SENASTE NYTT: Coronavirus (COVID-19) här

UPPTÄCKTENS

ÖAR

Kanarieöarna spelade en avgörande roll under Christofer Columbus resa mot den nya världen. Förutom att vara den sista hamnen i Europa varifrån karavellerna avseglade användes öarna för påfyllning av alla de slag. Öarnas naturrikedom, dricksvattnets kvalitet och invånarnas värme gjorde att expeditionerna installerade sig under flera veckor för att hämta kraft inför sina långa resor.

När du besöker Kanarieöarna kommer du att kunna känna deras livgivande kraft och du kommer att förstå varför Christofer Columbus valde dem för proviantering inför den viktigaste resa som någonsin hade gjorts.

/

Mot den nya världen

Den 3 augusti 1492 avseglade karavellerna Santa María, La Pinta och La Niña från Palos de la Frontera med destination Kanarieöarna, den sista hamnen innan avfärden för att hitta en alternativ rutt till Indien.

De kom fram till öarna den 9 augusti, där de passade på att göra de sista förberedelserna på skeppen och anställa lokala sjömän, vilka var kända för sin skicklighet och för sin kännedom om vattnen. Den 6 september avseglar expeditionen med Christofer Columbus slutligen, med destination Asiens östra kust. Den dagen var det ingen som kunde förutse vad som var på väg att hända. Efter flera veckors färd stiger spänningen bland besättningen. Det sker till och med ett försök till myteri.

Den 12 oktober 1492, efter 36 dagars färd, utropar sjömannen Rodrigo de Triana – uppifrån sin plats på La Pinta – det förväntade ”Land i sikte!”. Christofer Columbus hade ändrat historiens gång.

/

Kanarieöarnas närvaro i Amerika

Det var två omständigheter som gjorde att Kanarieöarna ovillkorligen var tvungna att passeras på väg mot den nya världen: att öarna låg i mitten av passadströmmarna, och att de var det sista fästet i västra Europa. Efter det att Columbus blev varse om båda har Kanarieöarnas och Amerikas historia varit nära sammanbunden.

Det var från Kanarieöarna som de första sockerrörs- och bananträdsfröna gav sig av mot Spanskamerika. Samma sak skulle komma att hända med grisar, getter, hundar och får, som snart skulle sprida sig även på Antillerna. Å andra sidan skulle den amerikanska potatisen komma att passera Kanarieöarna, där den snart anpassade sig, innan den började exporteras till hela Europa.

Dessutom var det många personer från Kanarieöarna som reste i väg och kom att anlägga städer som Buenos Aires 1535, och andra som Santa Marta, Caracas, Montevideo och Havanna, där deras närvaro är påtaglig än i dag.

Casa de Colón

Gran Canaria

Byggnaden är uppförd på den plats där guvernörens gamla hus låg, den guvernör som Christofer Columbus bad om hjälp för att reparera skadorna på La Pinta som hon fått under överfarten från fastlandet. Byggnaden bevarar ursprungliga områden från 1500-talet och anses ha ett högt historiskt värde. Det räcker med att gå in för att du ska känna dig som under upptäckternas tid, och under rundvandringen kan du på ett pedagogiskt sätt lära dig mer om vad som hände under den första resan till Amerika och om det inflytande som Kanarieöarna hade. Se >

La Gomera

Casa Colón på La Gomera är en perfekt plats för att upptäcka varför den genuesiska sjömannen var svag för ön. De många arkeologiska och historiska föremålen tar dig på en historisk vandring runt La Gomera och du får veta mer om den viktiga roll som invånarna spelade för upptäckten. Museet är dessutom beläget på platsen för ett vackert herrskapshus med typisk arkitektur från 1600-talet. Huset är återuppbyggt och man har i den mån det varit möjligt respekterat den ursprungliga utformningen som fungerar som en utmärkt ram för att upptäcka alla hemligheter. Se >

/

En upptäcksfärd

La Gomera

Den här rutten kan inte börja någon annanstans än vid styresmannens torn (Torre del Conde), där öborna säger att det förälskade paret gömde sig. Det är i dag en av de mest besökta sevärdheterna och inne i tornet finns en intressant kartografisk utställning. Inte långt därifrån ligger Casa de la Aguada, guvernörsparets första bostad på ön. Det sägs att Columbus hämtade vatten till sin första resa ur husets brunn. Den här lilla rundvandringen slutar alldeles i närheten, i kyrkan Asunción, där Columbus enligt traditionen bad för att hans resa skulle bli lyckosam.