektonisk miljö där du även kan njuta av konserter, föreläsningar och kurser.

Teguise