SENASTE NYTT: Coronavirus (COVID-19) här
···

Gran Canaria

Det magiska
fönstret

···
Se video Vandringsleder Gran Canaria
DEN KANARIEÖNSKA ÖGRUPPEN

Vågar du titta in i ett fönster genom en jättesten? Upptäck med mig de mest gripande landskapen på ön Gran Canaria. En ledtråd: Roque Nublo och kanarietallen har huvudrollerna.

TAMADABA

Vi tar vandringsleden S-90 och vandrar genom naturparken Parque Natural de Tamadaba, som är en kanarietallskog och ett av de grönaste områden på Gran Canaria. Längs lederna genom skogen kommer du se mossan som hänger från träden och som får dig att undra om du hamnat i en förtrollad skog. Allt eftersom vi kommer djupare in i skogen, märker vi att området är omgivet av raviner.

TABLA DEL NUBLO

Längs leden S-82 når vi öns näst högsta punkt som är en symbol för Gran Canaria: Roque Nublo. Det är ett klippblock av vulkansten och med sina 80 meter är det ett av de största i världen. Härifrån kan man se siluetten från ön Tenerife långt därborta. I detta område stöter vi på två andra bergsformationer, El Fraile och La Rana.

VENTANA DEL NUBLO

För att se Roque Nublo på långt håll är det bästa att bege sig längs området Llanos de la Pez på Pico de las Nieves. Därifrån börjar leden PR GR-40 som når hela vägen till ventana del Nublo, även kallat Agujereada. Det är en egendomlig valvbåge av natursten som ramar in ett ojämförligt landskap: kanarietallskog och Roque Nublo i bakgrunden.

ANTECKNA DETTA TIPS/REKOMMENDATIONER

- Om du går upp i ottan för att bege dig till Roque Nublo kommer du att vara först att njuta av platsen.
- Solnedgångarna från ventana del Nublo är spektakulära, men ta med dig en lykta.